Uitdagingen van de digitale samenleving

Actions and Detail Panel

Sales Ended

Event Information

Share this event

Date and time

Location

Location

Online event

Refund policy

Refund policy

No Refunds

Event description
Wat is de impact van technologie op de samenleving, welke vragen moeten we onszelf stellen?

About this event

Uitdagingen van de digitale samenleving

De fysieke en digitale wereld raken steeds verder met elkaar verweven. Een publieke dialoog over wat er nodig is om de digitale samenleving goede banen te leiden, is dus wel op zijn plaats.

Steeds vaker wordt technologie misbruikt, ingezet om nepberichten, deepfakes en desinformatie te verspreiden. Daarmee komt de democratie onder druk te staan.

  • Hoe gaan we daarmee om?
  • Wat is hierin de rol van de Nederlandse overheid of Europa?
  • En welke verantwoordelijkheid hebben de Big Tech?

Ook zijn er veel ethische vragen over de impact van artificial intelligence (AI): welke dilemma’s spelen er bij de ontwikkeling van verantwoorde AI? Hoe ga je om discriminerende algoritmes en duel use?

Nog voordat we hierop antwoorden lijken te hebben, dient zich de volgende uitdaging aan. Want met de doorbraak van zogenaamde ‘immersieve’ technologieën, zoals augmented reality, virtual reality en spraakcomputers, gaat de digitale samenleving weer een nieuwe fase in. De opkomst van immersieve technologie vervaagt de grens tussen mensen en computer, tussen fysiek en digitaal en tussen nep en echt. Diverse publieke waarden zijn daardoor in het geding, waaronder privacy, autonomie, waarachtigheid en gezondheid.

  • Wat betekent dit voor de manier waarop we nu samenleven?

Hoogste tijd om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: wat willen wij van technologie en wat niet?

In de pioniers sessie met Melanie Peters word je volledig bijgepraat over welke vragen gesteld moeten worden om digitale ontwikkelingen te sturen in de ricjting die we wensen.

We sluiten af met een Ask me Anything tijdslot waarbij je rechtstreeks kunt vragen naar de visie van Melanie over een bepaald ethisch technologisch vraagstuk.

Over Melanie Peters

Dr. ir. Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut en heeft een brede achtergrond in wetenschap, bedrijfsleven en de publieke sector, gecombineerd met ruime ervaring met het (inter)nationaal politiek en maatschappelijke krachtenveld.

Ze is opgeleid tot levensmiddelentechnoloog (Wageningen Universiteit) en tot erkend toxicoloog en gepromoveerd op het terrein van de biochemie (Imperial College, London). Zij werkte als wetenschappelijk onderzoeker aan de universiteit van Texas in Austin en als wetenschappelijk onderzoeksleider bij het Shell Research and Technology Centre Amsterdam. Zij vervulde verschillende functies op het snijvlak van wetenschap, beleid, politiek en samenleving, bij het Ministerie van Landbouw, de Consumentenbond en als directeur van Studium Generale Universiteit Utrecht.

Neven­werk­zaamheden:

  • Onafhankelijk lid van het nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen
  • Lid van de Nederlandse Unesco Commissie.

Deze sessie maakt deel uit van een reeks van Pioneers for Change webinars. Meer informatie: www.depioniersfabriek.nl


		Uitdagingen van de digitale samenleving image
Share with friends

Date and time

Location

Online event

Refund policy

No Refunds

Save This Event

Event Saved