Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud

Genetic Choir

Het Genetic Choir is een utopisch muzikaal en sociaal concept dat vormen van samenwerking, performance en compositie onderzoekt met gebruik van improvisatie principes en zwermintelligentie.

 

In de afgelopen 10 jaar waren Genetic Choir concepten internationaal te beleven op het Grachtenfestival Amsterdam, Huddersfield Contemporary Music Festival, het Creative Music Festival in Hiroshima, Europa Cantat in Torino en Utrecht en in Robert Wilson’s Watermill centre, New York/USA. Samenwerkingen in het kader van het Sandberg Instituut, de Rietveld Academie, Zone2Source en Cure Park, als ook een drietal samenwerkingen met UK performance artist Marcus Coates op Utrecht Centraal en met poppenspelers in Tokushima, Japan, behoorden tot de vele site-specific en interdisciplinaire toepassingen van Genetic Choir werk.

 

Het Loop-Copy-Mutate project in 2017 met o.a. publieke soundwalks op Amsterdam CS en interactieve concerten in de ondergrondse kathedraal van de Noord/Zuidlijn trok, in samenwerking met Bimhuis en STEIM een ongekend groot publiek voor experimentele en improvisatiemuziek, en leverde een artikelen op in Parool en Volkskrant.

 

In 2018/19 kwamen hier Genetic Choir optredens bij in o.a. Frascati, tijdens het Over ‘t Ij festival 2018 en voor de IDFA 2018 (IDFA on Stage in de Kleine Komedie). Voor het najaar 2019 is Thomas Johannsen door artistiek directeur Bert Palinckx uitgenodigd om een nieuwe editie van het Loop-Copy-Mutate concert voor festival November Music in ’s-Hertogenbosch te produceren.

Het professionele ensemble van het Genetic Choir treedt op, organiseert workshops, en gaat interdisciplinaire samenwerkingen aan om publiek vaak in een actieve rol hedendaagse performance en muziek concepten te laten beleven. De aanpak van Genetic Choir probeert bewust de grens tussen amateur en professionals te doorbreken in het maken en beleven van klanken en muziek. In de visie van Genetic Choir kan muzikaal vakmanschap naast het ‘beginners mind’ van ongeschoold publiek tot complexe en uitdagende vormen van muzikale beleving leiden. De muziek van Genetic Choir is gerelateerd aan principes uit de chaostheorie en de zelforganisatie van netwerken. Ondertussen spelen ook puur menselijke eigenschappen een rol: intentie, smaak, timing - individuele vrijheid tegenover groepslogica en de veronderstelde wetten van de muziek. De concerten van Genetic Choir vinden plaats op bijzondere locaties.

 

Het Genetic Choir wordt sinds 10 jaar artistiek geleid door Thomas Johannsen.

Thomas Johannsen ontwikkelde zich van acteur en theatermaker tot beeldend/performance kunstenaar en componist via zijn interesse in improvisatie en interactieve vormen van performance. Hij werd opgeleid als performer in Londen, verdiepte zijn werk als performance maker door de studie bij DasArts in Amsterdam en zijn verblijf bij het Ecole de Sable in Senegal. Hij initieerde het kennisplatform Interdisciplinary Instant Composition en is in binnen- en buitenland gevraagd om zijn expertise wat betreft interdisciplinaire projecten en improvisatie.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen