Gevangenis Monologen 3

Venster Acties

Gevangenis Monologen 3

Gevangenis Monologen 3. Theater achter slot & grendel. Dit jaar met o.a. Juda Goslinga, Nyncke Beekhuyzen en Uriah Havertong.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

NDSM Theater / NDSM Cafe 4-6 Scheepsbouwkade 1033 WM Amsterdam Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Over dit evenement

We’re back! Na twee succesvolle edities is het tijd voor deel 3.

OVER DE VOORSTELLING

Deze keer staat het bijzondere en waargebeurde verhaal van Mohamed T. centraal. Mohamed groeit op als enige ‘allochtoon’ in een volledig witte omgeving en komt vanaf jonge leeftijd in aanraking met vormen van uitsluiting. Het duurt niet lang voordat zijn frustraties omslaan in woede. Woede die hij gaat botvieren op zijn omgeving. Woede die hem aanzet tot verkeerde keuzes. Op 18-jarige leeftijd wordt hij opgepakt voor een zwaar misdrijf en krijgt hij van de rechter een gevangenisstraf van 5,5 jaar opgelegd. Een harde tijd waarin Mohamed steeds verder verwijderd raakt van de maatschappij en van zichzelf. Eenmaal buiten valt Mohamed terug in het criminele circuit. Tot er iets bijzonders gebeurt en hij tot een belangrijk inzicht komt, dat hem doet besluiten zijn leven volledig om te gooien (ja, dit verklappen we pas als je komt kijken). Maar zo makkelijk gaat dat nog niet…

Ditmaal laten we op emotionerende en spannende wijze zien hoe uitsluiting aan de basis kan liggen van een leven in de criminaliteit. Een voorstelling over het proces van opgroeien-misdaad-veroordeling-gevangenschap en terugkeer. Dit keer geen monoloog, maar een constructief en kritisch dialoog tussen gedetineerden en gevangenispersoneel. Een dialoog waarin we elkaar de ruimte geven om ons echt te uiten over dat wat voor ons van belang is.

CAST & CREW

  • Nyncke Beekhuyzen (spel), bekend van o.a. Süskind, Lotte, IC, Moordvrouw, Flikke Maastricht en Danni Lowinski.
  • Juda Goslinga (spel), bekend van o.a. Klem, Penoza, Rundskop, Baantjer, Flikke Rotterdam en Van God Los.
  • Uriah Havertong (spel), bekend van o.a. De Laatste Dichters.
  • Christine Otten (tekst), bekend van o.a. Rafael, Een van Ons, De Laatste Dichters en Gevangenis Monologen 1 en 2.
  • Daniel Krikke (regie), bekend van o.a. Gevangenis Monologen 1 en 2, Scared of Revolution en Bruce.
  • Fabie Hulsebos (dramaturgie), bekend van o.a. Hart van de Democratie, De Achtste Dag, A Butcher's Heart en Meet me in Venice.
  • Soraya Bakhtali (producent), bekend van o.a. Het Bombardement, Tirza, Süskind en Kenau.

GEBASEERD OP MOHAMED T.

Op 2-jarige leeftijd is Mohamed met zijn ouders en broertjes en zusjes uit de oorlog van Somalië naar Nederland gevlucht. Hij wordt als kind al aangesproken op zijn huidskleur. Het trauma van de gedwongen migratie is groot, vooral voor zijn moeder die altijd angstig is gebleven. Als Mohamed 6 is, scheiden zijn ouders en groeit hij verder op in armoede, zonder vader. Ondanks zijn VWO-uitslag moet hij naar het MAVO. Mohamed wordt ook daar als allochtoon behandeld en voelt zich nergens thuis. Hij voelt zich overal uitgesloten en ziet geen uitweg. Hij ontwikkelt woede, die wordt botgevierd op anderen, ook op de politie. Van kleine criminaliteit komt het op zijn 18e tot een gewapende overval, waarvoor hij een gevangenisstraf krijgt van 5,5 jaar. Mohamed heeft geen hulp of steun ervaren in de gevangenis en ook niet daarbuiten.

Ondanks Mo’s pogingen om uit de criminaliteit te blijven, belandt hij opnieuw in het criminele circuit, dit keer in de drugs. Mohamed is inmiddels op vrije voeten en ondanks de verlokkingen van de drugshandel begint hij nu zijn eigen bedrijf; hij wil jongeren/jongvolwassenen te helpen om bewuster keuzes te maken en professionals te ondersteunen in het herkennen van hun valkuilen, mindset en patronen. Door zijn betrokkenheid bij Gevangenis Monologen 3 kan hij gedetineerden laten zien dat ze niet alleen zijn in hun weg naar re-integratie en laat hij de professionals binnen het gevangeniswezen zien hoe moeilijk het is om succesvol te re-integreren binnen de huidige wettelijke kaders en wat daadwerkelijk nodig was volgens hem om dit goed te doen.

NDSM THEATER, AMSTERDAM

Dit jaar is de Gevangenis Monologen 3 te zien in het authentieke NDSM Theater op de spannende, rauwe en industriële ontmoetingsplek waar cultuur en horeca samenkomen. Het NDSM Theater, de voormalige ITW, is een creatieve werkplaats voor culturele en creatieve activiteiten. Daarnaast is het theater zeer geschikt voor evenementen zoals voorstellingen.

Restitutiebeleid & Garantie:

We hanteren een 'Geen restitutie' beleid. Mocht vanwege omstandigheden (Lees: Covid-19, overheidsmaatregelen, omstandigheden buiten onze invloedssfeer) de voorstelling niet kunnen plaatsvinden, dan zullen we de data verplaatsen en behoudt u uw ticket. We zullen u hiervan dan tijdig op de hoogte stellen.

Afbeelding van Gevangenis Monologen 3