Gratis

W&T café: W&T zéker ook voor meisjes

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

W&T café
W&T zéker ook voor meisjes!
Voor leerkrachten, directeuren en w&t-coördinatoren in het Primair onderwijs

Programma

18.30 - 19.00 uur inloop en koffie
19.00 - 19.30 uur keynote: Verrassing!
19.30 - 20.30 uur deelsessies 1
20.30 - 21.30 uur deelsessies 2
21.30 uur afsluiting

Keynote volgt later!

Deelsessie: Digitale Geletterdheid
Voor: directeuren en leerkrachten alle groepen
Door: Nynke Wesseling ~ Stichting FutureNL

Deze kennismakingsworkshop kenmerkt zich door ervaren, plezier en concretisering. Deelnemers gaan aan de slag met veel verschillende lesmateriaal (zowel online als offline) en maken kennis met het online platform van Stichting FutureNL op LessonUp. Hier is een totaaloverzicht te vinden van al het kosteloze bestaande lesmateriaal in Nederland. De leerlijn digitale geletterdheid die FutureNL in samenwerking met SLO, de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen heeft gemaakt, vormt de kapstok voor al het lesmateriaal.

Vervolgens krijgt iedereen de tijd om kennis te maken met materiaal dat (kosteloos) de volgende dag in de klas kan worden ingezet. We sluiten af met een uitwisseling van de ideeën en lessen die zijn ontwikkeld tijdens de sessie. Wat is er nodig, mist er nog iets? Wie heeft er nog tips en hoe zorg je ervoor dat ook andere leerkrachten profiteren van wat er ontwikkeld is?

Deelsessie: On STEAM with the micro:bit
Voor: leerkrachten groep 1 t/m 8
Door: Pauline Maas ~ 4pip.nl

STEAM is in het buitenland een begrip (Science, Technology, Engineering, Art and Math). Vooral door de Art toe te voegen krijgen meisjes meer interesse voor het maken en voor technologie. De micro:bit is de meest populaire en betaalbare microcomputer ooit. Deze kun je niet alleen programmeren, je kunt er ook mee creeëren. Met de micro:bit kun je STEAM helemaal uit de verf laten komen.

Pauline heeft het afgelopen jaar urenlang de micro:bit uitgeprobeerd voor haar nieuwe boek microbit101 met 101 projecten. Tijdens deze workshop passeren een stuk of 10 projecten de revue en kun je zelf aan de slag om ze ook te maken.

De roots van Pauline Maas liggen in de ict en ze promoot al meer dan 10 jaar digitale vaardigheden en programmeren in het onderwijs.

Deelsessie: Techniek is fun!! :-) Tech Toys for cool girls!
Voor: leerkrachten groep 1 t/m 8
Door: Claudia Verstegen ~ HappyMonsterFactory

De rol van techniek op de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Daarom moeten we meisjes al op de basisschool laten proeven van techniek. Omdat meisjes 'anders' spelen dan jongens, moeten ze ook op een andere manier worden geprikkeld. Als meiden de techniek zélf kunnen ervaren en voelen, ondersteund met beleving door verhalen, wordt het echt leuk!

In deze workshop krijg je tal van voorbeelden die je zelf in de klas kan doen en je gaat aan de slag met een concrete opdracht. Met deze opdracht ga je ervaren dat techniek start bij de basis, want hoe kun je een robot programmeren als je niet weet hoe bijvoorbeeld een arm of hand functioneert.

De beste ideeën ontstaan in de praktijk, dat is de overtuiging van Claudia Verstegen, techneut én moeder van twee dochters. Bij gebrek aan technisch speelgoed voor jonge meiden ontstond het idee voor de Happy Monster Factory.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen