Workshop: Ontdek je roots | Surinaamse bronnen

Venster Acties

Workshop: Ontdek je roots | Surinaamse bronnen

In deze workshop richten onze experts zich op Surinaamse bronnen. Het uitzoeken van je familiegeschiedenis, met voorouders uit Suriname.

Door Bibliotheek Rotterdam

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 24 jun. 2023 14:00 - 16:00 CEST

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam 110 Hoogstraat 3011 PV Rotterdam Netherlands

Over dit evenement

In deze workshop richten onze experts zich op Surinaamse bronnen. Heb je vermoedelijk voorouders die uit Suriname komen, dan helpt deze workshop je met het uitzoeken van je familiegeschiedenis. Verschillende bronnen en zoektips zullen worden besproken. Zo komen de slavenregisters en emancipatie registers bijvoorbeeld aan bod. Ook bronnen voor Hindostaanse, Chinese, Javaanse Surinamers en Marrons komen voorbij.

Welke bronnen kan ik gebruiken in mijn onderzoek?

Deze workshops zijn voor iedereen van beginnend tot gevorderd genealoog. Onze experts helpen iedereen op weg aan de hand van het stappenplan genealogisch onderzoek. Bij iedere workshop staan er andere genealogische bronnen centraal. Daarnaast komt ook steeds de zin en onzin van een DNA-test aan bod.

Voor alle workshops geldt, dat je zelf al van tevoren wat werk kunt verrichten. Vraag eens aan je ouders en je opa en oma naar informatie over je familie. Weten zij nog namen, geboorteplaatsen en -data? Want in verband met privacywetgeving is het lastig om van de afgelopen 100 jaar gegevens te vinden over je voorouders. Deze informatie kun je verzamelen door met je familie in gesprek te gaan over je familiegeschiedenis.

Tip: neem voor de workshop je eigen laptop mee, zodat je direct zelf kunt zoeken tijdens de workshop!

Verhalen van de stad

De workshops zijn onderdeel van het project Verhalen van de stad: het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam. Als je wilt begrijpen waarom Rotterdam is zoals ze is, moet je het verleden kennen. Dat van jezelf en van je mede Rotterdammers. Het koloniaal en slavernijverleden is hiervan onderdeel. Onder de titel Verhalen van de stad vind je bij Bibliotheek Rotterdam in 2023 een activiteitenprogramma en een extra collectie. Kijk voor alle informatie over het project op de overzichtspagina op onze website.

Workshopreeks

Binnen deze reeks worden de volgende workshops georganiseerd:

18 maart: Hoe begin je?

22 april: Molukse bronnen

20 mei: Caribische bronnen (voormalig Nederlandse Antillen)

24 juni: Surinaamse bronnen

23 september: Indische bronnen

25 november: Hoe gaan we verder?

Praktische informatie

  • Locatie: Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam. Desideriuszaal, 1e etage
  • Toegang: gratis | aanmelden bij Eventbrite of via inloop

Over de organisator

Georganiseerd door
Bibliotheek Rotterdam

Een van de drukstbezochte plekken van Rotterdam is de bibliotheek: hét kenniscentrum en culturele podium van Rotterdam. Natuurlijk kun je boeken, muziek en films lenen, maar ook voor activiteiten, workshops, goede studie- of werkruimte, het huren van een zaal of bijwonen van een voorstelling ben je welkom.