Op 5 september hebben we de eer een belangrijke stem te mogen laten horen als het gaat om de bedreigde rechtsorde. Onlangs kwamhet boek ‘(On)grondwettelijk – over de cruciale rol van het Hooggerechtshof in Amerika – en daarbuiten’ van Kenneth Manusama uit.
‘Supreme Court’
Heel in het kort heeft het hoogste gerechtelijk orgaan, het ‘Supreme Court’ (vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad), door haar controle op grondwettelijkheid of constitutionele toetsing, niet alleen invloed op het recht, maar ook op de politiek; in die mate dat ‘het zelfs de macht heeft om de koers van het land te sturen’, zo klinkt het in het boek. ‘Wat betekent deze vorm van constitutionele toetsing en hoe solide is de wet- en regelgeving op deze manier?’, vraagt Kenneth Manusama zich af.
Urgent boek
In ‘(On)grondwettelijk’ zet Manusama uiteen hoe cruciaal de rol is van het ‘Supreme Court’, maar ook welke risico’s ermee gepaard gaan. Over de ontegenzeggelijke urgentie van dit boek en deze boodschap zegt hij: ‘Nog niet eerder heb ik zo snel 25.000 woorden op papier gezet. Met dank aan Uitgeverij Thomas Rap komen die woorden op 12 juni naar de boekhandel. Ze moedigden me aan om dit boek zo snel te schrijven vanwege het grote belang voor het maatschappelijk debat in Nederland, niet alleen voor het nieuws dat allemaal uit Amerika komt maar ook voor de vraag of we in Nederland ook een Constitutioneel Hof moeten instellen.’ Wij vinden het van groot belang om dit verhaal te helpen verspreiden.
De spreker
Kenneth Manusama (1972) is schrijver, jurist en Amerika-kenner. In 2024 verscheen het boek 'Democratie van het Wilde Westen' van zijn hand, en in 2025 volgde '(On)grondwettelijk'. Hij doceerde tot 2016 het international recht, maar concentreert zich de laatste jaren op het Amerikaanse staatsrecht, waar hij ook in doceerde.
Foto: Guus de Kruijf Photography