€ 25

Zorg om de Black Box: Beslissingen in de gezondheidszorg met machine learni...

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

In steeds meer gebieden in de zorg wordt machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, gebruikt om de beslissingen van artsen te ondersteunen. Onze zorg zal in toenemende mate ondersteund worden door machines. Zijn de adviezen van machine learning te begrijpen of is er sprake van een ‘black box’? En hoe beïnvloedt machine learning de rol van de arts, patiënt, zorgverzekeraar en het ziekenhuis?

In deze scenariosessie denken we met experts uit de zorg, Pacmed en FreedomLab's Thinktank, na over de invloed van deze beslissingsondersteunende technologie in de zorg. We nodigen u van harte uit met ons mee te denken.

Programma

 • De fundamentele vragen over de relatie tussen mens en algoritme. Presentatie door onderzoeker Pim Korsten, FreedomLab Thinktank;

 • Beslissingsondersteuning in de gezondheidszorg. Presentatie door Willer Herter, oprichter van Pacmed;

 • Het Ideale Algoritme. Werkgroep ronde 1 waarin we het normatieve kader stellen voor de belangrijkste stakeholders, arts, patient, zorgverzekeraar en ziekenhuis;

 • Design Principles van de 'Black Box'. Werkgroep ronde 2 waarin we met de huidige mogelijkheden en beperkingen van machine learning de aspecten van het ideale algoritme controleren op haalbaarheid.

 • Het Zorgmanifest. Presentaties met belangrijkste inzichten.

 • Netwerkborrel.

De gesprekken in de werkgroepen worden begeleid door een moderator en stakeholders uit de zorg. We borgen de inzichten en gebruiken deze als input voor een zorgmanifest dat we willen publiceren.

Inhoudelijke bijdrage - Pacmed & FreedomLab Thinktank

Pacmed
Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende tools, gebaseerd op de analyse van routinezorggegevens. Door machine learning met medische expertise te combineren leert Pacmed van grote hoeveelheden data welke behandeling werkelijk bij wie het beste werkt. Gebaseerd op de uitkomsten in de praktijk bij vergelijkbare patiënten, presenteert Pacmed op het moment van besluitvorming de verwachte uitkomsten van verschillende behandelingen voor de individuele patiënt.

 • NRCLive: 'Zet AI in voor betere gezondheidszorg'
 • TopNames: 'Wij kunnen een aanvulling zijn op de expertise van een arts'

FreedomLab Thinktank
Freedomlab Thinktank doet onderzoek naar lange termijn trends op het gebied van veranderende wereldverhoudingen en technologische ontwikkelingen. Het team bestaat uit denkers met verschillende achtergronden: filosofie, economie, mens-machine interactie, sociale wetenschappen en innovatiestudies. Deze combinatie van perspectieven stelt de denktank in staat om een nieuw licht te werpen op zowel huidige als toekomstige vragen.

Locatie: FreedomLab Campus
De bijeenkomst vindt plaats bij Freedomlab Campus, een innovatiehub naast Artis in Amsterdam. 'FreedomLab toverde een voormalige tramremise in Amsterdam om tot een plek waar ondernemers, ontwikkelaars en filosofen de toekomst helpen vormgeven' in Sprout magazine.

Denk en discussieer met ons mee:

 • Slechts 25 plekken beschikbaar i.v.m. de interactiviteit van de sessie.
 • Het evenement is gratis voor FreedomLab Campus members (RSVP via: lab@freedomlab.org);
 • Wat kan ik verwachten? Bekijk korte video's van FreedomLab's eerdere toekomstgerichte bijeenkomsten.
 • *This event is in Dutch* (NL)
 • Deze kennissessie vormt ook inspiratie voor een zorgmanifest wat we willen publiceren.
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen