Verkoop beëindigd

Een eerlijke en sociale economie in Den Haag

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Haagse Hogeschool

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Belangrijke transities kunnen in de grote steden in gang worden gezet, zo vinden de kenners. De stad heeft op het gebied van klimaat­verandering, werk en armoede meer sleutels in handen dan nationale overheden.

Maar welke instrumenten zijn daar voor nodig? Hoe kan de gemeente de economie hervormen op een manier die ook goed is voor mens en milieu? Wat is de rol van geld, en kan het misschien (gedeeltelijk) zonder? En hoe kan de politiek nieuwe instrumenten voor een eerlijke en sociale economie stimuleren?Gastspreker Michel Bauwens zal het concept van de peer-to-peer maatschappij uiteenzetten als uitgangspunt voor de middag. Wat is de rol van de politiek, bedrijven, burgers en overheid bij het ontwikkelen van een economie die een peer-to-peer maatschappij mogelijk maakt? En hoe kan dit tot een nieuw waardesysteem leiden?

Bauwens is filosoof en publicist op gebied van de ‘peer-to-peer’ samenleving, i.e. een samenleving die gebaseerd is op de gemeenschappelijke creatie en beheer van commons door hun gebruikersgemeenschappen. Naast de klassieke commons (rivieren, bossen) die beschreven werden door Elinor Ostrom (nobelprijswinnaar economie, 2009), is er nu een heropleving van de commons in de digitale en stedelijke omgeving, gekenmerkt door een tienvoudige groei in het laatste decennium. Bauwens is oprichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives (P2P Foundation), een wereldwijd netwerk van onderzoekers naar het beheer en economie van die commons, en is momenteel bezig met het uitwerken van een Commons Transitie Plan voor de stad Gent, na een gelijkaardig project voor de overheid in Ecuador (FLOK Society project, 2014). Hij leeft in Chiang Mai, Thailand.

In 2011 is Bauwens door het Post Growth Institute opgenomen in de lijst van de 100 meest inspirerende personen en vooraanstaande denkers voor een duurzame toekomst.
Op 23 juni gaan we tijdens deze conferentie op zoek naar nieuwe benaderingen om de stedelijke economie te versterken en de kwaliteit van leven van stadsbewoners te vergroten.


Visie op een nieuwe stedelijke economie

Naast Michel Bauwens zullen de panelleden hun visie geven op een eerlijke en sociale stedelijke economie en welke instrumenten we daarvoor beschikbaar hebben. Zoals bijvoorbeeld de deeleconomie en een lokale munt. Vervolgens is het woord aan de deelnemers. We nodigen u van harte uit deel te nemen aan dit gesprek.


De dialoog

Gedurende de middag gaan we het gesprek aan over welke aanpassingen de lokale economie nodig heeft. Moderator Mirjam de Rijk draagt zorg voor een gestructureerde en opbouwende dialoog. Met als doel om samen tot concrete ideeën, aanbevelingen en handvatten te komen die de transitie naar een eerlijke en sociale economie in Den Haag mogelijk maken.

Heeft u een vraag waarvan u vindt dat hij deze middag zeker aan bod moet komen? Mailt u deze dan aan ons vóór 15 juni a.s.


De panelleden

Luuk de Waal Malefijt is oprichter van stichting Onsgeld. Hij toont de gevaren van het huidige systeem van geldschepping maar biedt ook een goed alternatief.

Arn van der Pluijm is initiatiefnemer van de Haagse Munt. Hij vertelt over de rol van een lokale munt in de stedelijke economie.

Ananda Groag van ShareNL schetst de mogelijkheden van de deeleconomie.

Walter Dresscher gaat in op het vernieuwende concept MobCoop, waarbij mensen toegang krijgen tot mobiliteit zonder geld als ruilmiddel.


Voor wie is het interessant?

Het (Haagse) bedrijfsleven, lokale politici, ondernemers, gemeentebestuur, onderwijsinstellingen en lokale belangenorganisaties zijn de partijen die een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een eerlijke en sociale economie in Den Haag. Deze conferentie biedt hen de kans om aan het gesprek deel te nemen, inspiratie op te doen, maar ook met waardevolle informatie naar huis te gaan.


Programma

Het programma begint vrijdag 23 juni om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) en duurt tot 17.00 uur. Na afloop is er tot 18.00 uur gelegenheid voor een drankje. Exacte programmatijden volgen.
Een uitgebreidere omschrijving van de conferentie vindt u hier.


Locatie en bereikbaarheid

De conferentie vindt plaats op De Haagse Hogeschool in Den Haag. Bekijk hier de route en bereikbaarheid.


Waardebepaling achteraf

De prijs voor de conferentie is €95,- (excl. btw). Achteraf kunt u aangeven of u de bijeenkomst waardevol vond en wordt u in de gelegenheid gesteld om tot maximaal €50,- terug te vragen. Ook kunt u extra doneren om meer van deze bijeenkomsten in de toekomst mogelijk te maken.

Er wordt met deze conferentie geen winst gemaakt. De opbrengst zal worden gebruikt om de professionals te vergoeden en vervolgbijeenkomsten te organiseren.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Haagse Hogeschool

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen