Gratis

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Reinders Oisterwijk totaalleverancier onderwijsproducten en diensten

33 Sprendlingenstraat

5061 KM Oisterwijk

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Weet jij al wat online lezen is? Na 4 oktober wel! Dan organiseert Reinders namelijk het allereerste leesevent.

In navolging op de Kinderboekenweek zal deze middag geheel in het teken staan van lezen. Zo kun je kennismaken met ‘De Schoolschrijver’, en te weten komen hoe jij een bekende kinderboekenschrijver aan jouw school kunt binden. Daarnaast kun je aanschuiven bij één of meerdere inspirerende workshops/sessies op het gebied van lezen, en kun je de methodes leren kennen van een andere (digitale) kant.

En ook mooi: Je gaat niet met lege handen naar huis!

De agenda

13.45 - Inloop

14.00 - Kick-off door Ed Koekebacker!

14.30 - Ronde 1: Workshop leesmethode / Inspiratiesessie lezen (vrije keuze)

15.15 - Pauze

15.30 - Ronde 2: Workshop leesmethode / Inspiratiesessie lezen (vrije keuze)

16.15 - Ronde 3: Workshop leesmethode / Inspiratiesessie lezen (vrije keuze)

17.00 - Afsluiting in de leeslounge!


What’s in it for you?

  • Inspirerende workshops en sessies over lezen

  • Gezellige borrel

  • Alle deelnemers ontvangen een presentje!

Keuzemogelijkheden per ronde

De middag is opgedeeld keuzerondes waarin u kunt kiezen uit in totaal 16 verschillende informatieve en inspirerende sessies. Iedere ronde kiest u zelf welke van de sessies u die ronde bijwoont. Daaromheen kunt u sfeer proeven, de nieuwste materialen en technieken op leesgebied bekijken en ideeën opdoen bij diverse standjes, in de leeshoek en onze leeslounge.

Alvast wat te lezen over de inspiratiesessies en methode workshops van...

...ronde 1

Zwakke lezers leren lezen

Als kinderen moeite hebben met lezen, doen ze dat vaak ook niet zo graag. Toch is het belangrijk dat zij juist veel leeskilometers maken. In de workshop koppelen we de wetenschappelijke inzichten op dit gebied aan de dagelijkse praktijk. U krijgt praktische werkvormen mee die bewezen effectief zijn en direct toepasbaar in de groep. Ontdek hoe u zwakke lezers kunt motiveren, welke aspecten essentieel zijn voor een goede instructie en hoe u doeltreffend gebruik maakt van verschillende materialen – van leesboeken tot e-boeken, laptops en tablets en de nieuwste innovatie op leesgebied: interactieve, geanimeerde boeken.

De schoolschrijver

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenschrijvers in op basisscholen. Deze creatieve aanpak helpt scholen om hun leerlingen taalsterk te maken. Vanaf november 2017 bieden zij een gloednieuw programma: De Schoolschrijver-maand. Een maand lang gaat de kinderboekenschrijver aan de slag met een gevarieerd en inspirerend programma voor leerlingen. Het programma bestaat uit interactieve digibord-lessen met de kinderboekenauteur en een live bezoek.

Aandacht voor de schoolbieb

Uw school verdient een goed uitgeruste actuele schoolbibliotheek. In de eerste plaats om leerlingen enthousiast te maken voor lezen en om hun het leesplezier te laten behouden. Voor de school is het een goed visitekaartje als de schoolbibliotheek voldoet aan de huidige normen; (nieuwe) ouders vinden goed leesonderwijs en daarbij behorende kwalitatief hoogstaande boeken belangrijk. Tijdens deze workshop hoort u alle tips en trucs voor een stimulerende leesomgeving op basisscholen. Doe bovendien mee aan een heuse boekenloterij!

METHODEWORKSHOPS

VEILIG LEREN LEZEN ZWIJSEN

De methode Veilig leren lezen van uitgeverij Zwijsen (2015) is een methode voor het aanvankelijk lezen in groep 3.Klik hier om meer te lezen over Veilig leren lezen.

STATION ZUID MALMBERG

De methode Station Zuid (2015) van uitgeverij Malmberg is een methode voortgezet technisch lezen voor de groepen 4 t/m 8. Klik hier om meer te lezen over Station Zuid.

...ronde 2

Het belang van juist decoderen

Krijg inzicht in het belang van coderen en het voorkomen van herkenbare leesproblemen. Een voorbeeld hiervan: De letter e (spreek uit: ee) heeft meerdere spraakklanken. In het woord pet is dat [eh]. Maar in het woord lepel zijn de spraakklanken [ee] en [oh], en in het woordje de is de spraakklank van de letter e: [uh]. Dit onderscheid kennen en kunnen toepassen is cruciaal voor een goede decodering en dus voor goed leren lezen. Voorkom verwarring bij leesproblemen en leer de aandacht richten naar de analyse en opbouw van woorden.

Boekenschrijvers in spé

Ervaar hoe u diverse laagdrempelige activiteiten met (prenten)boeken de creativiteit van uw leerlingen aanwakkert, zoals het verzinnen van titels bij omslagen (waarvan de originele titels zijn weggehaald). Deze activiteiten zorgen er niet alleen voor dat kinderen zelf nieuwe verhalen gaan schrijven, ook worden zij nieuwsgierig naar de originele boeken en verhalen die u bij deze activiteiten gebruikt. Leesbevordering en creatief schrijven gaan zo hand in hand. Ervaar dat een boek niet alleen om te lezen is, maar zoveel meer kansen biedt.

Leesplaneet, platform voor adaptief leesonderwijs

Leesplaneet.nl is de online leesbieb voor het basisonderwijs en een online leesplatform voor adaptief leesonderwijs. Het geeft het kind en zijn begeleiders inzicht in het leesgedrag, bevat honderden online leesboeken voor groep 1 tot en met 8 én biedt hoogwaardige leesondersteuning. De goedgevulde bieb heeft informatieboeken over een veelheid aan onderwerpen, en met de diverse vormen van leeshulp ondersteunt u daarbij leeszwakke kinderen. Ontdek hoe Leesplaneet de leerling meer verantwoordelijkheid geeft voor de eigen leesontwikkeling.

METHODEWORKSHOPS

LIJN 3 MALMBERG

De methode Lijn 3 (2014) van uitgeverij Malmberg is een methode voor het aanvankelijk lezen in groep 3. Klik hier om meer te lezen over Lijn 3.

LEESPARADE DELUBAS

De methode Leesparade (2012) van uitgeverij Delubas is een methode voortgezet technisch lezen voor de groepen 4 t/m 8. Klik hier om meer te lezen over Leesparade.

FLITS NOORDHOFF

De methode Flits (2012) van Noordhoff uitgevers is een methode voortgezet technisch lezen voor de groepen 4 t/m 8. Klik hier om meer te lezen over Flits.


...ronde 3

Digitaal lezen met jonge kinderen

Maak kennis met een aantal digitale mogelijkheden, waarmee je het beleven van letters en woorden aantrekkelijk kan maken voor leerlingen uit groep 2 en 3. Maak kennis met de interactieve klankterugkoppeling door digitaal te stempelen met Kiene klanken. Laat losse letters tot leven komen en samen een woord vormen met I-Motion. Maak je eigen woorden- of letterboek met Bookcreator. Een aantal effectieve werkvormen met de tablet voor beginnende lezers. Ervaar zelf alle mogelijkheden van digitaal lezen met jonge kinderen, en ga ermee aan de slag.

Verbinden van lezen met wereldoriëntatie

Lezen is belangrijk, maar in het drukke rooster is het best moeilijk om er voldoende tijd voor in te ruimen. Koppel lezen aan de zaakvakken! U zult zien dat de lesstof nog meer tot leven komt, het leesplezier van de leerlingen groter wordt én de taalontwikkeling met sprongen vooruit gaat. Door het lezen van boeken te verbinden aan wereldoriëntatie slaat u dus meerdere vliegen in één klap! In deze workshop geven we u graag praktische tips hoe u kinderboeken kunt inzetten tijdens wereldoriëntatie of projecten.

Leesbevordering en literatuureducatie

Waarom is leesbevordering van belang bij goed leesonderwijs? En hoe geeft u structureel aandacht aan leesbevordering en literatuureducatie? Hoe zorgt u bovendien voor een doorgaande lijn in leesonderwijs van de peuters tot aan het voortgezet onderwijs? Krijg de nieuwste wetenschappelijke inzichten praktische handreikingen om zelf aan de slag te gaan in de eigen klas. Met voorbeelden zult u ervaren hoe deze inzichten vertaald kunnen worden in uw les. Gemotiveerde leerlingen en een hoger rendement op het leesonderwijs gegarandeerd.

METHODEWORKSHOPS

LETTERKLANKSTAD

LetterKlankStad is anders dan alle andere leesmethodes. De methode richt zich zowel op de beginnende als de `ervaren` lezer. Het accent ligt op de fonologische vaardigheden, het vlot kunnen decoderen (automatiseren) en de analyse. Dit is de basis van goed leren lezen die in het Nederlandse leesonderwijs veel te weinig aandacht krijgt. Klik hier voor meer informatie over Letterklankstad.

ESTAFETTE

De methode Estafette van uitgeverij Zwijsen (2009) is een methode voortgezet technisch lezen voor de groepen 4 t/m 8. Klik hier voor meer informatie over Estafette.


Komt u ook?

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Reinders Oisterwijk totaalleverancier onderwijsproducten en diensten

33 Sprendlingenstraat

5061 KM Oisterwijk

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen