€ 27,50 – € 37,50

Meerdere data

Workshop Where the Wild Things Are - Tijdelijk Huis van Thuis

Venster Acties en details

Vanaf € 27,50

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
In een workshop onder begeleiding van Frank Bruggeman maken deelnemers een 'wildernisinstallatie' en halen de natuur in huis

Over dit evenement

In deze workshop van kunstenaar Frank Bruggeman maken deelnemers een kleine wildernisinstallatie. Kunnen zij iets van de onvoorspelbaarheid en spanning van de natuur namaken en in huis halen, als ze zich laten verrassen door het samenspel van wat ze hebben gevonden tijdens een boswandeling, in de voortuin of bij de groenteboer?

Mensen halen de natuur graag dichtbij. Voor de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis maakte Frank Bruggeman de installatie Where the Wild Things Are waarin de plantaardige wildernis een Nederlandse doorzonwoning is binnengedrongen waardoor deze veranderd is in een terrarium op menselijke schaal.

Zo’n herschepping van de wildernis is ook op wat kleinere schaal mogelijk. In de workshop wordt met behulp van materialen die door de natuur zijn gevormd (of die door natuurkrachten zijn vervormd) eerst een individuele en vervolgens een gezamenlijke wildernisinstallatie worden gemaakt. De kunstenaar neemt een selectie plantaardige materiaal en voorwerpen mee waarvan gebruik kan worden gemaakt. Neem zelf vooral ook natuurvondsten van een bos- of strandwandeling mee, iets bijzonders of juist heel gewoons uit de eigen tuin of desnoods iets natuurlijks uit het groente- en fruitschap van de supermarkt.

Iedereen krijgt na afloop mag een plantaardig fragment van de gezamenlijke installatie mee naar huis om het eigen interieur ook wat te verwilderen.

Home of Multispecies

We zijn ons er steeds meer van bewust dat onze woning een multispecies thuis biedt aan insecten, microben en zelfs kunstmatige intelligentie, maar zien onszelf onveranderd als de hoofdbewoner. In en rond onze huizen hebben we te maken met allerlei medebewoners en buren, die we lang niet altijd zelf hebben uitgenodigd. Wat doet dat met de noties van binnen en buiten en met de mate van controle die je hebt over het leven in jouw (t)huis?

"De neiging van de mens om de wildernis te temmen is onuitroeibaar en neemt soms perverse vormen aan"

"Het Nieuwe Instituut vroeg [voor Tijdelijk Huis van Thuis] dertien kunstenaars en ontwerpers elk een kamer in te richten om aanschouwelijk maken dat het woonhuis langzamerhand veel meer is geworden dan een veilig toevluchtsoord. Frank Bruggeman voorzag de hem toegewezen kamer van een schuifpui, het veilige venster op de natuur van de doorsnee eengezinswoning. Tegelijkertijd haalde hij echter de wildernis naar binnen in de vorm van allerlei grillig gevormde takken en boomstronken. Het resultaat is een vorm van omkering, waarbij de kamer in wezen in een terrarium is herschapen. Vanuit dit terrarium kan de gekooide mens zich vergapen aan YouTube-filmpjes over een krokodil, een vos, een poema en een uil die eveneens tot huisdier zijn gemaakt."

Frank Bruggeman

Frank Bruggeman is een installatiekunstenaar en ontwerper. Hij is vooral geïnteresseerd in de frictie tussen natuur en cultuur, of meer concreet in de vraag hoeveel wildernis is toegestaan in een samenleving die steeds meer verstedelijkt. Zijn werk omvat o.a. zogenaamde natuurobjecten, interventies in de openbare ruimte zoals tijdelijke tuinen en tentoonstellingsontwerpen waarin het landschap centraal staat.

Delen met vrienden

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Het Nieuwe Instituut

Organisator van Workshop Where the Wild Things Are - Tijdelijk Huis van Thuis

The contemporary era is characterised by radical technological, economic, cultural and social shifts. Het Nieuwe Instituut aims to illuminate and map a rapidly changing world while at the same time fostering discussion of topics related to the vast field of design.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen