Drieluik over de biografie | Lezing Liuwe Westra, Arjen Dijkstra en...

Venster Acties

Drieluik over de biografie | Lezing Liuwe Westra, Arjen Dijkstra en...

Op de derde avond van het drieluik zijn Liuwe Westra, Arjen Dijkstra en Hanneke Hoekstra te gast.

Door Tresoar

Waar en wanneer

Datum en tijd

di. 27 jun. 2023 19:30 - 21:30 CEST

Locatie

Tresoar Boterhoek 1 8911 DH Leeuwarden Netherlands

Over dit evenement

  • 2 uren
  • eTicket voor mobiel

Een biografie is een verhalende levensbeschrijving van een persoon die inzicht geeft in het karakter van die persoon. Als lezer duik je helemaal in dat leven: alles komt te weten, van hoogtepunten tot dieptepunten. Maar hoe is het om een biografie te schrijven? Tal van aspecten komen daarbij aan de orde: bouw je de tekst chronologisch of thematisch op? Benoem je alle gebeurtenissen of laat je iets weg? En wat is het criterium?

In drie avonden, elk met een eigen invulling maar met de biografie als gemeenschappelijk thema, staan verschillende facetten centraal. Zo staan we stil bij het genre biografie en wat je tegenkomt bij het schrijven van een levensverhaal, twee biografen vertellen over hun ervaringen en onderzoek en tot slot komt de wetenschappelijke biografie aan de orde. Iedereen is welkom, toegang is gratis!

Lezing Liuwe Westra, Arjen Dijkstra en Hanneke Hoekstra

Op de derde avond van het drieluik, 27 juni, staat de biografie centraal die Liuwe Westra schreef over de Friese hoogleraar Tony Feitsma. Na een inleiding waarin Westra vertelt over zijn aanpak komen Arjen Dijkstra (Tresoar-directeur) en Hanneke Hoekstra (universitair docent moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) aan het woord over het belang van de biografie als toegang tot de geschiedenis van de wetenschap (frisistiek) en de (Friese) Beweging.

Wanneer: dinsdag 27 juni (de overige avonden waren 18 april en 23 mei). Graag voor elke lezing apart aanmelden!

Waar: Tresoar, Kafee De Gouden Leeuw

Tijd: Start 19.30 uur

Iedereen is deze avond van harte welkom!

De drie avonden zijn een samenwerking van de Vrienden van Tresoar, Tresoar en het Feitsma Fûns

Over de organisator

Georganiseerd door
Tresoar

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.