Wie denken we wel niet dat we zijn! - Start 12 januari 2022

Venster Acties en details

Uitverkocht

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Koop je ticket nu op de website van Club Groeneveld: https://clubgroeneveld.nl/agenda#Natuurlijk%20ritme

Over dit evenement

Je kunt je ticket op de website van Club Groeneveld aanschaffen, klik hier.

Wie denken we wel niet dat we zijn! is een uitdagend programma dat bestaat uit vijf sessies waarin we de relatie met onszelf en de wereld om ons heen grondig gaan herzien. Op zoek naar antwoorden op deze vraag, neemt natuurfilosoof Matthijs Schouten ons mee naar de oorsprong van het westerse mens- en wereldbeeld. Vanuit het verre verleden leidt Matthijs ons vervolgens naar het heden waar we onderzoeken wie wij moeten worden om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties.

WAAROM HET PROGRAMMA 'WIE DENKEN WE WEL NIET DAT WE ZIJN!'?

Wie denken we wel niet dat we zijn! is wellicht de meest cruciale vraag om te stellen als we willen bewegen naar een duurzame toekomst. Binnen één generatie is er een schrikbarende hoeveelheid schade aan de aarde toegebracht. Het herstellen van deze schade vergt meer dan slimheid en technologie. Het vergt lef om onszelf in de spiegel aan te kijken en hardop deze vraag te stellen.

Dit is wat het programma je biedt:

 • Inzicht in het westerse mens- en wereldbeeld;
 • Je begrijpt welke rol dit mensbeeld speelt bij de totstandkoming van de crisis waar we mee te maken hebben, waaronder een ecologische crisis, een milieucrisis en een klimaatcrisis;
 • Je herkent de relatie tussen verbinding en duurzaamheid;
 • Je ziet de relatie tussen cultuur en onze relatie met natuur;
 • Kennismaking met verschillende mediatietechnieken;
 • Kennismaking met verbindende natuuroefeningen;
 • Waardevol samenzijn met anderen die willen bijdragen een duurzame toekomst;
 • Wie denken we wel niet dat we zijn! biedt je de mogelijkheid om jouw relatie met jezelf en de wereld om je heen te versterken.

PROGRAMMA INHOUD

In dit programma wordt theorie doorregen met inspirerende verhalen, oefeningen in de natuur en korte meditaties. Tussen de online sessies ontvang je wekelijks een opdracht waarmee je jouw leerproces kunt verdiepen. Het is deze combinatie van werkvormen die het keer op keer tot een unieke reis maakt voor deelnemers.

12 januari | SESSIE 1: Waar komen we vandaan?

In deze sessie maken de deelnemers kennis met elkaar. Matthijs gaat in op de invloed van cultuur op onze relatie met natuur. Vervolgens neemt hij ons mee terug in de tijd op zoek naar de wortels van ons westerse mens- en wereldbeeld. Hoe heeft deze cultuur zich door de jaren heen gevormd en hoe is de breuk in onze relatie met de wereld om ons heen ontstaan?

26 januari | SESSIE 2: Wat is onze plek?

De technologische innovatie van de 20e eeuw heeft ons plotsklaps tot wereldburgers gemaakt. Beperkte ons leefgebied zich recent nog tot de regio, vandaag de dag lijkt ons leefgebied grenzeloos. Welke invloed heeft deze uitbreiding op onze identiteit? Hebben we nog een plek, een thuis in een wereld waarin grenzen vervagen?

16 februari | SESSIE 3: Wat ligt er voor ons?

Een ecologische crisis, een milieucrisis, een klimaatcrisis… In de media presenteren wetenschappers ons keer op keer grafieken met verontrustende cijfers. Waar staan wij in deze crisis? Wat doet de onrust in de buitenwereld met onze binnenwereld?

9 maart | SESSIE 4: Wegen naar verbinding

In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid. Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid? Matthijs neemt ons opnieuw mee naar niet-westerse culturen. We laten ons inspireren door eeuwenoude wijsheden en tradities die gaan over verbinding. We gaan aan de slag met oefeningen waarin we zelf een gevoel van heelheid kunnen ervaren.

23 maart | SESSIE 5: Van visie naar praktijk

Hoe geven we vorm aan verbinding te midden van de alledaagse hectiek?

TER VOORBEREIDING

Er is geen voorbereiding nodig voorafgaand aan de eerste sessie. Tijdens dit programma zullen wel (huiswerk)opdrachten volgen.

VOOR WIE

Dit programma is voor (jonge) veelbelovende mensen die in hun organisatie een leidinggevende of kartrekkende rol hebben. Voor eenieder die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik en een dosis lef de buiten- én binnenwereld wil verkennen, die hierin een bron voor menselijk leiderschap herkent en deze bron verder wil ontdekken.

Verder kun je onderstaande criteria zien als leidraad:

 • Je hebt minimaal vijf jaar werkervaring.
 • Je loopt in jouw rol tegen grenzen van het systeem aan en wil verandering realiseren.
 • Je gelooft dat we van binnenuit doorbraken kunnen realiseren richting een duurzame toekomst in de breedste zin van het woord.
 • Je wilt hier met andere gelijkgestemde professionals aan werken en in ontwikkelen.
 • Je bent op zoek naar inspiratie en motivatie.

Zie het vooral niet als absolute criteria. Als je twijfelt of het iets voor jou kan zijn, neem dan vooral contact op.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie: Online via Zoom

Data: 12 januari, 26 januari, 16 februari, 9 maart & 23 maart (woensdagen)

Tijd: 14.00 tot 17.00 uur

AANMELDEN EN KOSTEN

Is jouw organisatie lid van Club Groeneveld?

Dit programma is onderdeel van jullie lidmaatschap. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt je aanmelden door ons een mail te sturen. Laat hierbij even weten via welk bedrijf je deelneemt.

Ben je nog geen lid?

In dat geval bedragen de kosten voor dit programma EUR 479 (excl. btw) als je deelneemt vanuit een organisatie. Als particulier betaal je de helft van het bedrag inclusief btw. Mocht het zo zijn dat deze prijzen bezwaarlijk voor je zijn, neem dan contact op met Marcel via marcel@clubgroeneveld.nl. We komen er altijd uit.

Inschrijven voor niet-leden kan via deze link.

Overweeg je om vaker deel te nemen of wil je jouw organisatie kennis laten maken met het aanbod van Club Groeneveld? Dan is een lidmaatschap wellicht iets voor jou. Bekijk hier de mogelijkheden.

OVER MATTHIJS SCHOUTEN

Natuurfilosoof Prof. dr. Matthijs Schouten is werkzaam voor Staatsbosbeheer en als buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie aan Universiteit Wageningen. Matthijs studeerde Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij heeft geruime tijd doorgebracht in Ierland en is hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork.

Wil je Matthijs alvast horen spreken? Eerder interviewden we hem voor onze podcast ‘Terug naar de natuur’. Beluister hier het interview.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Club Groeneveld

Organisator van Wie denken we wel niet dat we zijn! - Start 12 januari 2022

Club Groeneveld is een verdiepende leeromgeving, inspiratiebron en club voor krachtige leiders, ondernemers, directeuren, initiatiefnemers, professionals en vooroplopers. We nodigen uit tot verruiming en verdieping van de kijk op het leven, het eigen leiderschap en verantwoordelijkheid in de maatschappij. Samen zoeken we de ervaring op die raakt en bezinnen we ons op belangrijke universele thema’s, dilemma’s en twijfels. Daarbij beschouwen we de natuur als belangrijke inspiratiebron voor verdieping en grensverleggende inzichten. Want waarmee je je bewust verbonden voelt, vernietig je niet!

Club Groeneveld is oorspronkelijk in 2017 opgericht door OPEN Business Leaders, Staatsbosbsheer en Stichting Buitenfonds. Het wegvallen van (Nederlandse) natuursubsidies vraagt om nieuwe investeringsmogelijkheden. De lidmaatschappen en activiteiten van Club Groeneveld bieden hier een alternatief voor. We DOEN en leggen actief verbinding met belangrijke (Nederlandse) natuurprojecten. Daarom gaat altijd een deel van de opbrengsten naar Stichting Buitenfonds ten behoeve van waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen