Gratis

Wit is ook een kleur

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Venwoude

Vuurse Steeg 1

3749 AN Lage Vuursche

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Salon 19 maart
Wit is ook een kleur
door Mercedes Zandwijken, Roma Long en Leida Schuringa

Uit Amerikaans en Brits onderzoek blijkt dat witte mensen wel in staat zijn de cultuur van anderen te beschrijven, maar niet hun eigen cultuur, juist omdat de witte cultuur zo ‘normaal’, ‘gewoon’ en ongemarkeerd is. De socioloog Ruth Frankenberg en Peggy Mcintosch hebben in de VS baanbrekend onderzoek gedaan naar ‘de sociale constructie van witheid‘. Zij stellen dat je op 3 manieren naar witheid kunt kijken:

1. Als een locatie van structureel voordeel
2. Als een standpunt van waaruit witte mensen naar zichzelf, naar de ander en naar de samenleving kijken
3. Als een set culturele praktijken die onbenoemd en ongemarkeerd zijn, en dus ‘normaal’.

In Nederland is nog niet eerder onderzoek gedaan naar de witte identiteit, wel naar bijna alle andere etnische groeperingen. Tot voor kort was kleur en groepslidmaatschap dat gebaseerd is op kleur, in Nederland een identiteits-dimensie die vrijwel uitsluitend voor etnische minderheden van betekenis was. Echter, door de actuele publieke debatten en onderhandelingen over de koloniale geschiedenis van Nederland; de tradities en symbolen die hiermee verbonden zijn; de maatschappelijk observeerbare gevolgen van deze problematische geschiedenis; en de onderdelen van de canon en publieke ruimte die ermee samenhangen, worden alle inwoners van Nederland op een of andere manier beïnvloed.

Een gevolg van dit alles is dat nu ook de witte Nederlander steeds vaker geconfronteerd wordt met identiteitsvormende dimensies als nationaliteit, etniciteit en kleur.

In de salon van 19 maart gaan we dit verder onderzoeken samen met Mercedes Zandwijken, initiatiefneemster en directeur van Keti Koti Tafels (zie www.ketikotitafel.nl/). Vragen die aan de orde komen zijn: Wat zijn de belangrijkste identiteitsvormende dimensies van de witte identiteit in relatie tot de complexe historische en sociale achtergronden en welke innerlijke en sociale conflicten spelen hierbij een rol?

Wij denken dat het vanuit Second Tier mogelijk wordt om hierover in alle openheid te spreken, voorbij de ‘Reddingsdriehoek’ (dader, slachtoffer, redder) waarin het Groene/ Postmoderne perspectief nog gevangen zit.

Mercedes Zandwijken woonde en werkte in binnen en buitenland w.o. Soedan, Indonesië, Japan, de Verenigde Staten en Kenia. Zij was daar o.a. als adviseur in dienst van de VN, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het International Counseling Centre in Kobe. Mercedes is als sociaal activist de initiatiefnemer van de Keti Koti Dialoog Tafel (www.ketikotitafel.nl), een nieuwe traditie om stil te staan bij de herdenking en afschaffing van het Nederlandse slavernij en de hedendaagse gevolgen daarvan. In 2010 kreeg zij uit handen van de jury-voorzitter van de Democracy Ribbons, mr. Deetman, de Democracy RIbbon uitgereikt voor haar verdienste in het betrekken van gemarginaliseerde groepen bij de besluitvorming op lokaal niveau.

Roma Long en Leida Schuringa organiseerden eerder de Zwarte Pieten salon.

Aanmelden
Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon. Je kunt je aanmelden door op de groene ‘Evenement bijwonen’ button te klikken je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding.

Aanmelden is belangrijk, ook als je niet mee-eet. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zoeken we een passende ruimte. Op de dag van de salon krijg je per mail te weten in welke ruimte de salon plaatsvindt.

Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Peter Luijten: 06-23184287.

Samen eten
Venwoude biedt de bezoekers van de salon de gelegenheid om mee te eten. De vegetarische maaltijden worden bereid met volwaardige producten en verse groenten uit de streek en van het seizoen. Venwoude berekent € 13,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen) en het wordt op prijs gesteld wanneer we even helpen opruimen.

Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Je kunt je voor het eten aanmelden door – uiterlijk vrijdag 16 maart aanstaande vóór 17.00 uur – een mail te sturen aan Peter Luijten: peterluijten@hotmail.com.

Bijdrage
We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE . Om dat in de toekomst blijvend mogelijk te maken, vragen we van jullie een financiële bijdrage vanaf € 7,50 per salon.

Ook mogelijk, word donateur!
Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het vergoeden van tijd voor het leggen van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE. Met een automatische overschrijving van een vast bedrag per maand maak je ons werk mede mogelijk. Je kunt ook een eenmalige gift overmaken. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen.

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon.
We hopen dat je komt!

Hartelijke groeten,
Mercedes Zandwijken, Roma Long, Leida Schuringa, Peter LuijtenDelen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Venwoude

Vuurse Steeg 1

3749 AN Lage Vuursche

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen