" rel="stylesheet">
Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud
Dit evenement is afgelopen

Tweede bijeenkomst van en voor Nederlandse enterprise architecten

Rob Vens

Dinsdag 16 september 2014 van 15:30 tot 21:00 (CEST)

Tweede bijeenkomst van en voor Nederlandse enterprise a...

Registratie-informatie

Type Resterend Einde Aantal
Deelnemer 15 Registraties Beëindigd Gratis  

Deel Tweede bijeenkomst van en voor Nederlandse enterprise architecten

Evenement informatie

Alweer de tweede bijeenkomst, met prikkelende presentaties uit de praktijk van EA en veel kennisdeling. De bijeenkomst is gratis.

Of er kosten zijn voor de maaltijd is nog niet bekend. Houd rekening met een bedrag van ca. € 10,00 voor het eten. Organisaties die de maaltijd willen sponsoren worden uitgenodigd contact op te nemen met Rob Vens.

Thema

Hoe zorgen wij dat enterprise architectuur aansluit bij de werkvloer?

Programma

15:30 - 16:00 uur: Inloop en welkom

16:00 - 18:00 uur: Presentaties, discussie en gelegenheid voor contact en netwerken

 • Stuart Boardman over Sustainable Architecture

  Ik ben werkzaam bij KPN Consulting waar ik onder andere onze enterprise architectuur practice run. Naast EA doe ik adviesklussen op gebieden als Cloud, Mobility, Security en Internet of Things. Ik ben actief in The Open Group waar ik tegenwoordig co-chair van de Open Platform 3.0 Forum ben. Voor ik in de IT belandde werkte ik in de publieke sector in Engeland en Schotland en probeerde tegelijkertijd carrière als muzikant te maken. Ik speel nog steeds muziek.

  Stuart over zijn onderwerp:
  Enterprise architectuur gaat altijd over duurzaamheid – op z’n minst over de duurzaamheid van een organisatie. En die is voor een belangrijk deel afhankelijk van ontwikkelingen in het ecosysteem waarin je organisatie zich bevindt. We kunnen onmogelijk zekerheid over alles in dat ecosysteem hebben. We kampen met situaties met meerdere mogelijke uitkomsten en meerdere stakeholders. Maar we moeten toch besluiten kunnen nemen en beleid maken. Datzelfde geldt voor het bredere concept duurzaamheid waar nog meer belanghebbenden en hun verschillende normen en waarden en rol spelen. Op dat gebied leeft steeds meer het besef dat sociale, economische en resource duurzaamheid voorwaarden voor elkaar zijn. Het is dan misschien niet toevallig dat de duurzaamheidswetenschap en enterprise architectuur op dit vlak iets aan elkaar te bieden hebben.

  In deze korte presentatie geef ik een overzicht van relevante theorieën, inzichten en methodieken. Mijn doel is niet het publiek te onderwijzen maar te prikkelen om mee te denken over dit onderwerp. Ik heb een start gemaakt met iets waar ik meerdere mensen bij wil betrekken – niet alleen omdat ik het niet alleen kan maar juist omdat het alleen maar betekenis heeft als het een “sociaal” product gaat worden. 
 • Johann Schreurs over Grondplaten

  Johann Schreurs is lead architect bij Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bij vele (oud) studenten bekend van studiefinanciering. Hij is lid van diverse commissies op gebied van architectuur, waaronder de interdepartementale subcommissie Architectuur en Standaarden.

  Begonnen in de private sector en bijna tien jaar werkzaam geweest als hardcore IT-er (applicatie- en Infraontwikkeling) en projectleider. Vervolgens overgestapt naar de Rijksoverheid en bij diverse uitvoeringsorganisaties werkzaam geweest als beleidsmedewerker, projectmanager en Architect. Johann houdt zich de laatste jaren bezig met vernieuwing van uitvoering, besturing en architectuur. Verandering – lees leren – is zijn passie. Het inspireren van medewerkers en het gidsen van bestuurders motiveert Johann dagelijks. Johann heeft bedrijfskunde en informatica gestudeerd.

  Johann over zijn onderwerp:
  Ik gebruik twee soorten grondplaten. De eerste is een grondplaat uitvoering. Die gaat over de inhoud. Niet echt een nieuw verhaal. Wel iets waar architectecten het graag over hebben.

  Ik ben echter van mening dat een architect ook een rol heeft in het neer zetten van een goede besturing in je organisatie. Eigenlijk besturing onder architectuur. En ik zoom dan in op de tactische besturing. Die laag die bepaalt welke ontwikkelingen een organisatie dienst uit te voeren en hoe die continu aan wijzigingen onderhavig is door de omgeving van de organisatie (externe dynamiek) als ook door uitvoering van projecten en incidenten binnen de organisatie (interne dynamiek)
  De grondplaat besturing betreft een eenvoudig model dat eigenlijk een zestal activiteiten aangeeft die je als organisatie moet hebben ingericht om tactische planning sterkt te verbeteren. Ik geef bij enkele activiteiten een aantal hulpmiddelen weer, waardoor e.e.a. gaat leven. 

18:00 - 19:30 uur: Maaltijd

19:30 - 21:00 uur: Presentatie, discussie en gelegenheid voor contact en netwerken

 • Danny Greefhorst samen met Birgitta Klompenhouwer over de HORA

  Danny Greefhorst zal een overzicht geven van het project en de resultaten. Hij zal dieper ingaan op de verschillende onderdelen van de informatiestrategie en referentie-architectuur en de mogelijke toepassing ervan.

  Danny Greefhorst (dgreefhorst@archixl.nl) is directeur van ArchiXL en werkzaam als enterprise- en IT-architect bij organisaties in de financiële en publieke sector. Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het project Regie in de Cloud en was ondermeer projectleider van het deelproject dat de Hoger Onderwijs Referentie Architectuur heeft opgesteld. Danny is actief in het architectuur-vakgebied en publiceert hier ook regelmatig over. In 2011 ontving Danny de NAF-penning voor zijn bijdrage aan de architectuurcommunity in Nederland. Hij is auteur van het boek "Architecture Principles - The Cornerstones of Enterprise Architecture" en lid van het bestuur van de special interest group architectuur van het Ngi-NGN.

  Danny over zijn onderwerp:
  De complexiteit van de informatievoorziening van instellingen voor hoger onderwijs neemt toe door toenemende instellingsoverstijgende samenwerking, aandacht voor valorisatie, internationalisering en digitalisering van processen. In het project ‘Regie in de Cloud’ is een informatiestrategie en referentie-architectuur ontwikkeld voor het hoger onderwijs waarin deze ontwikkelingen zijn vertaald naar een gemeenschappelijke visie en ambitie. Zowel de informatiestrategie als de architectuur zijn opgesteld door een brede afvaardiging van medewerkers van universiteiten en hogescholen.

  De Hoger Onderwijs Referentie Architectuur (HORA) bestaat uit twee delen: een generiek deel en een specifiek deel. Het generieke deel is een algemene beschrijving en visualisatie van de bedrijfsfuncties, informatie, bedrijfsprocessen, applicaties en applicatie-infrastructuur van instellingen en hun samenhang in de vorm van generieke referentiemodellen. Het specifieke deel van de referentie-architectuur gebruikt de referentiemodellen om de impact van de gemeenschappelijke doelstellingen in de informatiestrategie inzichtelijk te maken. Instellingen kunnen deze modellen naast de inrichting van hun eigen informatievoorziening leggen om daarmee de prioriteiten in hun eigen informatieplanning te bepalen.

  Birgitta is Beleidsadviseur Informatiemanagement bij Hogeschool Leiden.
  Ze heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de HORA en is nu lid van het architectenberaad dat de HORA onderhoudt en doorontwikkelt.

  Birgitta over haar onderwerp:
  Hogeschool Leiden was enorm blij met de komst van de HORA. En dan vooral het bestuur en de nerds, mezelf ingesloten.
  We zijn een vrij kleine hogeschool waar bijna iedereen meerdere petjes draagt. Bij mij is het petje van architect de laatste tijd steeds belangrijker geworden. Aangezien ongeveer tegelijkertijd de petjes van informatiebeveiliger en sourcingadviseur gingen groeien vond er als vanzelf een kruisbestuiving plaats tussen de HORA en mijn andere taken. Hetzelfde geldt voor adviestaken waar ik als beleidsadviseur informatiemanagement sowieso mee bezig ben. Denk aan adviezen voor concrete projecten of de HL-brede portfolioplanning. De HORA bespaarde me daarbij veel denkwerk en - zoals ons CvB het constateerde - de hogeschool bakken met geld. Omdat bij ons maar weinig mensen enthousiast raken over lange advies- en beleidsteksten ben ik zo veel mogelijk aan de slag gegaan met tooltjes (gewoon excelletjes met wat formules erachter) die we steeds opnieuw kunnen gebruiken. Bij wijze van een kijkje in onze toepassingskeuken, zal ik die tooltjes laten zien.

Voor meer informatie: Bijeenkomst Nederlandse Enterprise Architecten.

Klik op de "Share" knoppen om de bijeenkomst in uw netwerk te promoten!

Seats2Meet

Heb je vragen over Tweede bijeenkomst van en voor Nederlandse enterprise architecten? Neem contact op met Rob Vens

Waar en wanneer


Seats2Meet Utrecht
Moreelsepark 65
3511 EP Utrecht
Nederland

Dinsdag 16 september 2014 van 15:30 tot 21:00 (CEST)


  Toevoegen aan mijn agenda

Organisator

Rob Vens

Rob heeft als zelfstandig enterprise architect de missie enterprise architectuur in Nederland als vakgebied naar een hoger plan te tillen, door de beoefenaars ervan te helpen kennis en ervaring te delen.

  Contact opnemen met de organisator
Tweede bijeenkomst van en voor Nederlandse enterprise architecten
Utrecht, Nederland: evenementen Netwerkevents Zakelijk

Ben je geïnteresseerd in het organiseren van je eigen evenement?

Doe mee met miljoenen mensen op Eventbrite.

Log in of meld je aan

Je kunt deze tickets alleen in termijnen betalen als je een Eventbrite-account hebt. Log in of meld je aan voor een gratis account om door te gaan.