Gratis

Maatschappelijk Verantwoord Ontwerpen / Designing for consequences

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Design Academy Eindhoven

14 Emmasingel

5611 AM Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Londen verbiedt taxiservice Uber vanwege oneerlijke concurrentie, Amsterdam wil Airbnb gaan reguleren en Nest gaat zich herbezinnen op het privacy beleid. De jubelstemming waarmee deze disruptieve bedrijven de markt bestormden lijkt om te slaan. Steeds vaker worden we geconfronteerd met de negatieve effecten van deze nieuwe digitale service systemen. Maar wie doet er wat aan? Wie is er verantwoordelijk?

Debat: Grenzen aan disruptie?

Pleidooi voor Maatschappelijk Verantwoord Ontwerpen
In Nederland gaan er steeds meer stemmen op voor het reguleren van deze nieuwe digitale service systemen. De gemeente Amsterdam stelde recent een limiet in voor het aantal dagen waarop bewoners hun huis via Airbnb mogen verhuren om op die manier de extra inkomsten en de toeristenstroom te kunnen reguleren. De belastingdienst bezint zich eveneens op maatregelen om de extra inkomsten te belasten.

We raken steeds vaker verwikkeld in een complex juridisch steekspel tussen overheden en innovatieve start-ups. Mag de gemeente Amsterdam of de Spaanse overheid eigenlijk wel een halt toeroepen aan deze nieuwe bedrijvigheid? Uber creëert immers ook werkgelegenheid en Aibnb genereert een leuk extra zakcentje. Moet dat inderdaad belast en gereguleerd worden?

Misschien moeten we dus niet de vraag stellen hoe we deze innovaties moeten reguleren,maar vooral hoe is het zo ver gekomen? Bij het ontwerp van deze nieuwe systemen is er fors geïnvesteerd in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke services. Er is intensief nagedacht over verdienmodellen, er zijn gesprekken gevoerd met investeerders en er heeft veelal grondig gebruikersonderzoek plaatsgevonden. Waarom zijn de mogelijke effecten op werkgelegenheid, milieu of de ethische consequenties van deze ontwerpen onderbelicht gebleven?

We roepen ontwerpers, gemeenten, start-ups, grote bedrijven, en (betrokken) burgers op het debat hierover aan te gaan en zo samen vorm te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ontwerpen. Zelf nemen we daartoe het initiatief op vrijdag 27 oktober, tijdens de Dutch Design Week, die met als centrale thema Stretch, daar het uitgelezen podium voor biedt.

Sprekers: Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut, Lucky Belder, Universitair docent Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht, Alain Dujardain, creatief directeur, partner Greenberry, Bas Raijmakers, lector Strategische Creativiteit Design Academy Eindhoven en directeur STBY, Moderator: Danielle Arets.Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Design Academy Eindhoven

14 Emmasingel

5611 AM Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen