Gratis
Wederopbouw en de wooncrisis

Wederopbouw en de wooncrisis

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Welke lessen kunnen we trekken uit jong erfgoed?

Over dit evenement

Tussen nu en 2030 wil Hugo de Jonge 900.000 woningen bijbouwen in Nederland. Dit doet denken aan de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin tussen 1945 en 1960 1,5 miljoen woningen in Nederland werden gerealiseerd. Wat zijn de lessen uit deze periode voor de huidige wooncrisis?

Op 21 juni reflecteren we in een publiek gesprek met ontwikkelaars, beleggers en ontwerpers op acht stellingen die zijn geformuleerd als ‘Lessen uit de wederopbouw’. Deze acht stellingen zijn ook de te zien als onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de RA Maand, (T)Huis en omvatten onderwerpen als de rol van de overheid, de kwaliteit van woningen en de innovatie in de bouw.

Terugkijken naar de wederopbouwperiode

De druk op de huidige woningbouwmarkt doet inzien dat er in de wederopbouwperiode met veel aandacht voor de eindgebruiker werd ontworpen. Soms in groot contrast met de huidige woningbouw; de tegenwoordig doorgeschoten efficiëntie leidt tot veel kleine diepe appartementen met enkelzijdig daglicht. De noodgedwongen bouwstop in de oorlogsjaren werd gebruikt om stedenbouwkundige visies te maken voor de nieuw te bouwen wijken en om te studeren op de plattegrond en de bouwmethodiek.

Er zijn ook lessen de trekken uit de periode na de wederopbouw. De wederopbouwperiode leidde niet tot rust op de woningmarkt. In de jaren hierna werd de krakersbeweging opgericht uit protest tegen leegstand en hoge huren. Aan de andere kant richtte de overheid een subsidieprogramma op. De periode na deze wederopbouw werd gevolgd door een nieuwe wooncrisis.

Praktische info

Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, Het Nieuwe Instituut. Haal je tickets via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de RA Maand informatiebalie. Het tentoonstellingspaneel is de gehele maand juni te bekijken in de hoofdtentoonstelling (T)Huis.

Dit evenement wordt georganiseerd door Platform Wederopbouw Rotterdam, in samenwerking met AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen