€ 15

WK '78: NANNINGA

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Pluk

Rijksstraatweg 64

4191 AC Geldermalsen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving


Bibliotheek Rivierenland en FILM & FORUM presenteren:

WK ' 78: DICK NANNINGA

Jeroen Siebelink schreef een prachtige biografie over Dick Nanninga (De Lange) en Wim van der Aar is bekend geworden door zijn werk als documentairemaker voor radio en televisie. Hij heeft de beelden verzorgd voor de aflevering Andere Tijden Sport over het WK'78 (uitgezonden in 2014). Op 26 apri zullen echter unieke, nooit eerder vertoonde beelden te zien zijn in De PLuk, te Geldermalsen. Opbrengst van deze avond komt ten goede aan HIJOS, een organisatie die zich bezighoudt met de nabestaanden van de slachtoffers die het Videla-regime (1976-1983) heeft gemaakt. De echte voetballiefhebber kan niet om deze voorstelling heen!

Menigeen die destijds de wedstrijd op televisie heeft gezien, heeft er nu nog een trauma van: de bal op de paal van Rob Rensenbrink in de laatste seconden van de zinderende en bikkelharde confrontatie tegen Argentinie. Nederland stond opnieuw in de finale, vier jaar na in West-Duitsland net naast het goud gegrepen te hebben, mag Oranje opnieuw strijden om de felbegeerde Wereldcup. Nu zonder twee absolute vedettes: Cruijff en Van Hanegem. Ondanks een matige start op het WK, weet het Nederlands Elftal wederom de finale te bereiken. De spelers worden ontvangen in een kolkend, massal vijandig stadion in de hoofdstad van gastland Argentinie. Helaas, haalt het team, ondanks Nanninga's doelpunt, via een snoeiharde kopbal, bakzeil en gaat het in de verlenging met 3-1 onderuit.

Wim van der Aar, documentairemaker (Van Waverentapes, Wolkers, etc.) kwam per toeval opnames tegen van een scheidsrechter die wedstrijden filmde ter oefenmateriaal voor arbiters in opleiding. De amateurbeelden zijn terechtgekomen in een prachtige aflevering van NOS Andere Tijden Sport (door andere ogen).

Jeroen Siebelink, journalist en schrijver, heeft meerdere voerbalboeken op zijn naam staan en heeft zich verdiept in het leven van een markant voetballer: Dick Nanninga. Getrokken uit de Groningse klei, werd hij uiteindelijk een clubicoon in Limburg, de trots van Kerkrade: Roda JC. Nanninga, ter elfder ure opgeroepen voor het WK, ging mee, omdat Kees Kist had bedankt voor de eer en ook Ruud Geels verstek had laten gaan.

Santago Cimadevilla, vermaard Argentijnse bandoneon-speler die het hele scala van de Argentijnse muziek beheerst. Argentijnse tango in combinatie met prachtige beelden; het is een zeer verleidelijke combinatie die de toeschouwer in vervoering zal brengen.

Special guests: Pierre Vermeulen en Petra Nanninga

Het WK in Argentinie is zonder twijfel een van de meest interessante toernooien uit de lange WK-geschiedenis. Maar wel een met een zwart randje, want terwijl in Buenos Aires de finale werd gespeeld, gingen de martelingen niet ver van het stadion gewoon door. Ongeveer 30.000 mensen verdwenen tijdens het militair regime (1976-1983). Het gat dat deze verdwenen mensen in dit land achterlieten is nog iedere dag voelbaar; een gapende wond die veertig jaar na dato nog steeds niet geheeld is. Vandaar dat we ook bij dit aspect van dit voetbaltoernooi willen stilstaan in de vorm van een gift voor H.I.J.O.S. Holanda, een organisatie die zich ontfemt over de nabestaanden van de slachtoffers die de militaire junta heeft gemaakt.

Wat voorop zal staan op deze avond, is het voetbal.

Je bent van harte uitgenodigd om deze bijzondere voetbalavond bij te wonen!

Aanvang: 20.00 uur

Toegang is 15 euro, (inclusief drankje). Opbrengst van deze avond gaat naar H.I.J.O.S Holanda.
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Pluk

Rijksstraatweg 64

4191 AC Geldermalsen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen