‘De Zes Adagio’s van Willem Pijper’ — Ed Spanjaard

Venster Acties

‘De Zes Adagio’s van Willem Pijper’ — Ed Spanjaard

Componist en vrijmetselaar Willem Pijper was een fenomeen in het Nederlandse muziekleven in de eerste helft van de twintigste eeuw

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Vrijmetselarij Museum Javastraat 2B 2585 AM Den Haag Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

Componist en vrijmetselaar Willem Pijper was een fenomeen in het Nederlandse muziekleven in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn muziek werd uitgevoerd door de grote orkesten en gepubliceerd bij gerenommeerde buitenlandse uitgevers. Hij was een scherp criticus, erudiet causeur en als compositieleraar en directeur van het Rotterdams Conservatorium een inspiratiebron voor een hele generatie ‘Pijperianen’.

Vlak na zijn overlijden in 1947 eerde het Concertgebouw in Amsterdam de componist met een cartouche aan het balkon van de Grote Zaal, tussen Stravinsky en Ravel. Hoewel zijn naam bij elk concert nog altijd prominent in beeld is, lijkt zijn muziek tegenwoordig nagenoeg uit de concertzaal verdwenen. De meeste mensen kennen zijn naam alleen van straatnaambordjes. Een enkele vrijmetselaar zal zich misschien het speciale nummer van Thoth uit 1953 over Pijper herinneren, waarin de componist herdacht werd en zijn maçonnieke muziek geïntroduceerd.

In 1939 had Pijper de nieuwe Tempel in Sneek bezocht. Hij was geroerd door de opvoering van het ritueel, maar vond de gebruikte muziekfragmenten niet passend en besloot nieuwe muziek te componeren. De Zes Adagio’s zou hij helaas nooit in de Loge horen; tijdens de oorlog was een uitvoering onmogelijk en pas na zijn dood kon er een opname gemaakt worden.

In 2022 is het 75 jaar geleden dat Willem Pijper overleed. Op verschillende podia wordt zijn muziek herontdekt. Op 10 december a.s. organiseert het Vrijmetselarij Museum een lezing rondom Pijper en zijn muziek. Dirigent en pianist Ed Spanjaard zal over zijn persoonlijke ervaringen met de muziek van Pijper vertellen aan de hand van luisterfragmenten, ook van de Zes Adagio’s.

Over de spreker

Dirigent en pianist Ed Spanjaard is een unieke persoonlijkheid in het huidige klassieke muzieklandschap van Nederland. Als dirigent is hij internationaal even succesvol in het repertoire voor de concertzaal als in de orkestbak bij de opera. Hij heeft affiniteit met een breed scala aan muziekgenres – van klassiek tot hedendaags – en werkte samen met de grote componisten van de twintigste eeuw. Als pianist heeft hij zich gespecialiseerd in liedbegeleiding en kamermuziek. De muziek van Willem Pijper kent hij sinds zijn jeugd, op zijn eindexamen aan het conservatorium speelde hij werk van deze Nederlandse componist.

De deelnamekosten zijn excl. museumtoegang (gratis met onder meer Museumkaart; regulier tarief € 7,50). Bezoek onze website voor de actuele openingstijden.