Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Meent Bauerfeind

301 Terborchlaan

1816 MH Alkmaar

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op 17 oktober vindt de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid plaats in Alkmaar.

Weet jij hoe je als MKB-er kunt bijdragen aan de energietransitie en wat je kunt doen om te verduurzamen? Tijdens deze dag krijg je waardevolle tips en wordt je geïnspireerd door de meest inspirerende koplopers op het gebied van Duurzaamheid.

De inspiratiedag zal bestaan uit een aantal onderdelen:
- Een beursvloer van 1500 m2 met exposanten uit de sector Energie & Duurzaamheid
- Een congres met duurzame koplopers op het gebied van Energie & Duurzaamheid
- Een Hackaton voor studenten, waarmee we een brug slaan naar de krappe arbeidsmarkt
- Diverse Clinics en seminars vanuit o.a. PIM, gemeente Alkmaar en bedrijfsleven
- Bekendmaking van de 12 finalisten van de NHN Business Awards 2019
- Inspirerende keynotesprekers
De Inspiratiedag duurt van 09.00 - 18.00 uur.

Kom je ook? Meld je dan gratis aan.

20 koplopers op het gebied van duurzaamheid zullen je inspireren. We lichten er een paar uit:

Zo hebben we o.a. CEO John Kuipers te gast, die samen met oud-weerman Reinier van de Berg het bedrijf Pyroil heeft opgericht. PyrOil ziet het als haar missie om de wereld van de enorme berg afvalplastics te verlossen via een structurele en werkelijk duurzame oplossing. Dit doen ze door op industriële schaal plastics te verwerken in olie.

Windmolens zien we tegenwoordig overal in ons landschap en de zonneparken dienen zich in rap tempo aan. Maar hoe realiseren we deze zonneparken? Laten we ons landschap ontwerpen door mensen en bedrijven die vooral uit zijn op rendement? Of doen we het anders?Hoe zou Jeroen Everaert, de bedenker van het plafond van de Rotterdame Markthal, dit aanpakken. Hoe maak je van een zonnepark wat mensen afstoot eentje die juist mensen aantrekt?

Andries van Unen, CFO van Tocardo Tidal Power is gespecialiseerd in Getijdenstroom, een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie.
De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines (‘onderwaterwindmolens’) aan het draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging om in stroom.

Rijden op waterstof kan, dat bewijst het project in Wieringerwerf van HYGRO. CEO Hugo Groenemans komt vertellen hoe het Noord- Hollandse project Duwaal dat gaat bespoedigen. Vanaf 2019 gaan er honderd vuil- niswagens waterstofgas tanken, geproduceerd met een windmolen.

Zeewier staat aan de basis van een veelbelovende, groenblauwe sector; duurzaam, gezond en nieuw elan voor de Nederlandse economie. Zeewier biedt buitengewone kansen, zowel op land als in zee.
Koen van Swan laat zien hoe we op de Noordzee goed bezig zijn met zeewier als duurzame vervanger voor veel sectoren kunnen inzetten.

Marcel Wester, CEO van GP Groot vertelt als spreker hoe GP Groot is uitgegroeid tot een modern en innovatief bedrijf dat cradle-to-cradle heeft omarmd en duurzaam ondernemen tot haar corebusiness heeft gemaakt. Onder de noemer ‘van afval naar grondstoffen en energie’ ontpopt GP Groot zich zo tot de grondstoffenleverancier van de toekomst. Ook als het gaat om de introductie van nieuwe, schonere brandstoffen, speelt GP Groot een rol. Binnenkort start de onderneming, onder de noemer NXT, een modern vormgegeven tankstation voor alternatieve brandstoffen zoals LNG, op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar.

HHNK heeft een Waterinnovatiefonds (WIF) ingesteld om bedrijven te helpen bij de laatste stappen om innovaties op de markt te brengen. Het gaat hier om innovaties die de ontwikkelfase voorbij zijn en aanvullende financiering nodig hebben om tot uitvoering te komen. Daar waar banken terughoudend zijn, geeft HHNK met het WIF een antwoord om aanvullende financiering te verkrijgen om innovatieve projecten uit te voeren.

Joep van Gelder van PIMnh weet dat relatief weinig mkb-ondernemers bekend zijn met alle alternatieve financieringsvormen. PIM-Noord-Holland geeft een gezicht aan de verschillende financieringsvormen die er in de provincie bestaan en helpt innovatieve en duurzame mkb-ondernemers hun weg te vinden in het financieringslandschap in Noord Holland.

In het buitenland lopen ze al jaren voor op het gebied van Microgrids. We worden straks allemaal producent en consument. Daarvoor vullen wind- en zonne-energie elkaar aan. Wim Joosten van WES neemt ons mee naar onze nabije toekomst.

Peter van den Dries, Programmamanager Duurzaam Alkmaar presenteert de laatste stand der techniek in duurzame energie in het ‘Horizon2020 project’. Dit is een Europees samenwerkingsproject met 12 partners in Alkmaar. Kenniscentra, woningcorporaties, HVC, ECN/TNO, InHolland, etc.

Sinds 2014 maken de tuinders op Agriport A7 gebruik van aardwarmte om hun kassen te verwarmen. Hiermee is een grote stap gezet in de verduurzaming van de glastuinbouw op Agriport! Van zo’n 2,5 km diepte wordt warm water gewonnen van ca. 90 graden Celsius. Robert Kielstra van ECW vertelt meer over het netwerk en gastspreekster Petra Barendse van Barendse Paprika’s legt uit waarom zij CO2 zoekt.

Deze en nog veel meer inspirerende koplopers op het gebied van duurzaamheid uit de gebieden Kassenbouw, Duurzame Energie, Financieel, Warmte en Voeding zullen de dag tot een enorme belevenis maken.

De officiële opening van de dag zal om 10.00 uur gedaan worden door een aantal speciale gasten, waaronder Adnan Tekin, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en Christian Braak, wethouder Duurzaamheid Alkmaar.

Na aanmelding ontvang je (zodra het programma compleet is) van ons een mail om je voor de sprekers sessies, seminars en workshops in te schrijven.

Graag tot 17 oktober!

Deze dag wordt georganiseerd door Nederlandse Zaken i.s.m. Gemeente Alkmaar, PIM en diverse (onderwijs)partners uit de regio.

Ben je student en wordt je niet automatisch via je opleiding aangemeld, maar wil je wel graag aanwezig zijn? Neem dan contact op via info@nederlandse-zaken.nl

Door u aan te melden gaat u ermee akkoord dat er tijdens deze dag foto- en filmopnamen gemaakt worden, waar u op te zien kunt zijn. Daarnaast worden uw gegevens in voor, tijdens en na het evenement gebruikt voor communicatiedoeleinden. Uw gegevens worden niet verstrekt aan derde partijen, die niet bij dit evenement betrokken zijn.
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Meent Bauerfeind

301 Terborchlaan

1816 MH Alkmaar

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen