Autisme en Gehechtheid Loekemeijer methode
Datum en tijd
Locatie
Online evenement
Restitutiebeleid
Autisme en Gehechtheid Loekemeijer methode
Over dit evenement
Met onderstaande link kan je direct inloggen en deelnemen. Dit kan vanaf 19.20 uur;
Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/86176811444?pwd=VStsM0dYWEljbWZUY0dJM0tNWEJoUT09
Meeting ID: 861 7681 1444
Passcode: 489727
Je ontvangt 1 dag van tevoren een ZOOM link voor het webinar per mail. Wanneer je geen mailtje ontvangt (SPAM?) neem dan contact op met Claudette Nouris via de mail claudette@mamavita.nl of via Whatsapp telnr 06-53524006.
“Met de Loekemeijermethode leer je gedragingen, die vaak als vreemd, ongepast of hardnekkig worden geïnterpreteerd, te herkennen als juiste fasen in de gehechtheidsontwikkeling. Door hierbij aan te sluiten, maak je ontwikkeling in de hechting, de emotionele en sociale ontwikkeling mogelijk.”
Yvonne Loekemeijer is de ontwikkelaar van de Loekemeijermethode, een methode voor gehechtheidsontwikkeling. De methode bestaat uit een uitgebreide gehechtheidstheorie over autisme en gehechtheid. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat iemand met autisme dezelfde ontwikkelingsfasen van de gehechtheid doorloopt als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt. Dit proces begint echter met een achterstand, verloopt veel langzamer dan gemiddeld en gaat niet vanzelf voort. Doordat de ontwikkeling niet vanzelf voortgaat, komt de gehechtheidsontwikkeling bij autisme stil te staan in lage ontwikkelingsfasen. Gedragingen, die vaak als vreemd, complex of ongepast worden geïnterpreteerd en de oorzaak hiervan, zijn allemaal te verklaren vanuit de achterstand en stilstand in de gehechtheidsontwikkeling.
De methode omvat ook het wetenschappelijk betrouwbaar en valide bevonden onderzoeksinstrument de ADAut (Attachment Development Autism). Middels een gehechtheidsonderzoek kan worden vastgesteld in welke ontwikkelingsfasen van de gehechtheid, bestaande uit de hechting, de emotionele ontwikkeling en de sociale ontwikkeling je kind met autisme zich bevindt. Ook wordt duidelijk hoe de informatieverwerking verloopt.
Door met de werkwijze 'Actieve Nabijheid’ aan te sluiten bij de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid, kun je ontwikkeling mogelijk maken. Het gehechtheidsproces kan alsnog doorlopen worden, ook al is je kind al ouder en inmiddels een jongere of (jong)volwassene. Andere methoden en behandelingen zijn vooral gericht op het aanleren van cognitieve vaardigheden en nog niet op bewustwording, voelen en aanvoelen. Met het aanleren van cognitieve trucjes breng je de gehechtheid niet op gang. Vanuit aansluiten, verbinding, sensitiviteit, liefde en veiligheid is er pas ontwikkeling mogelijk.
Ouders kunnen zelf heel goed aansluiten, als ze maar weten hoe. Zij staan aan de basis van het opbouwen van een gehechtheidsrelatie met hun kind en merken dat de ontwikkeling van hun kind anders verloopt. Daarom is het zo belangrijk dat ouders de kennis en handvatten krijgen, zodat ze zelf kunnen gaan aansluiten. Het is belangrijk dat het gehechtheidsproces (alsnog) met ouders wordt doorlopen in de thuissituatie en niet met een hulpverlener elders. Naar mate je kind verder komt in zijn of haar gehechtheidsontwikkeling, neemt de stress, het gehechtheidstrauma, angsten, dwanggedachten, rituelen, automutilatie en overprikkeling af. Het welzijn en de levenskwaliteit van je kind met autisme wordt aanzienlijk verbeterd.