€ 0 – € 5

AANKEILEN! S7:A2 MOBILITEIT : SHARE

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Keilepand

Keilestraat 9F

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
De transitie van M4H in lezing, debat en dialoog, Inloop 19.00h, start avond 19.30-21.30, borrel na

Over dit evenement

De transitie van M4H in lezing, debat en dialoog, Inloop 19.00h, start avond 19.30-21.30, borrel na

Het overkoepelende thema van deze 7e reeks is ‘MOBILITEIT’.

In het komende najaar organiseren we vier dinsdagavonden met als thema MOBILITEIT. Tijdens de avonden onderzoeken we vanuit verschillende gezichtspunten wat Mobiliteit in M4H betekent en of er - als gevolg van de Corona-crisis- sprake kan zijn van een daadwerkelijk SWITCH hoe wij naar mobiliteit kijken en hoe we daar in nieuwe stadswijken mee om kunnen en willen gaan. Opzet van de avonden is steeds 3 tot 4 sprekers uit verschillende disciplines. Wij geloven dat een goede mix en diversiteit belangrijk is om tot een werkelijk gesprek en mogelijke nieuwe inzichten te komen.

Op de tweede avond van de reeks gaan we in op de potentie van deelconcepten voor het gebied M4H. M4H is een havengebied in transitie naar een woon-werkgebied. Wat kan deelmobiliteit betekenen voor M4H, zeker als we ook kijken naar de logistiek van de vele maakbedrijven in het gebied. Vormt M4H met zijn gemengde karakter een uitgelezen kans voor deelsystemen en een nieuwe manier van gezamenlijk gebruik in dit gemengde gebied?

Keynote spreker is dhr. prof. dr. Marco te Brömmelstroet (hoogleraar Urban Mobility Futures UvA.for Transitions). Hij zal ingaan op de vraag over of en hoe innovaties kunnen bijdragen aan de menselijke maat van onze steden, het functioneren van onze samenleving en de kwaliteit van onze openbare ruimte. Welke toekomsten worden (on)mogelijk gemaakt en welke effecten worden (niet) besproken? Onder leiding van moderator Bart Cosijn gaan we daarna in gesprek met o.a. Niki Sie (Juuve) een bevlogen jonge Rotterdamse ondernemer met expertise in deelconcepten en Kees Machielse, lector Transitie van de Haven bij het Kenniscentrum Duurzame Havenstad .

Ivm de corona-maatregelen voorzien we een beperkt aantal zitplaatsen 'live' op de KeileTribune, en zorgen we door het faciliteren van een live-stream verbinding dat er een zo groot mogelijk publiek mee kan kijken en denken. Wil jij er bij zijn? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

Note: Deze avond zal Marco te Brömmelstroet zijn boek: 'Het recht van de snelste' (gepubliceerd op 26 mei j.l.) signeren. Ook zal de tentoonstelling in de KeileZaal (Down to Earth/ Droogte in de Delta) extra lang open zijn zodat deze voorafgaand aan de avond bezocht kan worden. De tentoonstelling laat de resultaten zien van het IABR–Atelier Droogte in de Delta, een onderzoek van de IABR dat onder leiding van Marco Vermeulen is uitgevoerd door Studio Marco Vermeulen. Extra leuk om er deze avond bij te zijn dus!

AANKEILEN! is een mix van lezing en debat waarin de grote maatschappelijke thema’s zoals energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit worden gekoppeld aan de lokale actualiteit van het M4H (Makers District) gebied in Rotterdam. M4H is een mixed-used havengebied in transitie, waarin in de komende 15 jaar tussen de 3500 en 5000 woningen gebouwd gaan worden. AANKEILEN! wordt georganiseerd door het KeileCollectief : een groep professionals die zich inzetten voor een betere leefwereld. AANKEILEN! wordt 3x per jaar georganiseerd, en bestaat per editie uit 4x een dinsdagavond, waarin in een mix van lezing en debat steeds een ander thema wordt ‘aangekeild’.

Verder nog in deze reeks:

Avond 3: 10 november 2020: HUB

Het programmabureau M4H werkt momenteel aan de mobiliteitsstrategie M4H. Hierin zijn HUBS een essentiële schakel in het goed functioneren van de wijk. Op de derde avond van de reeks onderzoeken we wat een HUB nu eigenlijk is en wat het specifiek in M4H kan zijn. Keynote spreker is Marco Broekman, architect en urban planner BURA, verantwoordelijk voor o.a. stedenbouwkundig plan Merwede-kanaalzone in Utrecht. In dit ambitieuze plan hebben de hubs een cruciale rol in de mobiliteitsstrategie. Met een parkeernorm van 0,3 is een geheel andere denkwijze en vormgeving van de openbare ruimte ingezet. Marco licht de ruimtelijke consequenties en de programmatische overwegingen toe en gaat in op de vraag wat we kunnen we leren van dit vooruitstrevende en ambitieuze plan dat op dit moment verder wordt uitgewerkt.

Nadere info over de overige sprekers volgt.

Avond 4: 8 december 2020: LEARN

Op deze vierde en laatste avond is het thema LEARN. In Rotterdam zijn momenteel vele experimenten op het gebied van mobiliteit, alsmede diverse mobiliteitsinitiatieven mede door de startups die vanuit het Rotterdam Mobility Lab in de regio actief zijn. Ook is M4H is een geliefde locatie van diverse onderwijsinstituten, Wat voor onderzoeksprogramma’s lopen er en wat zijn de onderzoeksvragen die hieraan gekoppeld zijn? Keynote spreker is Ton Venhoeven, architect en urban planner Venhoeven CS. Hij heeft uitgebreide ervaring op het gebied van mobiliteit, o.a. in zijn functie als Rijksadviseur voor Infrastructuur (2008-2014). Ton deelt zijn toekomstvisie op mobiliteit en identificeert de vragen die zowel ruimtelijk, technisch en sociaal verder onderzocht moeten worden.

Nadere info over de overige sprekers volgt.

Het KeileCollectief bestaat uit bedrijven werkzaam in de architectuur en stedenbouw (o.a. studioADAMS, GROUP A, DE Urbanisten, HP architecten en NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs), verschillende makers werkzaam in de interieurbranche (Woodwave, Sant interiors en Brandsing meubelmakers) en een aantal voedsel-gerelateerde bedrijven, waaronder Kaapse brouwers en Rechtstreex, een organisatie die zich inzet voor een alternatieve lokale voedselketen. Sinds zomer 2020 maken ook de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam) en HCVA (Happel Cornelisse Verhoeven architecten) deel uit van het collectief.

Wees welkom!

Programma

19:00 – 19.30     Inloop

19:30 – 19.40     Introductie: Moderator Bart Cosijn 

19:40 – 21:30     Keynote spreker en andere sprekers

21.30 –               Napraten aan de bar

Programmabureau M4H

Toegang voor deze editie is Euro 5,- , inclusief een drankje aan de bar. Het online bijwonen is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. AANKEILEN! wordt ondersteund door Programmabureau Makers District M4H I RDM. 

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Keilepand

Keilestraat 9F

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen