Leerlab: DNA Wijk / Dorp

Leerlab: DNA Wijk / Dorp

Leerlab: DNA Wijk / Dorp - Verbeter je aanpak door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Door Servicepunt Duurzame Energie

Locatie

Wordt binnenkort bekendgemaakt

Over dit evenement

  • 158 dagen 2 uren

Leerlab: DNA Wijk / Dorp - Verbeter je aanpak door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Wanneer: van eind juni - november 2024 | kickoff: 25 juni (16:00)

Doelgroep: Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die hun aanpak willen verbeteren door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Locatie: n.t.b.: zoveel mogelijk ‘live’ bij deelnemende gemeenten

Deelname aan het leerlab is gratis.


Herken je dit? Als gemeente besteed je veel tijd en energie aan het ontwikkelen van een zo compleet mogelijke aanpak om bewoners te motiveren hun woningen te verduurzamen. En toch valt het bereik (erg) tegen. Slechts een handjevol bewoners verschijnt op bijeenkomsten zoals energiecafés, of slechts een klein deel van de huishoudens met energiearmoede reageert op het aanbod van een coach of fikser. Vaak ligt de oorzaak in de te geringe ‘doordringingskracht’ van je communicatie, of is er onvoldoende aansluiting tussen wat je te bieden hebt en waar bewoners echt mee bezig zijn.


Wat gaan we doen?

In het leerlab ‘DNA Wijk / Dorp’ leer je hoe je inzicht krijgt in de eigenheid van wijken en dorpen. We kijken bijvoorbeeld naar de aanwezige sociale structuren, dynamieken in de wijk en de humor die men heeft. Vervolgens gaan we met behulp van deze kansen aan de slag om de ‘doordringingskracht’ en effectiviteit van je aanpak aanzienlijk te vergroten. Je rondt het leerlab af met een geoptimaliseerde aanpak die nauwkeurig is afgestemd op de behoeften en kenmerken van de (bewoners in de) wijken en dorpen in jouw gemeente.


Fysieke bijeenkomsten

Het leerlab bestaat uit 3 bijeenkomsten, waarin je (samen met collega-gemeenten) aan de slag gaat met je eigen aanpak. Je werkt toe naar een concreet plan van aanpak dat afgestemd is op een wijk of dorp naar keuze.


  • Sessie 1: kennismaking met dataplatforms waarmee ‘van achter het bureau’ een eerste ‘rijke foto’ van het DNA van een wijk of dorp kan worden gemaakt. Bijv.: waarstaatjegemeente.nl, klimaateffectatlas.nl, de veerkrachtkaarten van Aedes en het dataplatform van het NPLV/ Wijkwijzer.


  • Sessie 2: kennismaking met manieren om:

a) de lokale sociale structuur in kaart te brengen, zoals bijv. opbouwwerkers dat doen);

b) erachter te komen welke personen en/of organisaties met een goed netwerk aanwezig zijn en onder welke voorwaarden zij partner willen worden.


  • Sessie 3: werken aan een concreet plan van aanpak om in 1 wijk of dorp aan de slag te gaan met ‘lokale kansen’.


De sessies zullen op bij deelnemende gemeentes plaatsvinden en de exacte data worden samen met de deelnemers bepaald. Wij denken bijvoorbeeld aan één sessie per maand in september, oktober en november.


Voor wie?

Het leerlab is bedoeld voor Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die hun aanpak willen verbeteren door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen. Geef je snel op, want we hebben plaats voor een beperkt aantal gemeenten!


Stuur deze uitnodiging door naar collega's!

Ken je collega's voor wie dit leerlab ook interessant is? Stuur deze uitnodiging gerust door.


Graag zien we je dan!

Georganiseerd door