Beat the Bias: Equal EU | Arnhem

Beat the Bias: Equal EU | Arnhem

Discussieer mee over het belang van de EU voor de positie van vrouwen in Nederland.

Door Alliantie Politica

Datum en tijd

woe, 29 mei 2024 13:00 - 17:00 CEST

Locatie

Rozet - taal, kunst en erfgoed

16 Kortestraat 6811 EP Arnhem Netherlands

Agenda

1:00 PM - 1:30 PM

Ontvangst en inloop

1:30 PM - 1:40 PM

Welkomstwoord en introductie

1:40 PM - 2:30 PM

In gesprek met expert(s) en (kandidaat/ex) Europarlementariërs

Femke van der Meulen - NSC

Frederique Durlacher - BVNL

Anna Strolenberg - Volt

Alisha Muller - VVD


Wat doet de EU om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren? Tijdens dit groepsgesprek gaan we het dialoog aan met expert(s) en (kandidaat/ex) Europarlementariërs over hun ervaringen in de EU...

2:30 PM - 2:45 PM

Beweegtijd naar breakout rooms

2:45 PM - 3:30 PM

Breakout sessies


Tijdens de breakout sessies worden diverse vraagstukken in kleine groepjes besproken. De onderwerpen per sessie worden op de dag zelf toegelicht.

3:30 PM - 3:45 PM

Beweegtijd naar plenaire gedeelte

3:45 PM - 4:15 PM

Speerpunten van breakout sessie met elkaar bespreken


De inzichten en speerpunten van de breakout sessies worden gedeeld en besproken met elkaar.

4:15 PM - 4:30 PM

Afsluiting

4:30 PM - 5:00 PM

Borrel


Onder het genot van een hapje en een drankje kan er nog even nagepraat worden.

Over dit evenement

  • 4 uren

In het Beat the Bias evenement Equal EU worden vrouwen die breder geïnformeerd willen worden over het belang van de EU voor de positie van vrouwen in Nederland, uitgenodigd mee te discussiëren over actuele thema’s.

Het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie staan voor veel mensen ver van hun beleefwereld. Uit onderzoek is gebleken dat vooral hoogopgeleiden en ouderen de Europese politiek volgen. Dat zijn ook de groepen die bovengemiddeld vaak stemmen bij de Europese verkiezingen en daarmee voor een belangrijk deel de uitkomst bepalen (Ipsos I&O, 2024). Dat terwijl de EU voor iedereen in de maatschappij van belang is, ongeacht opleidingsniveau, sociale status, leeftijd, afkomst of geslacht.

Sterker nog, de EU biedt een grote meerwaarde voor het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland. Zo is er verschillende wet- en regelgeving voor het beschermen van de rechten van vrouwen die vervolgens geadopteerd worden door de Nederlandse politiek

Enkele voorbeelden van wetten die de positie van vrouwen verbeteren zijn:

  • Wetten om de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleinen. Dit betreft bijvoorbeeld de richtlijn om beloningsdiscriminatie tussen mannen en vrouwen te verminderen.
  • Er zijn maatregelen opgelegd aan de deelstaten die de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt bevorderen, zoals kinderopvangfaciliteiten en flexibele werkregelingen.
  • Richtlijnen om het moederschap en ouderschap te beschermen, waaronder minimumnormen voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en het recht op flexibel werken na terugkeer van ouderschapsverlof.
  • Initiatieven om vrouwelijk ondernemerschap te bevorderen zoals toegang tot financiering, mentorprogramma’s en netwerkmogelijkheden voor vrouwelijke ondernemers.
  • Beleidsmaatregelen en financiering voor programma’s die meisjes en vrouwen aanmoedigen om te kiezen voor studierichtingen en beroepen in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) waardoor gendergelijkheid in het onderwijs en arbeid gestimuleerd worden.
  • Het bestrijden van gendergerelateerd geweld. Het Verdrag van de Raad van Europa, ofwel de Istanbul Conventie, is bijvoorbeeld bedoeld voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het is een juridisch bindend instrument dat is opgesteld om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen, te onderzoeken en te bestraffen. De EU heeft verschillende initiatieven genomen om de doelstellingen van de Istanbul Conventie te bevorderen.

EU expert(s) en (kandidaat/ex) Europarlementariërs

Tijdens deze bijeenkomst gaan we het dialoog aan met diverse expert(s) en (kandidaat/ex) Europarlementariërs. Aanwezig zijn de volgende gasten:

  • Femke van der Meulen - NSC
  • Frederique Durlacher - BVNL
  • Anna Strolenberg - Volt
  • Naomi Yogi-Van Loon - NSC
  • Alisha Muller - VVD
  • Manon Damen- Flobbe - JA21


Over de initiatiefnemer: Alliantie Politica

Het doel van Alliantie Politica is om meer vrouwen te laten participeren binnen de politiek. Als er meer bewustwording komt over welke belangen van vrouwen behartigd worden door de EU, zullen er ook meer vrouwen geneigd zijn zich in te zetten voor politieke organisaties. Bovendien worden aanwezigen aangemoedigd om te gaan stemmen op een vrouw tijdens de Europese verkiezingen van 6 juni 2024.

Alliantie Politica is een samenwerkingsverband tussen Stem op een Vrouw, Nederlandse Vrouwen Raad, WO=MEN en Emancipator.

Bereikbaarheid

Met het OV: Rozet is goed te bereiken met het OV en ligt op 10 minuten lopen van treinstation Arnhem Centraal. Bushalte Rozet, Arnhem stopt op het Bartokplein: daar tref je ook het Rozet-gebouw aan.

Met de auto: kom je met de auto, dan zijn er enkele opties:

  • Parkeergarage Centraal (Willemstunnel 1, Arnhem)
  • Parkeergarage Rozet (Langstraat 10, Arnhem)
    Let op: bij grote evenementen en donderdagavonden (koopavonden) en zaterdagen, is het raadzaam om gebruik te maken van Parkeergarage Centraal)
  • Parkeerterrein Oude Kraan heeft ongeveer 150 betaalde parkeerplekken en is 100 meter van Rozet vandaan
  • Het is ook mogelijk op diverse straten om Rozet te parkeren; stel je navigatie dan in op “Trans 6, Arnhem” (groot betaald parkeerterrein) of Vossenstraat (één richtingsverkeer: je rijdt dan door enkele straten waar regelmatig vrije (betaalde) parkeerplaatsen zijn)

Georganiseerd door