Gratis

Een goed begin is het halve werk

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Ark

Noachpad 1

4661 AG Halsteren

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Doel van het symposium is de (positieve) rol van familie en naasten in het herstelproces van de cliënt te belichten.

Over dit evenement

Doel van het symposium is de (positieve) rol van familie en naasten in het herstelproces van de cliënt te belichten. Nog niet zo lang geleden was de familie schuldig aan de psychische aandoening van de cliënt of hadden zij geen rol in het geheel. Nu wordt verwacht dat zij betrokken zijn.

Hoe zorgen we ervoor dat familie en naasten deze rol vanaf het begin kunnen pakken?

PROGRAMMA

  • Prof. dr. Paul Schnabel, socioloog en lid van de Eerste Kamer, geeft een uitleg over de ambulantisering.
  • Margre Sluiter, oprichtster van het Moeder en Kind Centrum van Bravis, deelt haar ervaringen over de eerste opvang van een client en familie.
  • Liset Bartels, familievertrouwens- persoon, vertelt hoe de triade (cliënt/hulpverlener/familie) kan werken ondanks privacywetgeving.
  • Brenda de Visser, psycholoog en ervaringsdeskundige, deelt haar ervaringen over het belang van familie en/of naasten bij de behandeling van een cliënt.

VOOR WIE

Cliënt, familie en naasten. Maar ook voor u als huisarts, psychiater, psycholoog of verpleegkundig specialist (allen i.o). Iedereen is welkom. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is noodzakelijk.

SPREKERS

Prof. dr. Paul Schnabel lid van de eerste kamer, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De ambulantisering is ingezet de behoefte aan thuiszorg neemt toe. Professionele zorg is duur en zorg van naasten des te belangrijker. Het beleid is mensen zoveel mogelijk voor zichzelf te laten zorgen. Hoe reëel is dat. Hoe is een en ander in gang gezet en wat waren precies de ideeën hierachter.

---------------------

Margre Sluiter: De loopbaan van Margre Sluiter in de gezondheidszorg is begonnen in 1968 en in 2015 beëindigd. Als verpleegkundige heeft zij in het Algemene ziekenhuis, in een Psychiatrische instelling en in de wijk gewerkt.

Fusie werkzaamheden, saneren en innoveren van afdelingen, het introduceren van nieuwe werkmethodes kortom het vernieuwen van de zorgverlening behoorden tot haar taken.

Ook het introduceren van de mantelzorg in het ziekenhuis behoorde daartoe. Al haar ervaringen heeft zij nog een keer kunnen gebruiken om het Moeder en Kind centrum in het Bravis ziekenhuis te Bergen op Zoom te realiseren.

Een belangrijke les is geleerd om bij de opvang van cliënten de familie of liever gezegd de naasten daar intensief bij te betrekken. Als de familie een betekenisvolle bijdrage kan leveren en zich serieus genomen voelt komt dit ten goede voor de cliënt. Maar wie is er familie en/of hoe gaat het verder in de behandeling en de betrokkenheid van naasten?

Is er sprake van een sociaal netwerk in het bijzonder bij de cliënt. Allemaal zaken die ook zeker een rol spelen bij de opvang van Moeder en Kind. De parallel in het begin van de zwangerschap is ver te zoeken. Door de vroege aankondiging van de baby worden de naasten al vroeg bij het hele proces betrokken.

De aanstaande vader wordt hierbij al snel betrokken, was dat maar het geval bij het begin van een kritische psychiatrische aandoening. Er is dus geen aanloop voor de familie en naasten en dat maakt het allemaal een stuk moeilijke in de psychiatrie. Maar hoe naasten moeten worden begeleid daar weten we wel veel van en die ervaring willen we delen.

Laten wij het behandel concept eens omdraaien en vanuit de cliënt en de familie bekijken. Wat zijn de vragen van de familie om te participeren in de zorg zodat dit uiteindelijk leidt tot minder opnames en een betere thuissituatie. Familieparticipatie is een samenwerking tussen behandelaars en familie ten behoeve van het behandelproces van een cliënt. Ter illustratie wil ik graag een paar praktijkvoorbeelden met u bespreken.

Is er een visie over familie gerichte zorg. Is er een idee hoe de familie bij het behandelproces te betrekken Een boeiende ontwikkeling die een verandering van de rol van professionals vereist. Uiteindelijk is het doel dat elke betrokkene in het proces er beter van wordt!

---------------------

Liset Bartels: Ooit begon Liset Bartels haar loopbaan op 'Vrederust' binnen de activiteitensector en is daarna gaan werken in de Kijvelanden in Poortugaal.

Na haar SPH opleiding studeerde zij sociologie aan de Erasmus Universiteit om vervolgens voor 7 jaar naar Zwitserland te vertrekken. Teruggekomen in Nederland is zij als familievertrouwenspersoon binnen de GGZ aan de slag gegaan in de regio Zeeland en later ook in Westelijk Noord Brabant. Liset woont met haar man in Bergen op Zoom.

We hebben het er lang over: het belang van het betrekken van familie bij de behandeling. Maar zo vanzelfsprekend is dat nog niet. Vooral de privacywetgeving lijkt ernstig in de weg te staan.Maar klopt dat ook? Liset werkt al 9 jaar als familievertrouwenspersoon en bespreekt kort wat over haar ervaringen en welke belangen en mogelijkheden er zijn om het triadisch werken in de praktijk vorm te geven.

---------------------

Brenda de Visser: Het betrekken van familie uit drie perspectieven: cliënt, familie en hulpverlener. Zowel cliënt, familie als hulpverlener beleeft een behandelproces op een andere wijze en is in zijn/haar rol anders betrokken bij de problematiek die speelt.

Wat komt hierbij kijken? Hoe wordt dit ervaren en wat heeft eenieder nodig? Een kijkje in ervaringen met de GGZ vanuit verschillende rollen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Ark

Noachpad 1

4661 AG Halsteren

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen