10 februari: Fietstocht langs oorlogsmonumenten op begraafplaatsen  Tilburg

Venster Acties

10 februari: Fietstocht langs oorlogsmonumenten op begraafplaatsen Tilburg

10 februari fietsen we langs verschillende begraafplaatse, bekijken oorlogsmonumenten en gaan in dialoog over het herdenken van de oorlog.

Door TijdLab

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Delmerweg 15 15 Delmerweg 5037 EX Tilburg Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

Vanwege de kou ging deze fietstocht op 18 december niet door. Maar we hebben een nieuwe datum geprikt: 10 februari 2023, van 14:00 tot 16:00 uur

Dit is het programma voor deze middag:

14.00 uur Start bij de Joodse begraafplaats aan de Delmerweg 15 in Tilburg.

14.00 - 14.30 uur rondleiding Joodse begraafplaats door Cor Sinnema, oud-diaken parochie De Goede Herder. 14.30 - 14.45 uur fietsen naar de algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan 9814.45 - 15.15 uur rondleiding Ereveld Gilzerbaan door bestuursleden Bond van Wapenbroeders, afdeling Midden-Brabant15.15 - 15.30 uur fietsen naar begraafplaats Broekhoven aan de Prof. Lorentzstraat 2615.30 - 16.00 uur rondleiding begraafplaats Broekhoven door Helma Horvers, bestuurslid Stichting Funerair Erfgoed Tilburg16.00 - 16.15 uur fietsen naar de Broekhovensekerk aan de Broekhovenseweg 216.15 - 17.00 uur samenzijn/ dialoog (met koffie/thee en appelflappen) o.l.v. Tamira Waszink, programmamaker TijdLab

Deze en Gene zijde, over dood en rouwcultuur in Tilburg.

De dood, het is een onderdeel van ons leven maar toch praten we er maar moeilijk over. Onze verhouding tot de dood is de laatste jaren aan het verschuiven en we zien de rituelen rondom begraven, cremeren en herdenken veranderen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) vindt van december 2022 t/m februari 2023 het programma Deze en gene zijde plaats, over de dood en de rouwcultuur in Tilburg. Hoe was dat vroeger en hoe doen we dat nu?

Fietstocht 10 februari

Op 10 februari fietsen we langs verschillende begraafplaatsen om oorlogsmonumenten te bekijken. We bezoeken de Joodse begraafplaats, de militaire begraafplaats en begraafplaats Broekhoven. De fietstocht wordt mede georganiseerd door de Stichting Funerair Erfgoed Tilburg.

We verzamelen op de fiets bij de Joodse begraafplaats aan de Delmerweg 15, waar we een rondleiding krijgen van Cor Sinnema, oud diaken van de parochie De Goede Herder.

Daarna gaan we naar de militaire begraafplaats aan de Gilzerbaan. Daar worden we rondgeleid door Hans Kroes van de Bond van Wapenbroeders.

Als laatste bezoeken we de begraafplaats in Broekhoven aan de Professor Lorentzstraat waar we rondgeleid worden door Helma Horvers.

Dialoog:

Na afloop verzamelen we in de Broekhovense kerk aan de Broekhovenseweg in Tilburg om met elkaar in dialoog te gaan over het herdenken van de oorlog. Hoe herdenken we? Hoe ziet dat er nu uit? En in de toekomst? En welke rol kunnen de oorlogsmonumenten daarin spelen? Onder het genot van een kop koffie en iets lekkers bespreken we wat we belangrijk vinden aan herdenken.

Praktische informatie:

Datum: 10 februari 2023

Tijdstip: 14:00-17:00 uur.

Om 14:00 uur verzamelen op de fiets bij de Joodse Begraafplaats aan de Delmerweg 15. We eindigen om 17:00 uur in de Broekhovense kerk aan de Broekhovenseweg 2 in Tilburg.

Deelname is gratis

Mini-expo

Deze fietstocht maakt deel uit van het programma Deze en Gene zijde, dood en rouwcultuur in Tilburg van het TijdLab. In de LocHal in Tilburg zijn in een mini-expo in het TijdLab enkele voorwerpen uit de collectie van het Stadsmuseum Tilburg te zien, samen met een fotowand met huisaltaartjes voor gestorven personen. Het TijdLab deed een oproep aan inwoners van de gemeente Tilburg met een persoonlijke gedenkplek in huis. Dat leverde een mooie serie interviews en foto’s op, die een beeld geven over hoe Tilburgers stil staan bij de doden.

Kijk voor nog meer programmaonderdelen van “deze en gene zijde, over dood en rouwcultuur in Tilburg” op:

https://www.bibliotheekmb.nl/agenda/22-12-dec/mini-expo--deze-en-gene-zijde--dood-en-rouwcultuur-in-tilburg-.html

De LocHal vindt je aan de Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg.

Het TijdLab is een samenwerking tussen De Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg.

Afbeelding van evenement
Afbeelding van evenement