Climathon Rotterdam 2020

Climathon Rotterdam 2020

Climathon Rotterdam: vernieuwende ideeën voor een Waterproef Prins Alexander

Door St. Hart voor Prins Alexander en The Patching Zone

Datum en tijd

vri, 13 nov. 2020 06:00 - 07:30 PST

Locatie

Online

Over dit evenement

Het Climathon-programma op 13 en 14 november a.s. bestaat uit twee online bijeenkomsten waarvoor we je van harte uitnodigen! Want de mooiste ideeën ontstaan door samen na te denken over oplossingen en ideeën voor een toekomstbestendig Prins Alexander. Dat is precies wat er gaat gebeuren tijdens deze Climathon. Deelname is gratis. Hieronder staat hoe je je kunt aanmelden. Na aanmelding ontvang je meer informatie van ons.

Climathon is onderdeel van ‘Waterproef’, een programma voor Rotterdam Prins Alexander waarin wij samen aan de slag gaan met de wateropgave (of watervraagstuk) voor ons woon- en leefgebied. Een actieprogramma om onze woonomgeving toekomstbestendig in te richten, met praktische oplossingen voor je huis, balkon of tuin en misschien wel samen met je buren voor de straat en je buurt. Waterproef start in november 2020 met de online Climathon, waarvan wij met de resultaten in 2021 samen aan de slag gaan.

Vrijdag 13 november organiseren we een Webinar van 15:00 - 16:30 uur, gemodereerd door journalist Tracy Metz. Deze online bijeenkomst is openbaar en gratis toegankelijk voor iedereen met interesse. S.v.p. wel even aanmelden via Eventbrite, je ontvangt dan een bevestiging met de link voor de Zoom-meeting.

Programma 13 november

We hebben presentaties van Marnix Stams over de ambities van de educatieve speeltuin Het Lage Land. Rotterdams Weerwoord legt uit hoe zij - samen met bewoners - het klimaatprobleem in Prins Alexander wil aanpakken. Nina Aalbers van ArchitectuurMAKEN vertelt over de mogelijkheden die zij als architect ziet om grote gebouwen geschikt te maken als watermachines. Tracy Metz zal vervolgens korte interviews verzorgen met Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard over de koers die zij vaart bij wateroverlast en hittestress in steden. Uiteraard houden we het lekker interactief met vragen en opmerkingen van bewoners via de chat.

Werksessies: Zaterdag 14 november houden we een online event van 14:00 -17:00 uur, inclusief een eindpresentatie en wrap up. In drie parallelle werksessies - met ca. 10 deelnemers, een gespreksleider en expert per sessie - worden de drie onderstaande watervraagstukken uitgewerkt tot concrete uitvoeringsvoorstellen en maken we afspraken over het vervolg. Als afsluiting pitcht iedere groep de uitkomsten van hun werksessie en geven experts feedback. Wil je hier graag aan meedoen, meld je dan persoonlijk aan bij de organisatie en stuur een bericht aan Herman van Dongen: h.vandongen@shvpa.nl (vol=vol).

Watervraagstuk 1: Educatieve speeltuin Lage Land

Niet alleen is de speeltuin stevig op weg zich te ontwikkelen tot de meest duurzame speeltuin, maar het wil ook bijdragen aan meer ruimte voor waterberging in het gebied. Al langer zijn er plannen om het opgevangen regenwater te hergebruiken voor o.a. waterspeeltoestellen en huishoudelijk gebruik. De opdracht: Hoe kunnen we ouders en kinderen bewegen om de inspiratie die ze hebben opgedaan in de speeltuin ook thuis toe te passen op hun eigen watergebruik? Wie weet kun je straks bij de speeltuin terecht voor een ‘slimme’ regenton voor in je tuin, of een tontuintje voor je balkon...

Watervraagstuk 2: Droge voeten

Veel inwoners van Prins Alexander kennen het probleem van ondergelopen kruipruimten en van de zogenaamde ‘natte achterpaden’. Niet alleen veroorzaakt door soms hevige regenval, maar ook door verzakking en te weinig plekken waar het water kan worden opgevangen. Er zijn oplossingen voorhanden zoals het aanleggen van een groen dak, slimme regentonnen, natte kratten en/of waterdoorlaatbare tegels. Opdracht: Welke slimme oplossingen zijn het meest praktisch voor bewoners en hoe kunnen we een eventuele subsidie-aanvraag makkelijker maken voor bewoners?

Watervraagstuk 3: Het gebouw als watermachine

In 2019 is door een groep architecten en ingenieurs onderzoek gedaan naar hoe je grotere woongebouwen kunt inzetten voor waterberging en mogelijks zelf voor hergebruik van water en andere klimaat-aanpassingen zoals groene daken. De opdracht: Hoe betrekken en enthousiasmeren we bewoners bij de technische en praktische mogelijkheden voor zulke gebouwen?

Weetje

Wist je dat de Climathon ‘Waterproef’ deel uitmaakt van een wereldwijde klimaathackathon, geïnitieerd door EIT Climate-KIC, het EU-instituut voor klimaatinnovatie dat zich richt op een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie: Climathon. Op 13 en 14 november doen er mensen uit 150 steden mee aan Climathons voor klimaatactie.

Climathon Rotterdam wordt georganiseerd door The Patching Zone en Hart voor Prins Alexander. Climathon is een programma van EIT Climate-KIC Benelux en wordt ondersteund door Gebied Prins Alexander en Next Generation Woonwijk (Woonstad en Gemeente Rotterdam). Het programma komt tot stand in samenwerking met Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Rotterdams Weerwoord, Studio ArchitectuurMAKEN, Waterleider en Studio Bas Sala.

Georganiseerd door

De Climathon is onderdeel van ‘Waterproef’. Een actieprogramma om onze woonomgeving toekomstbestendig in te richten, met praktische oplossingen voor je huis, balkon of tuin en misschien wel samen met je buren voor de straat en je buurt. Waterproef start in november 2020 met een online werkprogramma, waarvan wij met de resultaten in 2021 aan de slag gaan.

Op 13 en 14 november doen we dat niet alleen in Rotterdam; Waterproef is onderdeel van een wereldwijde klimaathackathon, geïnitieerd door het Europese initiatief EIT Climate-KIC. Op deze dagen gaan mensen uit 150 steden oplossingen bedenken voor een betere toekomst.

Verkoop beëindigd