We Noemen Hun Namen Tijdens Keti Koti Herdenkingsnacht

Actions Panel

We Noemen Hun Namen Tijdens Keti Koti Herdenkingsnacht

Tijdens de Keti Koti Herdenkingsnacht op 29 juni noemen we de namen van 150 totslaafgemaakten.

By Bibliotheek Rotterdam

When and where

Date and time

Thursday, June 29 · 7 - 10pm CEST

Location

Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek Rotterdam 110 Hoogstraat 3011 PV Rotterdam Netherlands

Refund Policy

Contact the organizer to request a refund.
Eventbrite's fee is nonrefundable.

About this event

  • 3 hours
  • Mobile eTicket

Tijdens de Keti Koti Herdenkingsnacht op 29 juni noemen we de namen van 150 totslaafgemaakten. 150 Namen van mannen, vrouwen en kinderen die veelal niet als volwaardig mens werden gezien. Door hen bij naam te noemen geven we hun meer menselijkheid mee. 150 namen worden genoemd in het kader van 150 jaar herdenking en viering slavernij.

Jacob 11 jaar, Charmantje 12 jaar, Akoeba 18 jaar. Zomaar wat denkbeeldige namen van totslaafgemaakten zoals te vinden in manifesten van schepen en plantages ten tijde van slavernij. Namen van mensen die slachtoffer zijn geworden van de slavernij.

Elk jaar op 30 juni denken we terug naar de verschrikkelijke periode in de geschiedenis. We staan stil bij het leed. Maar wie zijn die mensen? Hun namen worden veelal niet genoemd.

Tijdens de Keti Koti Herdenkingsnacht op 29 juni noemen we de namen van 150 totslaafgemaakten. 150 Namen van mannen, vrouwen en kinderen die veelal niet als volwaardig mens werden gezien. Door hen bij naam te noemen geven we hun meer menselijkheid mee.

We noemen de 150 namen in het kader van 150 jaar herdenking en viering slavernij.

Programma

· Inloop Herdenking

· Plengoffer

· Inleiding ‘Waarom We Herdenken’

· We Noemen Hun Namen 1

· Zang

· We Noemen Hun Namen 2

· Het verhaal van 'Ma Bongi

· Dans

· Overdenking ‘Zij Die Ons Voorgingen’ en 1 minuut stilte

· We Noemen Hun Namen 3

· Kranslegging en Zang

· Rituele Afrikaanse sluiting

Tijdens Keti Koti Herdenkingsnacht lezen verschillende mensen uit Rotterdam de namen van 150 totslaafgemaakten. In een korte lezing vertellen we over de rol van een naam in Afrikaanse culturen. Er zijn optredens van diverse zangers en dansers. De optredens beelden uit hoe Afrikanen als vrije mensen leefden, tot slaaf zijn gemaakt en hebben gestreden voor bevrijding. Ook luisteren we naar het denkbeeldige verhaal van Ma Bongi. Het verhaal van een moeder die 'de Overtocht' maakt van Afrika naar de nieuwe wereld. Wat neemt ze mee, wat draagt ze over? Er is een ook een moment van bezinning en een kranslegging. Wat betekent het om onderdrukt en vrij te zijn?

Keti Koti Herdenkingsnacht is een samenkomst waarin wij stil staan bij mensen die hebben geleden onder slavernij. Wij geven hen weer meer menselijkheid mee. Samen herdenken wij 150 jaar afschaffing slavernij, samen noemen we hen bij hun naam.

Locatie: Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek.

Toegang: €17,50 euro en €12,50 voor leden van de Bibliotheek.

Aanmelden: via Eventbrite

About the organizer

Een van de drukstbezochte plekken van Rotterdam is de bibliotheek: hét kenniscentrum en culturele podium van Rotterdam. Natuurlijk kun je boeken, muziek en films lenen, maar ook voor activiteiten, workshops, goede studie- of werkruimte, het huren van een zaal of bijwonen van een voorstelling ben je welkom.