"Ethische bijscholing voor artsen, specialisten en medisch personeel"
Gratis
"Ethische bijscholing voor artsen, specialisten en medisch personeel"

"Ethische bijscholing voor artsen, specialisten en medisch personeel"

Evenementgegevens

Deel dit evenement
Datum en tijd
Locatie
Locatie

Hoeve Nothengem

Sint-Lambertusstraat 1

1930 Nossegem

Belgium

Bekijk kaart

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Reeds duizenden jaren worden planten effectief ingezet bij de bestrijding van verschil­lende aandoeningen, waaronder ook pijn. Denk maar aan de schors van de wilg (Salix spp.) die tot de ontwikkeling van aspirine heeft ge­leid. De opiumplant (Papaver somniferum) heeft ons het prototype van de narcotische analgetica geschonken: morfine. Dankzij deze ontdekkingen en onderzoek naar de farmacologische werking van deze bestanddelen, werden endogene systemen ontdekt zoals o.a. het endorfine systeem. Cannabis heeft intussen - met enige vertraging - dezelfde weg afgelegd.


Programma:Het ontstaan van MEDCAN vzw

Dhr Pieter Geens, Stichter en Voorzitter van MEDCAN vzwWat kan MEDCAN betekenen voor U en uw patiënten

Dhr Dominique Van Gruisen, Wetenschappelijk adviseur en woordvoerder van MEDCAN vzw, CEO van de HGC Academy

Hoewel de wetgeving in veel landen hopeloos achterop hinkt op de wetenschappelijke vooruitgang, experimenteren steeds meer landen met een legaal kader voor medicinale cannabis. Landen zoals Canada, Israël, Chili en Nederland leiden de wereld naar een verbeterde gezondheidszorg, met goede, veilige en betrouwbare cannabismedicatie.
In België begeleidt MEDCAN vzw patiënten (350) die medicinale cannabis gebruiken of wensen te gebruiken. Dit doet zij door het verschaffen van adviezen aan patiënten en hun artsen (>150).
Daarnaast lobbyt MEDCAN vzw actief voor een veilig en verantwoord gebruik van en betaalbare toegang tot cannabismedicatie. MEDCAN vzw werd in januari 2016 door het FAGG en FOD Volksgezondheid opgenomen in de werkgroep voor medicinale cannabis.
Indicaties en screening

Dr Paul Moeremans, hoofdarts van MEDCAN vzw


Een voorschrift voor medicinale cannabis mag geen alibi zijn voor een recreationele gebruiker. Een peer-reviewed dossier zou minimaal een duidelijk beeld moeten geven van de lijdensdruk, bv. via VAS; de uitgebreidheid van het lijden vb. WPI, en de weerslag op het functioneren vb. ADL, én een historiek waarbij het falen van de klassieke behandeling en het ontbreken van een valabel alternatief duidelijk gedocumenteerd moeten zijn. Een schriftelijk ingelicht akkoord over het rijverbod is zeer belangrijk.

  • Voorschriften moeten goed leesbaar, duidelijk en volledig zijn, inclusief dosis, frequentie en toedieningswijze. Een boekje met voorbeelden (invul schema's) zal voor alle deelnemers klaar liggen.
  • Nevenwerkingen zijn: vertraagd reactievermogen en niet heel zeldzaam, cannabis psychose, dit vooral bij jonge gebruikers met een niet voldoende afgeschermd brein (de beha-barrière).


"Medicinale cannabis in de gezondheidszorg"

Mevr. Emelie Vanhoenacker, verpleegkundige, Patiëntencoördinator en penningmeester van MEDCAN vzw


“ Medicinale cannabis in de gezondheidszorg”, het eindproduct van jarenlang onderzoek, wordt begin volgend jaar in samenwerking met Medcan VZW gepubliceerd. Het boek bespreekt pathologieën als de ziekte van Parkinson, Alzheimer, angststoornissen, ontstekingsziekten, Multiple Sclerose, spierziektes,… ect. en spitst zich toe op zowel medisch personeel als patiënten.

De auteur licht reeds toe wat we kunnen verwachten van dit interessante boek.


*Accreditatie werd aangevraagd*

Delen met vrienden
Datum en tijd
Locatie

Hoeve Nothengem

Sint-Lambertusstraat 1

1930 Nossegem

Belgium

Bekijk kaart

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen