De staat van het internet 2021: Inclusieve AI
Evenementdetails
Over dit evenement
Elk jaar steken we de peilstok in het internet. Dit jaar onderzoeken we algoritmisch onrecht en andere potentiële gevaren van slimme en zelflerende systemen. Wie zitten er aan de knoppen? Wie ontwerpt de knoppen? En hoe zorgen we dat de veelgebruikte systemen voor iedereen even goed werken?
Hoofdspreker van De staat van het internet 2021 is Sennay Ghebreab, neuro-informaticus en professor aan de Universiteit van Amsterdam. 'Discriminerende algoritmes versterken de groeiende ongelijkheid in de samenleving,' waarschuwde hij eerder in een interview met OneWorld.
We weten het al langer: technologie is niet neutraal. Het is een vertaling van cultuur, wereldbeeld en politieke overtuiging. Vooroordelen, ongelijkheden en racisme zitten in technologie ingebakken. Het is de vraag welke ethische waarden als uitgangspunt worden gebruikt in de ontwerpen. Op verschillende niveaus kunnen er aannames in de systemen verwerkt worden, die daarna veelal niet goed traceerbaar zijn. Dus ook fouten, of bevooroordeelde aannames worden zo op grote schaal herhaald en bevestigd.
Het is vaak ondoorzichtig wat er precies ‘onder de motorkap’ van zelflerende technologie gebeurt, laat staan wie er verantwoordelijkheid draagt. Daarom is het evidenter en urgenter dan ooit om kritische vragen te blijven stellen bij het ontwikkelen en beoordelen van zelflerende technologie.
Tijdens deze editie van De staat van het internet gaan we in gesprek met een aantal experts over (on)verantwoorde algoritmes. Wat zijn de gevolgen voor de mensen waartegen AI bevooroordeeld (biased) is, wat is een wenselijk toekomstperspectief, en welke acties zijn er nodig?
Het programma bestaat uit een keynote van Sennay Ghebreab en een paneldiscussie met panelleden uit de politiek, wetenschappelijk onderzoek en wetgeving.
Het evenement is online, Nederlandstalig en gratis toegankelijk.