LEO in Gesprek | Marc Wesselink

Venster Acties

LEO in Gesprek | Marc Wesselink

'LEO in Gesprek' is een reeks verdiepende gesprekken met auteurs en denkers in het LEO-domein, te volgen via een livestream.

Door Platform LEO

Waar en wanneer

Datum en tijd

vr. 23 jun. 2023 07:00 - 08:00 PDT

Locatie

Online

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

LEO in Gesprek: strategisch omgevingsmanagement

Ruud Schuurs interviewt Marc Wesselink, auteur van het eind 2022 gepubliceerde ‘SOM2.0’. Marc is expert in het omgaan met conflicterende belangen in maatschappelijke opgaven en een van de grondleggers van het Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) in Nederland. In 2010 richtte hij met Hans van Zijst het bureau WesselinkVanZijst op, dat sindsdien een leidende rol verwierf in het begeleiden van complexe ruimtelijke opgaven.

Het gedachtegoed van SOM werkte Marc in 2011 uit in een handboek dat sindsdien door duizenden is gebruikt als gids in een scala van projecten bij vormgeven van het omgevingsmanagement.

SOM 2.0

In 2022 publiceerde Marc "SOM 2.0 - Zorgvuldig en effectief omgaan met belangen in complexe opgaven", een volledig herziene versie van het oorspronkelijke handboek. Waarom was dat nodig? Wat is er sinds het eerste handboek veranderd in het omgevingsmanagement? De maatschappelijke opgaven worden steeds complexer. De stakeholders worden mondiger, beter opgeleid en beter geinformeerd. Tegelijk zien we dat wantrouwen en polarisatie toenemen. Hoe werken deze trends door in SOM? Moet het proces zelf heel anders worden ingericht of moeten we vooral andere randvoorwaarden stellen voor een succesvol omgevingsmanagement? Deze LEO in Gesprek geeft een inkijk in de gedachten van Marc over de ontwikkelingen in het omgevingsmanagement in Nederland.

Deelnemen

Meld je gratis aan als je de livestream 'LEO in Gesprek' wilt volgen. Deelname staat open voor iedereen. Je ontvangt enkele dagen voor de uitzending een link. Uitzending gemist? Geen probleem. De opname verschijnt later op onze website.

Over de organisator

Georganiseerd door
Platform LEO

Het Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) is een netwerk van professionals die zich bezighouden met de energietransitie, met de focus op omgevingsmanagement. De energietransitie is een grote uitdaging voor Nederland, ook vanwege de ruimtelijke impact. Alle Nederlanders zullen op de één of andere manier te maken krijgen met de overgang naar een energiesysteem dat er heel anders uit zal zien dan nu. Energie krijgt een andere, veel prominentere plek in onze leefomgeving, van het eigen huis tot en met de landelijke infrastructuren. Iedereen wil naar een schone energietoekomst, maar hoe scheppen we die toekomst samen met alle belanghebbenden? Platform LEO richt zich op het omgevingsmanagement dat daarvoor nodig is.