Lerend Netwerk Green Deal Klimaatbestendige Omgeving

Lerend Netwerk Green Deal Klimaatbestendige Omgeving

Lerend Netwerk Green Deal Klimaatbestendige Omgeving

Door Departement Omgeving

Datum en tijd

woe, 17 apr. 2024 09:00 - 16:30 CEST

Locatie

Virginie Loveling

70 Koningin Maria Hendrikaplein 9000 Gent Belgium

Over dit evenement

Samen met de trekkers van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving, nodigen departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij je graag uit voor het eerste Lerend Netwerk evenement van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving.

Dit is dé gelegenheid voor alle leden van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving om elkaar te ontmoeten, dieper in te gaan op verschillende thema’s die binnen deze Green Deal aan bod komen en concrete invulling te geven aan de Green Deal.

Voor nieuwe deelnemers is er ook de mogelijkheid om de convenanttekst plechtig te ondertekenen, en dat vieren we graag samen met een hapje en een drankje.


Programma

09u00 – 09u30: Ontvangst met koffie en kleine koffiekoeken

09u30 – 10u20: Welkom

Key note sprekers: Sarah Van de Velde, senior project architect Bureau Bas Smets en Arne Daneels, Green Deal loket

10u20 – 10u30: Pauze

10u30 – 12u00: Parallelle sessies voorbehouden aan de werkgroepen

Klimaatrechtvaardigheid (Tom Stevens, Reset.Vlaanderen) - Algemene inleiding van concept 'klimaatrechtvaardigheid' gevolgd door een panelgesprek met relevante actoren die theorie en praktijk met elkaar verbinden. We gaan dieper in op hoe kwetsbare groepen versterkt kunnen worden in het vormen van een klimaatbestendige omgeving, waarom dat belangrijk is en wat mogelijke valkuilen kunnen zijn. (sprekers tbc)

Vorming en opleiding (Els Denaeghel, HOWest en Nele Dillen, Departement Omgeving) – In deze interactieve sessie stellen de trekkers van deze werkgroep zichzelf en hun insteek voor deze werkgroep voor. Els doet dit vanuit het veld van bijscholen van huidige professionals en Nele vanuit de scholing van toekomstige professionals. Vervolgens geven we samen met de deelnemers het proces verder vorm en brengen we de informatie samen waarmee we in de eerste onderzoeksfase aan de slag kunnen gaan binnen deze werkgroep.

Integrale samenwerking (Kathleen Van de Werf, VRP) - Pitch over de uitdagingen die de transformatie naar een klimaatbestendige omgeving met zich meebrengt. Dit wordt gevolgd door Interactieve workshop die zich buigt over de individuele ambities van de deelnemers van de Green Deal, de benodigde expertise om de transformatie in te zetten, en de barrières en dilemma’s die zich in zulke transformaties voortdoen.

Beleidsimpact (Erik Grietens, BBL) - Vanuit de overkoepelende analyse van een onderzoek naar instrumenten voor ontharding wordt besproken hoe we de stap kunnen zetten van ontharding naar adaptatie. Drie sporen komen aan bod: adaptatie vanuit visie en planning, adaptatie via vergunningverlening en adaptatie via een stimulerend beleid. In een interactief groepsgesprek verkennen we de mogelijkheden en kansen


12u00 – 13u20: Lunch en netwerk


13u20 – 14u50: Parallelle sessies voorbehouden aan de focusgroepen

Klimaatbestendige infrastructuur (begeleid door Vincent Detemmerman, ORI & Ann Hottat, cel Klimaat departement MOW) - Toelichting plan van aanpak gevolgd door een workshop die zich toespitst op de scopeafbakening van de focusgroep en die bestaande expertise en ervaring over klimaatbestendige infrastructuur in het binnen- én buitenland inventariseert.

Klimaatbestendige publieke ruimte (begeleid door Tom Dhollander, Infopunt Publieke Ruimte & Lien Loonbeek, Provincie Limburg) - Toelichting ambitie en tijdslijn, gevolgd door een workshop. Die buigt zich over de ingrediënten van een klimaatbestendige publieke ruimte aan de hand van twee praktijkvoorbeelden en inventariseert de kritische succesfactoren om een project in de publieke ruimte succesvol te realiseren

Klimaatbestendige gebouwen (begeleid door Bart Bleys, Buildwise & Griet Goossens, Embuild Vlaanderen) - Toelichting van het plan van aanpak, gevolgd door een workshop waarin samen met de deelnemers ontdekt wordt wat een klimaatbestendig gebouw net is. Ook is er aandacht voor prioriteiten, hiaten, uitdagingen – zowel technisch als regelgevend.

Sponssteden (begeleid door Lander Wantens, Natuurpunt) - Tijdens een korte presentatie wordt het project Wetlands4Cities toegelicht om daarna tijdens een brainstormsessie samen met de deelnemers de ambitie van de focusgroep scherp te stellen én op zoek te gaan naar tools die hierop aansluiten.

Natuurversterkende stedenbouw (begeleid door Eva Heuts, VIBE & Ella Vanden Houte, VMM) - Introductie tot regeneratieve ontwikkeling gevolgd door een een workshop waarin de deelnemers actief nadenken over het principe ‘genestheid’.


15u00 – 15u30: Ondertekeningsmoment


15u30 – 16u30: Receptie en netwerk


Praktisch

Waar? VAC Gent Virginie Lovelinggebouw (welkom in foyer Walter De Buck)

Wanneer? Woensdag 17 april 2024 van 9:30 tot 15:30 met aansluitende receptie tot 16:30. We voorzien een vegetarische lunch.


Opgelet: wil je organisatie tijdens dit Lerend Netwerk de Green Deal convenanttekst officieel ondertekenen? Laat dan de persoon met wettelijke handtekeningsbevoegdheid voor je organisatie ons inschrijfformulier invullen. Het is mogelijk om enkel deel te nemen aan het ondertekeningsmoment.


Georganiseerd door

Verkoop beëindigd