
Venster Acties
Manifestatie Circulair Flevoland
Waar en wanneer
Locatie
Vakantiepark Eigen Wijze 1 Schoterpad 8314 RA Bant Netherlands
Kaart en routebeschrijving
Zo werkt het
Beschrijving
Manifestatie Circulair Flevoland
Flevoland heeft de ambitie om in 2030 dé grondstoffenleverancier van de circulaire economie te zijn. Dat is te realiseren, maar alleen als overheid, ondernemers en kennisinstellingen de handen ineen slaan. Daarom nodigen we je graag uit voor de Manifestatie Circulaire Economie op woensdag 7 november. We hopen je te inspireren met mooie voorbeelden uit de regio, gaan met elkaar in gesprek over de kansen en nieuwe businessmodellen in de circulaire economie en laten graag aan jullie zien waar we al staan en naar toe gaan.
Bouw & Sloop:
Vanuit Bouw & Sloop komen veel verschillende reststromen beschikbaar, zoals dakbedekking, beton, hout, asfalt en nog veel meer. Cirwinn is een bijzondere samenwerking tussen een drietal organisaties ( De Reimert Groep, Theo Pouw Groep en Van Werven). Neem een kijkje in de keuken, zie hoe ze de reststromen verwerken tot circulaire grondstof en leer van de ondernemers achter Cirwinn op welke manier ze de handen ineen hebben geslagen en hoe ze de circulaire economie als kans zien voor de toekomst.
Plastic:
Kom kijken hoe Van Werven kunststof verwerkt en klaarmaakt voor een nieuw circulair leven! Van Werven is een van de koplopers in de wereld op het gebied van kunststofrecycling in de circulair economie, elke week verlaten zo’n 1000 big bags met kunststof korrels de vestiging in Biddinghuizen waar we op bezoek gaan .
Tijdens de expeditie wordt je meegenomen langs alle verwerkingsstappen en leer je over de stappen die Van Werven heeft moeten zetten op het gebied van technologie maar ook hoe ze te maken hebben (gehad) met wet- en regelgeving. Van Werven speelt in Europa een belangrijke rol als het gaat over kennisdelen van circulaire business modellen en ervaringen met wet- en regelgeving.
Biomassa
ACRRES (onderdeel van Wageningen University and Research in Lelystad) voert, samen met ondernemers, projecten uit op het gebied van duurzame energie (op basis van zon, wind en biomassa) en onderzoekt de mogelijke toepassingen van groene grondstoffen en kringlopen. Zo heeft ACRRES gewerkt aan algen- en krooskweek, bioplastics, kweek van insecten en wormen, de fosfaatcyclus en slimme energie-oplossingen. Ook heeft ACRRES goede ervaringen met biogas, fermentatie, en extractie van hoogwaardige componenten.
Tijdens deze Expeditie wordt u meegenomen in een aantal onderwerpen en gaan we graag in gesprek met geïnteresseerden over processen met potentie.
Voedsel
Hoe ga je slim om met reststromen uit de landbouw, een klein percentage van het geproduceerde voedsel komt uiteindelijk bij de consument terecht. Een aantal agrarische ondernemers uit de omgeving Dronten hebben de handen ineen geslagen en willen u graag laten zien hoe zij zoeken naar het verwaarden van hun reststromen.
Van Woerden Flevo teelt met zorg voor bodem en gewas op biologische wijze de gezondste aardappelen, wortelen, uien, granen, sperziebonen en spinazie.
Plenair Programma
13.00 - 14.00 uur - Ontvangst met een circulaire en lokale lunch
14.00 - 14.05 uur - Welkom door dagvoorzitter Marijke Roskam
14.10 - 14.45 uur - Talkshow: 1918 tot 2030? Van Polderen naar Circulaire Economie
Gastvrouw: Marijke Roskam
Tafeldame: Marieke van der Werf
Geschiedenis | Waarom is Flevoland bij uitstek de plek om aan de slag te gaan met circulaire economie? Wat zegt de geschiedenis van Flevoland daarover? Historica en journalist Eva Vriend geeft aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis in de Noordoostpolder antwoord op deze vragen.
Heden | Gelukkig staat Flevoland niet stil. Tal van prachtige projecten die zich bezighouden met circulariteit ontstaan in de provincie. Twee voorbeelden zijn De Lelystadse Boer en de Plasticfabriek. Wat doen zij? Wat gaat er goed, en waar liggen nog kansen? En wat kunnen ondernemers uit de regio makkelijk doen?
Toekomst | Maar hoe ziet Flevoland er nou echt uit in 2030? Hoe komen we daar en hoe dragen de aanwezigen hieraan bij? Hoogleraar Inkoopmanagement in Duurzaamheid Bart Vos laat zien hoe je met circulaire economie aan de slag kan en hoe verschillende partijen hieraan bij kunnen dragen, zoals de overheid en ondernemers zelf.
Programma in twee rondes 15.00 - 15.45 & 16.00 - 16.45
Na het plenaire gedeelte gaan we in twee rondes uiteen in verschillende subsessies.
Plenaire zaal
Ronde 1
6 minuten pitches aan de hand van de volgende vragen:
• Waarom circulair ondernemen?
• Waar sta je nu?
• Wat zijn je grootste uitdagingen richting 2030?
Ronde 2
Tweegesprek Circulair boeren: Hoe doe je dat? onder leiding Marijke Roskam
1. Expert Wim Dijkman (Programmamanager Actieplan Bodem en Water)
2. Ondernemer Joris Lohman (Directeur The Food Hub en Youth Food Movement)
Mestsilo
Ronde 1 en Ronde 2
Jolein Baidenmann (grondstoffenregisseur MRA)
Workshop over de ontwikkeling van de MRA Roadmap Circulair Inkopen & Opdrachtgeverschap. Wat kunnen gemeenten doen rondom circulair inkopen en wat vinden ondernemers wat overheden wel en niet moeten doen?
Plenaire afsluiting
16.45 - 17.00 uur
Slot | Terugblik door Marijke Roskam
17.00 uur - Borrel met circulaire en lokale hapjes
-
Ticket voor het plenaire middagprogramma vanaf 13.30 uur
-
Ticket voor Expeditie Flevoland - groene grondstoffen + plenaire programma, vanaf 10.30 uur (biomassa of voedsel) (max. 12 personen)
-
Ticket voor Expeditie Flevoland - gebruikte materialen + plenaire programma, vanaf 10.30 uur (plastic of bouw & sloop) (max. 12 personen)
Tot 7 november!
#FLEVOCIRCULAIR2030