Workshop - Aan de slag met een positief werkklimaat

Actions Panel

Workshop - Aan de slag met een positief werkklimaat

Een sprankelend middagevent waar je aan de slag gaat met veranderinterventies om een positief werkklimaat te versterken!

When and where

Date and time

Location

Dotslash Utrecht 100 - 500 Europalaan Gebouw 100 3526 KS Utrecht Netherlands

Map and directions

How to get there

Refund Policy

Contact the organizer to request a refund.
Eventbrite's fee is nonrefundable.

About this event

Hoe behoud je bevlogen medewerkers en zorg je voor energieke samenwerking in je organisatie? Wil je zorgen voor minder ongewenst verloop en verzuim, en juist meer werkplezier en positiviteit?

Kom dan naar ons sprankelend middagevent! Er even tussenuit, genieten van inspirerende mensen en inhoud, en nieuwe ideeën opdoen om direct toe te passen in je werk.

We leven in roerige tijden. Er gebeurt ongelooflijk veel in de wereld en dit heeft ook z’n weerslag op onze manier van werken. Iedereen is op zoek naar een nieuw evenwicht om effectief met elkaar te kunnen samenwerken. In het bijzonder is er steeds meer aandacht gekomen voor het veilig en vertrouwd kunnen werken binnen organisaties. Een positieve werksfeer zorgt daarbij niet alleen voor blije, productieve mensen, maar speelt tevens een essentiële rol in het tegengaan van ongewenst verloop en verzuim. Juist in deze tijden van personeelstekort zeker geen overbodige luxe. Maar hoe breng je de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie in de praktijk om te komen tot een positief werkklimaat? Daar gaan we tijdens deze workshop mee aan de slag!

Programma:

13.00 – 13.15 uur Ontvangst met koffie/thee

13.15 – 13.45 uur Welkom & inleiding op het thema Positief Werkklimaat

13.45 – 14.40 uur Keynote - Organisatieverandering door middel van Design Thinking

14.40 – 14.50 uur Korte pauze

14.50 – 16.20 uur Workshop - Versterking van teams: een systemische benadering

16.20 – 17.00 uur Pauze & Inspiratie Intermezzo

17.00 – 17.20 uur De vijf belangrijkste tips voor een positief werkklimaat

17:20 - 17:30 uur Afsluiting

17.30 uur File-voorbij-borrel

Keynote: Raymond Hannes – Hoe bereik je dat organisatieverandering op gebied van werkklimaat ook echt beklijft?

Deze vraag staat centraal tijdens deze keynote van Raymond Hannes, docent Nyenrode en head of Digital & Growth van Sprankel & Co. Het antwoord komt neer op: als de start goed is. Design thinking erkent dat mensen die door verandering worden geraakt de beste en meest genuanceerde kijk hebben, niet alleen op de oplossing, maar ook op de uitdaging zelf. Door mensen die met verandering te maken krijgen, er vanaf het begin van het veranderingsproces bij te betrekken, zorgt design thinking voor betere oplossingen, een grotere buy-in en minder weerstand.

Workshop: Olivier Akkerman – Een systemische benadering om in een team positief werkklimaat te versterken

In deze workshop krijg je inzicht in en bewustwording van de kracht van systemisch kijken naar een team. Naast de systemische basisprincipes, leer je een aantal eenvoudige interventie-vragen waarmee je knelpunten in een team direct aanpakt. Ook krijg je inzicht in de meest essentiële manieren waarmee je je team naar meer positiviteit kunt krijgen en veiligheid, vertrouwen en respect in het team versterkt. Zo kan je direct na de workshop aan de slag met het positief werkklimaat in je team!

Inspiratie Intermezzo

Tijdens het intermezzo kun je netwerken met andere professionals en kunnen Mirjam van 't Klooster, Cosima Kliebenstein en Jurriaan Dolman je meer vertellen over 3 relevante onderwerpen passend bij het thema positief werkklimaat: Positief Leiderschap, de waarde van Werken naar je Waarden en Positieve Communicatie.

De rol van positief leiderschap op het werkklimaat (Mirjam van 't Klooster)

De rol van de manager op het werkklimaat valt niet te onderschatten.. zowel positief als negatief. Wat voor voorbeeld gedrag zet het management en jij als manager neer? En hoe draagt dit bij aan de (veilige) werksfeer? Wat zijn hier do's en don'ts? De manager is een belangrijke factor in het al dan niet behouden van personeel.

Het waardenspel (Cosima Kliebenstein)

Ervaar wat het waardenspel voor jouw team kan betekenen. Als je werkt naar je waarden draagt dit substantieel bij aan je werkplezier. Het geeft richting en is een reden om door te gaan, ook als het even tegenzit. Daarnaast bepalen waarden ons gedrag. Als je voor een dilemma staat, zijn waarden vaak in het geding en is het fijn om te weten met welke waarden dit te maken heeft. Het kennen van je eigen en elkaars waarden, zorgt voor meer onderling begrip. Dit komt de effectiviteit en samenwerking ten goede en draagt daarmee bij aan een positief werkklimaat.

Constructief in gesprek voor een positief werkklimaat (Jurriaan Dolman)

Positieve onderlinge communicatie is natuurlijk essentieel voor een positief werkklimaat. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ga je constructief met elkaar in gesprek en hoe spreek je elkaar op een positieve manier aan. We noemen dit ook wel samen puzzelen om de samenwerking verder te verbeteren. Hierbij is het net zo belangrijk hoe je elkaar bijvoorbeeld feedback geeft als hoe je deze ontvangt. Het gaat immers om de dialoog om samen het werkklimaat te verbeteren.

Over de sprekers

Event image

Raymond Hannes

Je vindt Raymond Hannes waar innovatie, ondernemerschap en grote samenwerkingsverbanden bij elkaar komen. In de toonaangevende maritieme start-up accelerator PortXL als bestuurslid en mede-oprichter. Aan de Nyenrode Business Universiteit, waar hij innovatie en ondernemerschap doceert. Aan de wieg van start-ups, incubators en fondsen. In de raad van bestuur van verschillende internationale organisaties met een focus op innovatie. Raymond ademt ondernemerschap en weet vanuit zijn enorme hoeveelheid kennis en ervaring datgene met je te delen wat je nodig hebt om je innovativiteit enorm te verhogen.

Event image

Olivier Akkerman

Na 25 jaar bedrijfsleven in de horeca groothandel, waar hij de laatste jaren directiefuncties bekleedde, heeft Olivier zich vanaf 2014 gericht op het begeleiden van medewerkers en teams. Als professioneel life- en businesscoach werkt hij met mensen die vast zijn gelopen in hun privéleven of hun werk. Daarnaast helpt hij teams, door middel van een systemische blik, om te ontdekken waarom samenwerken soms wel lukt en soms niet. Hoe meer inzicht je krijgt in je eigen rol en in het gedrag van de ander, hoe beter je daarop in kunt spelen om zo de onderlinge effectiviteit en de sfeer te verbeteren. Naast zijn grote liefde voor het vak- en het vakmanschap van professionele coaching is het creëren van onderling vertrouwen een voorwaarde. Men typeert zijn coachstijl als eerlijk, direct (soms confronterend) maar ook open, ontspannen en met humor.

Event image

Mirjam van 't Klooster

Mirjam van ’t Klooster is al meer dan 25 jaar werkzaam als arbeids- en organisatiepsycholoog. Zij is afgestudeerd in de sociale psychologie van de organisatie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en heeft diverse bijscholingen gedaan op het gebied van coaching en training. Zij heeft zich gespecialiseerd in het vakgebied van de positieve psychologie. Na eerst het vak te hebben geleerd bij een groot adviesbureau is zij een eigen praktijk begonnen en heeft zij in 2016 Sprankel & Co mee opgericht, waar zij nu managing partner is. Zij heeft een ruime en brede ervaring in het begeleiden van teams en management binnen diverse organisaties (profit en not for profit).

Event image

Cosima Kliebenstein

Cosima's persoonlijk drijfveer in haar werk is de rotsvaste overtuiging dat iedereen een eigen belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving. Daar wil zij vanuit haar kennis en expertise aan bijdragen. Zij heeft zich gespecialiseerd in het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers en het vergroten van de effectiviteit van teams. Al tijdens haar studie Bedrijfseconomie raakte zij geïnteresseerd in hoe je er als organisatie voor kunt zorgen dat medewerkers gezond, gemotiveerde en bevlogen aan het werk zijn en blijven. Voor haar was de studie Psychologie van Arbeid, Gezondheid en Organisatie en de verdieping in de Positieve Psychologie dan ook een logisch vervolg. Cosima heeft in de afgelopen 25 jaar in verschillende (interim) HR functies in uiteenlopende branches gewerkt en is vier jaar directeur geweest van een patientenorganisatie. Cosima is partner en mede oprichter van Sprankel & Co.

Event image

Jurriaan Dolman

Al op vroege leeftijd kwam Jurriaan Dolman erachter dat hij een hart heeft voor de ontwikkeling van mensen en organisaties. Na de studie klinische neuropsychologie mocht hij zich al snel storten op het trainen van teams en managers bij o.a. GITP. Nu, ruim 20 jaar later, is zijn passie voor het vak alleen maar gegroeid. Als managing partner bij Sprankel & Co moedigt hij mensen en team dagelijks aan om uitdagingen in het werk aan te gaan vanuit een rotsvast vertrouwen in jezelf en de ander. Thema’s zijn veelal positief leiderschap, teamsamenwerking en klantgerichtheid. Een veelvraat op onderwerp en branche, maar altijd Sprankels: positief, bemoedigend, direct en met humor. Recentelijk heeft hij een boek en online training over Positief Feedback Geven uitgebracht.