HIP lezing: Vogels, Vissen en Veestapels
Leer meer over de landbouwrevolutie van het kustgebied.
Datum en tijd
Locatie
Bibliotheek Ypenburg
Schrabber 8 2496 SR Den Haag NetherlandsOver dit evenement
- Evenement duurt 1 uur
Jagers, verzamelaars en boeren
Rond 5300 voor Chr. leert ons land de eerste boeren kennen. Zij vestigen zich in het zuiden van Limburg, waar het landschap heel geschikt is voor akkerbouw en veeteelt.
Heel anders is de situatie in het waterrijke en drassige westen van ons land. Hier duurt het nog vele eeuwen voordat de eerste landbouw zich ontwikkelt. Er wonen wel al mensen in het gebied, al geruime tijd zelfs. Dat is niet verwonderlijk, want het kustgebied tussen de Rijn en Maas krioelt van de vogels, vissen en wilde gewassen. Er is in de natuurlijke omgeving genoeg om een succesvol leven op te bouwen en daardoor weinig reden om over te stappen op het boerenbestaan. Die situatie zal niet eeuwig duren.
Hoe ging dat in Den Haag?
In deze lezing gaat Jeroen van Zoolingen in op de voorzichtige omschakeling van het jager-verzamelaarsbestaan, naar dat van een boerensamenleving. In de Haagse regio is al veel archeologisch onderzoek gedaan. Vindplaatsen als Schipluiden, Ypenburg, Wateringse Binnentuinen en Steynhof vertellen meer over deze landbouwrevolutie.
Jeroen van Zoolingen
Jeroen van Zoolingen studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Universiteit Leiden en is sinds 2005 werkzaam als archeoloog bij de gemeente Den Haag. Hij nam deel aan vele opgravingen, waaronder het onderzoek op neolithische vindplaatsen zoals Wateringse Binnentuinen, Steynhof en GAVI-kavel. In 2024 maakt hij deel uit van een schrijverscollectief dat onderzoek deed naar voedselvoorziening en landgebruik in Den Haag in het neolithicum (Haagse Archeologische Rapportage 2414).
Reserveren
Wil je aanwezig zijn bij deze lezing? Reserveer dan snel gratis een plekje via de knop bovenaan deze pagina!
Let op: Kun je toch niet komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten via ypenburg@bibliotheekdenhaag.nl of bel naar 070-353 86 11, dan kunnen we iemand anders nog blij maken met jouw plaats.