Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

W&T café XL

Op woensdag 21 maart pakken we in de regio West-Brabant wat groter uit dan gebruikelijk met het W&T café XL. Tijdens deze editie kun je kennis maken met de inhoud van de w&t ladekast. W&t lesaanbod met aandacht voor 21e eeuwse vaardigheden én onderzoekend & ontwerpend leren. Er is volop gelegenheid om uit te proberen en vragen te stellen. Daarnaast bieden we deelsessies die dieper ingaan op de context van onderzoekend & ontwerpend leren.

We trappen de middag af met een keynote van Tim Post (Universiteit Twente) over ‘Onderwijs voor morgen’. Daarna kun je 2 deelsessie volgen van o.a. Wilma van Esch, Adriaan Mellema (Fontys Hogeschool), Inge Schilders (Kleuterlab) en Tim Post. Wil je nader kennismaken met aanbieders uit de regio? Schrijf je in voor de workshop carrousel. Ook zijn de w&t coaches uit Breda aanwezig als vraagbaak over w&t binnen jouw school. Onze partners Avans+ en Techniektalent.nu presenteren zich tijdens het w&t café.

Dit alles vindt plaats in de Uitvindfabriek onder het genot van een hapje en een drankje. Dus… ben je leerkracht, schoolleider of bestuurder in de regio? Schrijf je snel in!

Programma woensdag 21 maart
15.30 - 16.00 uur Inloop, koffie & thee
16.00 - 16.30 uur Keynote: Tim Post
16.30 - 17.45 uur Deelsessies ronde 1
17.45 - 18.30 uur Hapje, drankje & rondje ladekast
18.30 - 19.45 uur Deelsessies ronde 2
19.45 - 20.30 uur Afsluiting & borrel

Keynote ‘Onderwijs voor morgen’
Tim Post


Onze samenleving heeft een groeiende behoefte aan nieuwsgierige, probleemoplossende jongeren op alle niveaus. Nieuwsgierigheid vormt bovendien een belangrijke motor voor onderzoekend en ontwerpend leren. In deze lezing presenteert Tim Post (Universiteit Twente) zijn visie op 'Onderwijs voor morgen’. Hij deelt hiervoor een beproefde aanpak voor schoolontwikkeling, gericht op het stimuleren van het nieuwsgierige onderzoekende vermogen van leerlingen. Aan de hand van een raamwerk voor talentontwikkeling en recente wetenschappelijke inzichten zal theorie worden gekoppeld aan de onderwijspraktijk.

Deelsessies 


Veranderprocessen: hoe neem ik mijn collega mee?

Voor: schoolleiders, leerkrachten en w&t coördinatoren

Door: Wilma van Esch

Oké, beste schoolleider, leerkracht of w&t coördinator: Jij bent geraakt...Maar vraag je je ook wel eens af hoe jij je collega's mee krijgt in jouw w&t enthousiasme? Hoe je een olievlek zou kunnen veroorzaken in je school? In deze deelsessie staan we daar bij stil. Je krijgt geen stappenplan of pasklare antwoorden, maar wordt vooral uitgenodigd om in de spiegel te kijken en te bedenken welke kleine stapjes jij kunt zetten om van jouw school die bruisende plek te maken die jij zo graag zou wensen! En je weet: Alleen ga je snel, samen kom je verder!


De kracht van nieuwsgierigheid

Voor: leerkrachten, schoolleiders en bestuurders

Door: Tim Post


Nieuwsgierigheid vormt een belangrijke motor voor onderzoekend leren. Als leerkracht hoef je de lespraktijk gelukkig niet volledig te herzien om leerlingen nieuwsgieriger te maken. De kunst is allereerst een klasklimaat te scheppen waarin leerlingen het belang leren inzien van het stellen van nieuwsgierige vragen voor hun eigen leren, kansen benutten om deze vragen in de les te delen, en sociale waardering hiervoor ervaren van hun klasgenoten en de leerkracht. Door leerlingen vervolgens open-einde opdrachten te bieden, bied je hen meer inspiratie en uitdaging. Op basis van recente wetenschappelijke studies en een groepsoefening met Lego, zal in deze workshop theorie over het stimuleren van nieuwsgierig onderzoekend gedrag bij leerlingen concreet worden gemaakt.

Inspirerend leiderschap

Voor: schoolleiders en bestuurders

Door: Adriaan Mellema


Michael Fullan beschrijft in zijn boek ‘the new meaning of educational change’ (2007) het beeld van de schoolleider die te midden van de dagelijkse hectiek en dynamiek van veranderingen geacht wordt om leiding te geven. Aan diezelfde veranderingen. De vraag hoe je leiding geeft aan verandering blijkt een wezenlijke én lastige voor iedere schoolleider, nog steeds. De introductie van W&T en onderzoekend en ontwerpend leren in scholen is voor leerkrachten een complexe en ingrijpende verandering. In deze workshop voor schoolleiders kijken we naar de essenties van deze verandering. Je krijgt antwoord op de vraag wat succesfactoren zijn, en hoe je deze kunt beïnvloeden.

Meet & Match

In gesprek met een w&t coach

Voor: leerkrachten, schoolleiders en w&t coördinatoren

Door: Wendy Braat en Patricia Jansen


Wendy Braat (Edux) en Patricia Jansen (Pabo Avans Hogeschool) zijn w&t coach in Breda. Zij helpen scholen om hun visie op w&t onderwijs te ontwikkelen en te implementeren. Dus heb je vragen, wil je advies over passend aanbod of een vrijblijvend gesprek? Meet & match!

Onderzoekend, ontwerpend en ontdekkend leren in de onderbouw

Voor: pedagogisch medewerkers en leerkrachten groep 1 en 2

Door: Inge Schilders | Kleuterlab

Spel, avontuur, contextleren...we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen uit te dagen, te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen. Tijdens deze workshop krijgen jullie uitleg over de principes van ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren. Vervolgens ga je zelf aan de slag met activerende Diepere Denkvragen die aansluiten bij de fasen van onderzoek. Zodat straks niet jij aan het werk gaat, maar het kind! Van consumeren naar activeren...!

W&T ladekast carrousel

Voor: leerkrachten en w&t coördinatoren
Door: alle aanbieders in de w&t ladekast

Draai een rondje mee in de w&t carrousel. Maak kennis met het aanbod van de Uitvindfabriek, Codecube, Architectuurlessen, Biobased Plastic, de Bouwschool en de Uitvinders.
Je kunt een reeks korte interactieve workshops volgen en verdiepende vragen stellen bij de aanbieder van jouw keuze.


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Uitvindfabriek

Terheijdenseweg 64

Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen