Kennisversnellingsmiddag
Datum en tijd
Restitutiebeleid
Iedereen die aan de slag gaat met het verduurzamen van woningen of wijken is welkom op de kennisversnellingsmiddag
Over dit evenement
Op woensdag 4 december organiseert Stroomversnelling in samenwerking met BOB weer een Kennisversnellingsmiddag. Deze middag staat in het teken van het delen van de kennis die Stroomversnelling opgebouwd heeft en is bedoeld voor iedereen die werkt aan de verduurzaming van woningen en/of wijken. Als deelnemer krijg je een palet aan thema's waaruit je kunt kiezen. Leden van Stroomversnelling kunnen kosteloos deelnemen.
Programma van de middag
12:00 – 12:30 Inloop met lunch
12:30 – 13:00 Plenaire introductie | Maurice Coen
13:00 – 14:30 Deelsessie, keuze uit 2:
- Crash Course nul-op-de-meter | Maurice Coen
- BENG, EPV, NOM en andere kwaliteitskaders | Ivo Opstelten
14:30 – 15:00 Pauze
15:00 – 16:30 Deelsessie, keuze uit 2:
- De impact van de transitie op je organisatie | Maurice Coen
- Keuze van vastgoed, business case en EPV | Simon Verduijn
16:30 – 17:00 Wrap-up
17:00 – 18:00 Borrel
Lees hieronder een beschrijving van de deelsessies
CrashCourse nul-op-de-meter | Maurice Coen
In deze compacte workshop komen alle aspecten van renoveren en bouwen methoge energieambities in samenhang aan bod. Het is dé start, de beste manier omsnel het speelveld te leren kennen. Van financiering en wetgeving totprestatiegarantie en bewonerscommunicatie. Centraal staat de vraag: kan NOM-(ver)nieuwbouw ingezet worden als middel om comfortabel en betaalbaar wonenmogelijk te maken? Tijdens de workshop worden het beeld, de mening en eersteideeën van de deelnemers over de verschillende aspecten geïnventariseerd.Hierdoor krijg je naast inzicht in NOM-(ver)nieuwbouw ook een eerste indruk van deheersende ideeën over kansen en (on)mogelijkheden. Dit inzicht kun je goedgebruiken om vervolgstappen te bepalen.
BENG, EPV, NOM en andere kwaliteitskaders | Ivo Opstelten
Bij vrijwel elk nieuwbouw- of renovatieproject is een van de cruciale vragen: welke(energie)prestatie past bij het vastgoed, de organisatie en de bewoners? Volg je hetbouwbesluit, de huur-kaders of eigen prestatiekaders? EPC, BENG, EPV, NOM-Keur: wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En als de keuze is gemaakt, watbetekent dat dan voor de te sluiten overeenkomsten (aanbieder-afnemer,verhuurder-bewoner en externe financier), de kwaliteitsborging en de monitoring. Indeze sessie worden de verschillende opties naast elkaar gezet en krijg jehandelingsperspectief voor de praktijk van vandaag en morgen.
Impact van de energietransitie op je organisatie | Maurice Coen
In deze deelsessie worden vanuit maatschappelijk, markt-, en organisatieperspectiefde veranderingen tijdens de energietransitie in de bestaande woningbouw ontrafeld.Ook wordt de onderlinge beïnvloeding geduid. Vragen die we beantwoorden:
- Wat betekent dit voor mijn positie en rol in de markt?
- Wat betekent dit voor onze organisatie, strategie en benodigde competenties?
- Wat betekent dit voor samenwerking en de verschillende belangen?
Keuze van vastgoed, business case en EPV | Simon Verduijn
Nagenoeg alle bestaande woningen moeten aangepakt worden om deklimaatdoelstellingen te gaan halen. En veel woningen zijn toe aan een verbeterslagals het gaat om een gezond- en comfortabel binnenklimaat. Welke woningen zijn nual geschikt voor renovaties met hoge energie-ambities, zoals nul-op-de-meter ofaardgasvrij? Welke eigenschappen maken de woning geschikt en welke maken dewoning minder geschikt? En zijn alleen de technische vastgoed aspecten bepalendvoor deze keuze, of zijn er ook andere factoren die een rol spelen? In deze sessiekomen de verschillende aspecten aan bod die bepalend kunnen zijn in de aanpakvan vastgoed in het kader van de klimaatdoelstellingen.