Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Gudulakerk Lochem

Markt

7241 AX Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Hoe gaan wij om met het water? Droogte, zeespiegelstijging. Wat vraagt deze tijd van ons?

Over dit evenement

De verwachtingen omtrent zeespiegelstijging lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 1 meter in de komende 100 jaar.

Nederlandse ingenieurs bedenken steeds extremere en inventievere maatregelen tegen het stijgen van de zeespiegel en het gelijktijdig zakken van de bodem. Het is de vraag of de huidige dijken en waterschappen de komende honderd jaar nog wel toereikend zullen zijn. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft dat op de Nederlandse identiteit?

Doordat de projecties zover uiteenlopen, gaat het bedenken van mogelijke oplossingen gepaard met veel onzekerheid. Immers, bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half Nederland onder water staat, of stijgt de zeespiegel straks maar nauwelijks?

Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid – ook wel deep uncertainty genoemd – is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s? Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen. In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, zoals in de Krimpenerwaard, is de situatie nu al nijpend.

Maar waar de één kansen ziet en cranberries verbouwt op het natte land, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk Goudse boerenkaas maken. De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken bouwen is er wel, maar blijft het ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee?

Met o.a. Marjolijn Haasnoot (environmental scientist, Deltares), Geert van der Meulen (TU Delft) , Eric-Jan Pleijster (LOLA Landscape Architects) en Gilles Erkens (aardwetenschapper bij Deltares).

Regie: Martijn Kieft

Gastspreker: Antoinet Looman, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel

Programma

19.30 uitzending bekijken

20:15 pauze

20: 30 korte presentatie van Antoinet Looman, heemraad bij Waterschap Rijn & IJssel. Daarna gaan we in gesprek n.a.v. haar bijdrage en de documentaire.

21.30 napraten met drankje

Entree: gratis. Vrije gift.

Tegenlicht Meetup Lochem ontvangt geen subsidie en vraagt geen entree (VPRO is publieke omroep). Wij (John Susebeek en Gerthe Lamers) maken uiteraard wel kosten. Daarom is het fijn als er mensen en bedrijven zijn die ons willen steunen. Tot nu toe is ons dat gelukt. Bij iedere uitzending proberen we partners te vinden die iets met het thema hebben. En natuurlijk is het fijn als u komt en ons een donatie wilt doen in de hoed.

Deze editie van Tegenlicht Meetup Lochem wordt gesteund door: Achterhoek Nieuws (mediapartner) en.........

Wilt u deze uitzending sponsoren met een donatie? Neem dan contact met ons op: meetuplochem@gmail.com of bel met 0651158092.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Gudulakerk Lochem

Markt

7241 AX Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen