Webinar: Kennissessie Grootschalige opwek Zonne-energie deel 1

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Beschrijving van het evenement
Kennissessie Grootschalige opwek Zonne-energie

Over dit evenement

Vanwege de huidige situatie met het coronavirus gaan we de kennissessie grootschalige opwek zonne-energie online via een webinar vorm organiseren. We gaan dit met Zoom doen. Omdat een sessie van 3 uur te lang is in deze vorm gaan we de sessie in tweeën opsplitsen. Het eerste deel van de oorspronkelijke sessie vindt plaats op 31 maart en het tweede gedeelte op maandag 6 april. We zullen beide webinars opnemen en beschikbaar stellen.

In het licht van de RES waarin zoekgebieden voor wind en zon worden aangewezen helpen we jullie dit jaar ook vanuit het Servicepunt op weg met dit thema. We zullen dan ook kennissessies rond deze twee thema’s organiseren die hierbij aansluiten. De eerste twee over de grootschalige opwek van zonne-energie. In mei volgen één of twee sessies over windenergie. Een zeer actueel thema dus mede in het kader van de RES.

Tijdens deze kennissessie komen verschillende experts aan het woord. Het Servicepunt geeft een masterclass over zonne-energie. Vervolgens behandelt gemeente Twenterand de ontwikkeling van zonnepark Oosterweilanden. Samen met experts én elkaar gaan we op zoek naar de antwoorden.

WAT KUN JE VERWACHTEN? 

Servicepunt Duurzame Energie: Masterclass Zon

Jan Jaap Wesselink vertelt in zijn masterclass over het benutten van de potentie van zon op dak, gronden en meervoudig ruimtegebruik (zon-parkings, langs infrastructuur, etc.). Zo neemt hij je mee in verschillende vraagstukken, zoals: 'Wat komt er kijken bij het ontwikkelproces van een zonneveld?', 'Hoe dek je procesrisico's?', 'Hoe organiseer je lokaal eigendom?' en ‘Hoe benut je als gemeente maximaal de kansen voor zon in het binnenstedelijk gebied?’.

Na deze masterclass weet je meer over verschillende businessmodellen voor zon op dak of rondom zonneparken, SDE(+) subsidie, participatiemogelijkheden, hoe je een zonnepark organiseert en wat jouw gemeentelijke rol bij het ontwikkelen van een (eigen) zonnepark kan zijn. Ook geven we handvatten hoe je als gemeente het ontwikkelen van zonne-energie in het binnenstedelijk gebied kunt versnellen.

Gemeente Twenterand: Zonnepark Oosterweilanden

Zonnepark Oosterweilanden levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente Twenterand om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Het Zonnepark Oosterweilanden wordt gerealiseerd door Zonnepark Oosterweilanden BV, waarvan de gemeente Twenterand de enige aandeelhouder is. Hiermee is de invloed van de gemeente op de realisatie en exploitatie maximaal, zodat de samenleving van Twenterand er ook van kan profiteren. De opbrengsten uit het park kunnen naar een duurzaamheidsfonds, waarmee nieuwe, duurzame initiatieven uit de samenleving van Twenterand mogelijk worden gemaakt. Herman Zwerink vertelt over de realisatie van dit project.

HOE WERKT DEELNEMEN AAN HET WEBINAR?

De kennissessie zal vanwege het coronavirus online georganiseerd worden via Zoom. Het werkt als volgt:

- Als je Zoom nog niet op je laptop/pc hebt, ga dan naar de website https://zoom.us/test. Klik vervolgens op 'Join'. Vervolgens klik je op 'Download & run Zoom.' Wil je op je tablet of smartphone meedoen? Download dan de gratis 'Zoom Cloud Meetings' app.

- Via deze link registreer je je in Zoom voor het SpDE Webinar: Kennissessie Grootschalige opwek Zonne-energie deel 1.

- Vervolgens ontvang je een bevestigings e-mail met een link 'Click Here to Join'. Klik hierop om in de sessie te komen.

PROGRAMMA

13:00 Welkomstwoord door Ingrid Giebels

13:15 Masterclass Zon door Jan Jaap Wesselink

14:15 Case gemeente Twenterand door Herman Zwerink

14:45 Q&A en afsluiting

SPREKERS

Jan Jaap Wesselink – Servicepunt Duurzame Energie

Herman Zwerink – Gemeente Twenterand

Ken je collega's die ook met grootschalige opwek bezig zijn in hun gemeente? Stuur deze gerust door. Aanmelden via eventbrite is puur voor uw registratie. Er zijn geen tickets nodig voor dit evenement. U hoeft na uw registratie verder geen ticket of registratieformulier mee te nemen.

Datum en tijd

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen