€ 6,75

Filosoferen in Deventer: Avondlezing Utopie of Totalitaire staat

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Spiegel - filosofische praktijk Deventer

2 Koningin Wilhelminalaan

7415 KS Deventer

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het streven naar de perfecte samenleving is van alle tijden. Ondanks de welvaart die we hier kennen neemt de onvrede toe. Argwaan ten opzichte van de automatisering, de technologisering en het kapitalisme. Er is een groeiende kloof tussen arm en rijk, en de jacht op onze data jaagt ons de stuipen op het lijf. Maar wat is een perfecte samenleving? Hoe bereik je die? En waarom kunnen mieren en vuurvliegjes wel volgens eigen regels, eigen wetten, eigen smaak en eigen moraal samenleven, en wij mensen niet?
Een utopie geldt als onbereikbaar, en volgens Hans Achterhuis leidt een poging tot het realiseren van een utopie onherroepelijk tot een totalitaire staat. Maar volgens Oscar Wild (1895) was een kaart van de wereld waarop Utopia niet voorkomt de moeite van het bekijken niet waard. Dus wat te doen en vooral, wat te denken? In deze lezing neem ik u mee langs diverse standpunten die licht werpen op het idee van ‘utopia versus de totalitaire staat’ Bij deze lezing is er ruimte voor maximaal 25 deelnemers. De toegangsprijs is €8,00. Vroegboekkorting is mogelijk via eventbrite voor de eerste 6 deelnemers.

In deze lezing borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meetup Deventer. Op 29 maart was het onderwerp 'youtopia', een documentaire waarin de vraag werd gesteld hoe mensen een gemeenschap organiseren als ze opnieuw kunnen beginnen. Samen met hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark keken we naar drie lokale gemeenschappen in Spanje, Hongarije en Engeland. Gemeenschappen waarin mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het bestaande (politieke) systeem een andere richting in proberen te slaan. Wat doen deze gemeenschappen anders, waar zijn afspraken nodig en waar kunnen we zonder? Zijn deze gemeenschappen vrijer of juist niet? En wat zegt het over de wereld waar wij nu in leven? U kunt de documentaire nog bekijken en bespreken tijdens de herhaling Tegenlicht Meetup Deventer van donderdagochtend 5 april. Zie http://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/events/ of het betreffende evenement op facebook.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Spiegel - filosofische praktijk Deventer

2 Koningin Wilhelminalaan

7415 KS Deventer

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen