Licht - Donker - Slaap publiekssymposium

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Beurs van Berlage

Damrak 243

1012 ZJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Licht, donker en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en van groot belang voor de gezondheid en prestaties van mensen. We werken en leven op tijden dat onze biologische klok aangeeft dat we moeten slapen en rusten op tijden dat anderen actief zijn. Van licht is bekend dat het een stimulerend en regulerend effect heeft en dat het kan helpen om slaap, stemming en prestaties te verbeteren. Een kwalitatief slechte of verstoorde slaap geeft daarentegen problemen met de concentratie en alertheid op korte termijn en stemming en gezondheid op de langer termijn. Duisternis geeft de mogelijkheid om te kunnen slapen, te rusten en te herstellen.

Vreemd genoeg heeft de aandacht voor bovenstaand onderwerp nog weinig prioriteit in de moderne maatschappij met uitzondering van de topsport. Daar wordt lichttherapie al langere tijd met zeer veel succes ingezet. Het Amsterdam Light Festival en het International Year of Light 2015 vormen een mooie aanleiding om het onderwerp meer in de belangstelling te zetten voor een breed publiek. Daarom organiseert Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid op 11 december aanstaande in Amsterdam, samen met de Hersenstichting en Topsport Community het publiekssymposium Licht, Donker en Slaap. Tijdens het event zijn er lezingen en presentaties van toonaangevende wetenschappers, deskundigen en topsporters, is er een informatiemarkt en is er uniek amusement.

Dagprogramma

Dagvoorzitter: prof.ir. Wout van Bommel

10.00-10.20 ontvangst met koffie/thee
10.20-10.30 woord van welkom dagvoorzitter


Sessie 1. Licht en beleving


10.30-11.00: Rogier van der Heide, Chief Design Officer, Zumtobel Group: Design the Darkness / Darchitecture
11.00-11.30: Dr. Jan Koopman, Koninklijke Visio: Mag het een luxje meer zijn? hoe meer licht, hoe beter?

11.30-12:00 Dr. ir. Karin Smolders, Technische Universiteit Eindhoven: Effect van licht en tijd op vitaliteit

12.00-13.00: lunch (bezoek informatiemarkt)

13.00-13.15: Flowmaker Energizer

Sessie 2. Licht, donker, slaap en (sport)prestaties


13.15-13.45: Dr. Marijke Gordijn, Chrono@Work, Universiteit van Groningen: Als iedere seconde telt; de rol van slaap en tijd van de dag op sportief presteren

13.45-14.05: Toine Schoutens, FluxPlus Tilburg, Lichttherapie en Chrono Performance Management CPM bij het terugdringen van jetlag. Interview dagvoorzitter met Lieke Wevers, Topturnster Oranje Selectie KNGU

14.05- 14.35: Interview met Pieter van den Hoogenband van TopSport Community door dagvoorzitter Wout van Bommel. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

14.35-15.05: Jan de Zeeuw, MSc, Sleep Research & Clinical Chronobiology, Institute of Physiology, Charité University Medicine Berlin, Duitsland: Kan oranje licht gebruikt worden om de negatieve effecten van een nachtdienst te voorkomen?

15.05-15.35 koffie/thee pauze (bezoek informatiemarkt)

15.35-16.05: Prof.dr. Eus van Someren, Nederlands Herseninstituut, Vrije Universiteit Amsterdam: Het effect van licht op slaap en functioneren overdag.


Sessie 3. Licht en natuur


16.05-16.35 Dr. Kamiel Spoelstra, Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO – KNAW: Zie de mens schijnt door de bomen: wat zijn de gevolgen van nachtelijk kunstlicht voor onze natuur?

16.35-16.45 Afsluiting dagvoorzitter.

Het publiekssymposium is voor iedereen toegankelijk. Na afloop kunnen de bezoekers van het evenement tegen gereduceerd tarief een boottocht maken langs de lichtobjecten van het Amsterdam Light Festival.


Vragen over dit evenement? stuur een mail naar schoutens@solg.nl of bel 06 20267481

Datum en tijd

Locatie

Beurs van Berlage

Damrak 243

1012 ZJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen