Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Ettensebaan

Ettensebaan 17a

4812 XA Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lezing Vergeten helden: In het spoor van de Poolse bevrijders van Arromanches tot Wilhelmshaven, door D. Vrebeke en J. Vande Voorde

Over dit evenement

'Die laatste lange uren van de oorlog dacht ik alleen maar: volhouden, nu niet sterven.' - veteraan Pawel Cmok

Tussen de landing in Normandië in de zomer van 1944 en de Duitse capitulatie in mei 1945 bevrijdde de 1e Poolse Pantserdivisie grote delen van Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland.

Fotograaf Johannes Vande Voorde portretteerde de laatste overlevende oud-strijders, luisterde naar hun aangrijpende verhalen en reisde hen achterna, gewapend met zijn fotocamera, op zoek naar sporen van hun bevrijdingstocht. Dirk Verbeke, die zich al jarenlang interesseert voor de Poolse bevrijders en velen van hen persoonlijk kende, levert historische foto's en duiding.

Een hommage aan vergeten helden en een indrukwekkende route, van de kusten van Arromanches, via onder andere Tielt, Sint-Niklaas, Hulst en Breda, tot de voormalige marinebasis van Wilhelmshaven.

Tijdens de beeldende lezing in het nieuwe Maczek Memorial Breda nemen beide auteurs u mee in hun ervaringen en kunt hen vragen stellen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Ettensebaan

Ettensebaan 17a

4812 XA Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen