Het Geluid Maastricht
In tijden waar het globale en lokale op gespannen voet met elkaar lijken te staan maakt Het Geluid opera- en muziektheater dat juist op deze tegenstelling leeft. Al tien jaar ontwikkelt Het Geluid nieuwe producties vanuit Maastricht, stad op de grens van landen, talen en invloedssferen. Vanuit het idee dat je in Limburg alles kan vinden is de directe omgeving hun proeftuin voor de grotere wereld. Hier maakt Het Geluid voorstellingen in scholen, lege fabrieken, ziekenhuizen, frietkarren en het theaterpluche. Ook internationaal duikt Het Geluid op aan zowel de rand als in het centrum. Zo bracht hun winst van the Amsterdam Fringe hen op Fringe festivals in Schotland, Tsjechië en Zuid Afrika. Maar hebben ze ook evengoed grote operahuizen in Berlijn en Brussel aan hun voeten gekregen. Het Geluid wisselt de wijk en de huiskamer af met projecten in Indonesië, Duitsland, Bulgarije en in Israël en de Palestijnse gebieden.
In 2015 won Het Geluid zowel de lokale Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs als de internationale Berliner Opernpreis. Sindsdien heeft hun werk zich nog sterker gekenmerkt door de eigenschap de oeroude kracht van de opera en het (muziek)theater samen te brengen met nieuwe technieken, fenomenen en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze brachten oude en nieuwe publieken samen in het Techtripfestival voor de Nederlandse Reisopera, waarin ze opera’s maakten met drones en Virtual Reality. Volkskrant noemde het ‘opera voor de 21ste eeuw’ en hun VR-opera Weltatem won twee Dutch Game Awards. Ze brachten oude en nieuwe Maastrichtenaren samen in een tijdelijke carnavalsvereniging, waarin nieuwkomers geïntroduceerd werden tot de Maastrichtse vastelaovendtraditie via een artistiek samenwerkingsproces. Dit project, Common Carnaval, won de Charlemagneprijs van het Europees Parlement en de Willem de Vliegerpenning.
Naast deze toegepastheid heeft het gezelschap een toewijding tot de nieuwe muziek en werkte aan composities van bijvoorbeeld Vivier, Sanchez Verdu, Messiean, Nancarrow en aan premières van componisten als bijv. Annelies van Parys, Thanasis Deglianis en Boudewijn Tarenskeen. Maar ze regisseerde ook bestaande opera’s als la Tragedie de Carmen (Bizet) en Erwartung (Schönberg) De voorstellingen worden uitgevoerd in eigen beheer, in opdracht of in samenwerking met partners als Castrum Peregrini, Stuttgart Neue Vocalsolisten, de Veenfabriek, Bureau Europa, Operadagen Rotterdam, la Monnaie/de Munt Brussels, Muziektheater Transparant Antwerpen, Oper Neukölln Berlijn of de European Opera Days.
Het gezelschap heeft zich verbonden als onderwijsontwikkelaars en vaste gastdocenten aan de interdisciplinaire opleiding iarts Maastricht van de Hogeschool Zuyd en aan de Master Dramaturgie van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 is Het Geluid artist-in-residence van Theater aan het Vrijthof. Daarnaast is Het Geluid een meerjarige samenwerkingspartner van de Nederlandse Reisopera.
Het gezelschap wordt ondersteund door de Provincie Limburg.