Venster Acties
Impactfestival Indisch Zwijgen
In de documentaire Indisch Zwijgen volgen we drie Indische jongeren van de 3e generatie die in hun familiegeschiedenis duiken. Plus Q&A.
Waar en wanneer
Datum en tijd
za. 17 dec. 2022 13:00 - 17:00 CET
Locatie
De Kargadoor 36 Oudegracht 3511 AP Utrecht Netherlands
Beleid voor refunds
Over dit evenement
Impactfestival Indisch Zwijgen
Op 17 december sluiten we een jaar aan impactvertoningen van Indisch Zwijgen feestelijk af. Dat willen we graag met jullie vieren! Daarom organiseren we een festival met een vertoning van de documentaire, aansluitende Q&A, spoken word workshop, muziek en hapjes.
Programma
13:00 Inloop
13:30 Aanvang documentaire Indisch Zwijgen (32 min.) in de Grote Zaal
14:05 Q&A met regisseurs Sven Peetoom en Juliette Dominicus, gemodereerd door Benjamin Caton in de Grote Zaal
14:30 Pauze in de foyer
15:15 Spoken word-workshop 'Woorden geven aan het zwijgen' met spoken word artiest Sacha Verheij in de Grote Zaal
16:30 Afsluiting + borrel in de foyer
Documentaire Indisch Zwijgen
In de documentaire Indisch Zwijgen volgen we drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. We volgen het creatieve proces van spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef.
Q&A met de makers
Tijdens de Q&A krijgen mensen in het publiek de kans om hun vragen te stellen aan de regisseurs. Op deze manier openen we het gesprek rondom het Indisch zwijgen. De Q&A zal worden gemodereerd door Benjamin Caton, een prominente jonge stem in de Indische gemeenschap. Benjamin zet zich in voor sociale rechtvaardigheid vanuit meerdere hoeken, waaronder de politiek, en is onder andere initiatiefnemer en organisator van de eerste Dekoloniale Indië herdenking in Amsterdam.
Workshop 'Woorden geven aan het zwijgen'
In de aansluitende workshop ‘Woorden geven aan het zwijgen’ richten we ons op de tweede en derde generatie. Hoe kun je ondanks het zwijgen op zoek gaan naar je Indische roots, en uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? Samen met een spoken word artiest gaan we in deze workshop in op hoe we woorden kunnen geven aan het zwijgen. Gedurende de workshop gaan de deelnemers in gesprek met elkaar en zetten zij de eerste stappen naar het ontwikkelen van een spoken word stuk. De workshop zal worden gegeven door Sacha Celine Verheij, schrijver, fotograaf en spoken word artiest. In haar werk zoekt ze naar manieren om recht te doen aan de verhalen van levens die verloren zijn gegaan, zijn vergeten of opzettelijk zijn gewist (Meer over Sacha's werk: https://sachacelineverheij.com/)
Over de makers
Sven Peetoom - Documentairemaker
Sven Peetoom is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European Film College in 2017. Sven is de co-regisseur van de documentaire Indisch Zwijgen. Met deze documentaire wil Sven onderzoeken wat het betekent om Indisch te zijn anno 2022 en hoe we het zwijgen over dit verleden kunnen doorbreken.
https://www.linkedin.com/in/sven-peetoom/ / http://www.svenpeetoom.com/
Juliette Dominicus - Documentairemaker
Juliette Dominicus volgde de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht en de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Juliette is de co-regisseur van Indisch Zwijgen en tevens een van de personages uit de film. In de documentaire zal zij samen met twee Indische kunstenaars van de derde generatie onderzoeken hoe zij via hun kunstvormen een nieuwe invulling kunnen geven aan hun Indische identiteit.
https://www.linkedin.com/in/juliette-dominicus-323376150/ / https://juliettedominicus.com/
Tags
Over de organisator
Laat je horen! De Kargadoor is een plek om te horen en gehoord te worden. Wij geloven dat Utrecht een podium nodig heeft om naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. We zien de noodzaak maatschappelijke verschillen in de samenleving te overbruggen om samen, als één geluid, verandering teweeg te brengen.
Al 60 jaar dient De Kargadoor als dé verbindende factor in de stad. We inspireren, verrijken en zetten aan tot nadenken door samen te werken met maatschappelijke organisaties en een broedplaats te creëren voor onafhankelijke makers. Dit doen we met ruim 40 vrijwilligers die uit alle hoeken van Utrecht samenwonen om de visie van De Kargadoor uit te dragen.
Die visie is: anders! Wij geloven in de underdogs, in de doeners die durven en de stemmen die net wat anders laten horen. Met een divers maatschappelijk en cultureel programma bieden we deze verhalen een podium of stellen we kantoor- en vergaderruimtes open om verhalen te laten ontwikkelen en te broeien. Het kan, bij De Kargadoor.