Verkoop beëindigd

W&T-café: Werken met onderzoeksvragen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

W&T café
Werken met onderzoeksvragen
Voor leerkrachten, directeuren en w&t-coördinatoren in het Primair onderwijs

Programma

18.30 - 19.00 uur inloop en koffie
19.00 - 19.15 uur welkomswoord door Ben Sanders
19.00 - 19.30 uur onderzoekend proosten op 2018!
19.30 - 20.30 uur deelsessies 1
20.30 - 21.30 uur deelsessies 2
21.30 uur afsluiting

Deelsessie `De biostraat`
Leerkrachten groep 4 t/m 8
Margot Verwei ~ Avans Hogeschool

Zelf je biobased-plastic maken? Ervaar je bij de biostraat. Je onderzoekt in welke grondstoffen zetmeel aanwezig is. Je gaat zelf aan de slag! Een workshop voor nieuwsgierige types van 8 jaar en (veel) ouder. Kom te weten hoe je deze workshop in de klas kunt uitbreiden met onderzoeksopdrachten over microplastics, de afbreekbaarheid van verschillende soorten plastic en verdiepingsopdrachten. Tijdens deze workshop nodigen wij je uit om mee te denken over manieren om de biostraat te verbeteren. Onze onderzoeksvraag dus!

Deelsessie Bèta Challenge: uit je comfort zone
Directeuren en leerkrachten groep 7 en 8
Stefan Backx ~ Newmancollege Breda

In deze workshop ga je actief op zoek naar manieren om vakoverstijgende vaardigheden een plek te geven in het onderwijs. Sinds 2010 neemt het Newmancollege deel aan het Bèta Challenge-programma. Een programma voor vmbo leerlingen. Waarom is dit nu interessant voor jullie? Binnen het Beta challenge programma werken leerlingen aan levensechte problemen. Een vorm van onderwijs waar de onderzoeksvraag centraal staat. Het concept maakt een praktische verbinding tussen het VO en het MBO, waarbij de leerlingen uitgedaagd worden om hun kennis, interesses, kwaliteiten en capaciteiten maximaal in te zetten. Kan dit concept ook slagen tussen PO en VO? Kom maar onderzoeken!

Deelsessie Zelfbewust beleven én doelgericht ontwikkelen
Leerkrachten groep 1 t/m 8
Michiel Santegoeds en Ria van Gurp ~ KBS de Zandberg
Op KBS De Zandberg uit Breda ontwikkelen ze sinds dit schooljaar met alle jaargroepen vanuit vaststaande thema’s en doelen ons eigen onderwijs op gebied van wereldoriëntatie. Voor zowel de groepen 1 en 2, die werken volgens de principes van basisontwikkeling, als de hogere groepen waar de methodes jarenlang leidend waren, leidt dit tot een zoektocht naar balans.

Hoe kun je doelgericht werken èn kinderen ruimte bieden voor eigen onderzoeksvragen? Ben je als leerkracht of school ook op zoek naar deze balans? In de deelsessie geven Ria van Gurp (groep 1-2) en Michiel Santegoeds (groep 7) je aan de hand van hun eigen ervaringen handvatten die meteen in de eigen praktijk toe te passen zijn. Kijk voor meer achtergrondinformatie over de werkwijze van de Zandberg op www.doelgerichtontwikkelen.nl

Deelsessie Onderzoekend leren. Morgen beginnen!
Directeuren en leerkrachten groep 1 t/m 8
Erik Denessen en Bob Clerx Orion Lyceum Breda

Vraag leerlingen wat ze willen leren en je krijgt een caleidoscoop aan leervragen. Hoe kun je daar als school op inspelen? Op het Orion Lyceum krijgen de vragen van leerlingen de ruimte en komen leerlingen door onderzoekend leren tot eigen producten. Doordat docenten binnen en buiten de klas samenwerken zijn er diverse thema's bij onderzoekend leren vorm gegeven. Zo heeft de school een leerlijn onderzoekend leren ontwikkeld en zijn er diverse wisselende thema's die worden gestuurd door leergebieden tot bloei gekomen. In de workshop wordt door demonstratie en hopelijk veel interactie meer duidelijk. Of het nu gaat om deze leerlijn of andere mogelijkheden om onderzoekend leren in de klas toe te passen, we hopen je te kunnen inspireren zodat je morgen kunt beginnen in jouw school!
Margot Verwei werkt bij Avans Hogeschool. o.a. aan het project Groene Groei. Een initiatief waar de duurzame samenleving centraal staat. Door binnen het onderwijs onderzoekend & ontdekkend aan de slag te gaan, creëert dit project een nieuwsgierige houding bij kinderen. Nieuwsgierig naar nieuwe oplossingen die bijdragen aan een duurzame wereld.

Stefan Backx is onderwijsontwikkelaar op het Newmancollege in Breda. Naast deze functie is hij coördinator van het Bèta Challenge Programma. Ook is hij actief als trainer en coach voor docententeams en schoolleiders die aangesloten zijn bij het landelijk consortium van Beta challenge scholen.

Lees ook de blog van Michiel Santegoeds over De Zandbergacademie op . https://lerarenontwikkelfonds.onderwijscooperatie.nl/author/michiel-2/

Erik Denessen is als geschiedenisdocent en onderwijsontwikkelaar actief op het Orion Lyceum. Deze school heeft een eigen onderwijskundig model en werkt in PLEION-verband samen met andere vernieuwingsscholen. Bob Clerx is zijn collega, en als docent Frans op het Orion betrokken bij het verder ontwikkelen van het onderzoekend leren. Bob haalde in het vorige schooljaar TEDxBreda de school binnen, waardoor leerlingen in het derde leerjaar op de stip mochten staan om, uniek in Nederland, in een vreemde taal naar keuze hun onderzoekspresentatie te houden.


Datum en tijd

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen