YPF Young Virtuosi | Nikola Meeuwsen

Venster Acties

YPF Young Virtuosi | Nikola Meeuwsen

Jonge top-pianisten spelen op de vleugel van de legendarische Russische pianist Youri Egorov.

Door Stadsherstel Amsterdam

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op zo. 8 okt. 2023 15:00 CEST

Locatie

De Duif 756 Prinsengracht 1017 LD Amsterdam Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

Stichting The Young Pianist Foundation (‘YPF’) presenteert een serie concerten in De Duif voor jonge top-pianisten, de ‘Young Virtuosi’, waarin zij de kans krijgen hun vakmanschap verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Jonge top-pianisten zullen tijdens deze bijzondere concerten spelen op de vleugel van de legendarische Russische pianist Youri Egorov, die op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed.

Pianist Nikola Meeuwsen (2002) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwassen pianist die alle kwaliteiten in zich verenigt om een geweldige muzikale toekomst voor zich te hebben.

Als kind wist Nikola dat hij pianist wilde worden na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent herkend en erkend: Vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2012 het Steinway Concours en in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours. In 2019 kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe.

In de zomer van 2022 zette Nikola de Grachtenfestival-prijs op zijn naam, hij is daarmee de jongste winnaar tot nu toe. De jury van de Grachtenfesival-prijs, bestaande uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Cécile Gouder de Beauregard (programmeur TivoliVredenburg) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus), motiveerde de toekenning zo: "Nikola Meeuwsen kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtengang is pure poëzie."

Nikola krijgt in de editie 2023 van het Grachtenfestival als artist in residence carte blanche om een aantal concerten samen te stellen.

Als solist trad Nikola op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en hij was in solo recitals te horen door heel Nederland en daarbuiten (onder meer in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola). In januari 2024 zal hij zijn recital debuut maken in het Koninklijk Concertgebouw.

Nikola Meeuwsen is een veelgevraagd gast op festivals. Hij speelde in het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique en op festival Klassiek NU! In 2022 trad hij op op het Gwyl Machynlleth Festival in Wales, op uitnodiging van pianist en artistiek leider Julius Drake. In juni 2023 zal Nikola zijn debuut maken op het St. Magnus Festival op de Orkney-eilanden. Hij speelt er een solorecital en treedt op samen met het Ragazze Quartet.

Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Daarnaast studeert hij aan de Koningin Elisabeth Kapel in Brussel bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian. Hij trad als kamermusicus op met het Matangi Kwartet, met violist Alexander Kerr, met altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo's met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

Mocht het betalen om welke reden dan ook niet lukken, dan kunt u een mail sturen naar info@ypf.nl met de vraag een kaart/meerdere kaarten te reserveren en bij de deur te betalen.

Over de organisator