
Venster Acties
20Creathon Veilig Voetbal
Waar en wanneer
Datum en tijd
di. 24 mei 2016 08:00 - wo. 25 mei 2016 18:30 CEST
Locatie
DesignLab Universiteit van Twente Hengelosestraat 500 7521 AN Enschede Netherlands
Beschrijving
De Veilig Voetbal Challenge
Georganiseerd door 20Creathon en Twente Safety & Security
24-25 Mei 2016, DesignLab, The Gallery, Universiteit Twente. Hengelosestraat 500, Enschede
Het probleem
In Nederland worden steeds meer publieksevenementen georganiseerd en de bezoekersaantallen nemen toe. Deze toename van evenementen wordt door gemeenten vaak gestimuleerd aangezien het een goede promotie is voor de omgeving. Naast alle voordelen brengen evenementen ook risico’s met zich mee. Deze risico’s vallen onder de verantwoordelijkheid van de des betreffende organisator en deels bij de gemeente. Eén van deze risico’s waar momenteel veel om te doen is, is het weren van risicovolle (of zelf verboden) voorwerpen zonder de gastvrijheid en toegankelijkheid aan te tasten.
Daarom organiseren we een 20Creathon, een wedstrijd tussen teams die op een creatieve manier oplossingen ontwikkelen voor een maatschappelijk probleem. Tijdens deze Creathon ligt de focus op het weren van vuurwerk/explosieven bij voetbalwedstrijden. De kern van het probleem is samen te vatten in de volgende drie vragen: (a) Hoe kunnen we voorkomen dat vuurwerk/explosieven bij een evenement meegebracht worden zonder dat we de gastvrijheid/toegankelijkheid beperken? (b) Mocht er toch vuurwerk en explosieven binnengesmokkeld zijn, kunnen we dit detecteren en voorkomen dat het ontstoken/afgestoken wordt? en (c) Als ook dat niet lukt, en er wordt wel met vuurwerk gegooid, of explosieven gaan af, kunnen we dan de schuldige(n) vinden?
Ben jij, of is jullie team, in staat om hier een oplossing voor te vinden? Ben jij/zijn jullie competitief ingesteld, in staat om samen te werken, buiten de kaders van je werkveld of studie te kijken, op tijd de nodige expertise in te roepen, en binnen 48 uur een concept te realiseren voor veilige en gastvrije evenementen dat ook nog commerciële potentie heeft? Teams van 4 tot 6 personen kunnen zich hiervoor opgeven: studenten en docententeams (ROC, Saxion, Universiteit Twente), bedrijven, politie, brandweer, en andere professionals. Uiteraard zijn individuele inschrijvingen ook welkom. Houd er wel rekening mee dat je beide dagen grotendeels beschikbaar moet zijn.
Het doel
Het doel van deze 20Creathon is om (een combinatie van) beleidsmatige, gedragsmatige, of technische oplossingen te creëren die bijdraagt aan toegankelijke, gastvrije en veilige evenementen. Het gebruik van open data is daarbij een voorwaarde.
Global Challenge (National Challenge)
Het aantal evenementen en de grootte daarvan blijft wereldwijd toenemen en daardoor is er steeds meer behoefte aan (een combinatie van) beleidsmatige, gedragsmatige, of technische oplossingen. De uitdaging is om een oplossing te creëren die bij verschillende evenementen breed uitrolbaar is.
Local Action
Om het probleem zo concreet mogelijk te maken is er gekozen om bovenstaande challenge toe te passen op voetbalevenementen. Er zijn in Nederland 306 eredivisiewedstrijden per jaar met gemiddeld 18.744 bezoekers per wedstrijd. Daarnaast zijn er nog +/- 500 andere professionele voetbal wedstrijden waarbij het bezoekersaantal van enkele honderden tot 50.000 bezoekers kan variëren. Aangezien voetbal wedstrijden plaatsvinden in een relatief statische omgeving met een vaak dezelfde doelgroep, zijn voetbalwedstrijden een bijzonder geschikte proeftuin voor het ontwikkelen en testen van nieuwe veiligheidsconcepten op het gebied van evenementenveiligheid.
Tracks
Het weren van vuurwerk/explosieven lijkt een gemakkelijke klus met de huidige technologie. Toch is dat niet zo, omdat de organisatoren en de bezoekers veel waarde hechten aan gastvrijheid en toegankelijkheid. Detectiepoortjes plaatsen (waar misschien wel 30 000 bezoekers in relatief korte tijd doorheen moeten), is dus niet direct de oplossing waar we naar op zoek zijn. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen veiligheid, gastvrijheid en toegankelijkheid. Er zijn 3 tracks:
a. Preventieve detectie: je voorkomt dat vuurwerk/explosieven illegaal binnengebracht worden;
b. Preventieve detectie: als het al binnen is, zorg je dat het toch gedetecteerd, gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt kan worden of in beslag kan worden genomen;
c. Repressieve detectie: als a en b mislukken, en er wordt wel met vuurwerk gegooid, of explosieven gaan af, kunnen we dan de schuldige(n) vinden.
Bij alle 3 tracks moet je duidelijk aantonen hoe je de veiligheid vergroot, welk effect dit heeft op gastvrijheid, en op de toegankelijkheid. Alleen als je alle drie elementen in balans weet te houden, of zelfs een verbetering weet te realiseren op alle 3 elementen met jullie concept, maak je kans om het winnende team te worden!
Prijzen
Deze strijd om het beste idee is natuurlijk niet voor niets. Het is een maatschappelijk verantwoord gebaar, waarmee je laat zien dat je betrokken wilt zijn bij complexe hedendaagse vraagstukken omtrent veiligheid bij evenementen. Bovendien zijn er leuke prijzen te winnen, zoals 500 Euro voor het winnende team. Als het beste idee door de vakjury als bijzonder innovatief wordt gezien, gaat 20Creathon met jullie in gesprek over de mogelijkheden om te ontwikkelen, testen, te demonstreren en gereed te maken voor de markt. Kies bij een groepsinschrijving daarom je team zorgvuldig, want je hebt ze in het vervolgtraject misschien hard nodig! Tenslotte is deze 20Creathon een ideale gelegenheid om je netwerk uit te breiden.
Begeleiding
Tijdens deze 48 uur zullen jullie in een aantal korte sessies bijgepraat worden door professionals over een aantal essentiële onderdelen, zoals ontwikkelingen met betrekking tot vuurwerk, explosieven; de problemen vanuit het perspectief van politie, brandweer, gemeente, of vanuit de voetbalclubs.
Jury
Wie er in de jury zitten, blijft nog even geheim, en zullen we binnenkort onthullen.