Venster Acties
Massavorming en de reactie op COVID-19
Publiekslezing door Prof. dr. Mattias Desmet, gevolgd door discussie met Pieter Jan Dijkman en Hannah Visser
Waar en wanneer
Datum en tijd
za. 10 jun. 2023 14:30 - 17:30 CEST
Locatie
KIT - Royal Tropical Institute 63 Mauritskade 1092 AD Amsterdam Netherlands
Beleid voor refunds
Over dit evenement
- 3 uren
- eTicket voor mobiel
Het Tocqueville Programma van de Common Sense Society - Nederland en de Stichting Artsen Collectief presenteren samen de publiekslezing 'Massavorming en de reactie op COVID-19' door de Vlaamse professor klinische psychologie Mattias Desmet. De lezing wordt gevolgd door een discussie tussen Mattias Desmet, Pieter Jan Dijkman (directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA) en Hannah Visser (internist verbonden aan de Stichting Artsen Collectief). Uiteraard is er ruimte voor vragen uit het publiek.
In welke mate kan massavorming de bestuurlijke aanpak van COVID-19 verklaren, en welke lessen kunnen we hieruit trekken? Welke rol hadden instituties als de overheid, media en beroepsgroepen in het ontstaan van massavorming? Met het einde van de laatste lockdown vorig jaar lijkt de relevantie van een discussie over het coronabeleid ogenschijnlijk ten einde. Het huidige debat in de Eerste Kamer over de pandemiewet (Wet Publieke Gezondheid) laat echter zien dat de discussie nog zeer relevant is. Willen we de juiste lessen kunnen trekken uit het verleden, dan is reflectie onmisbaar.
Sprekers:
Mattias Desmet is hoogleraar klinische psychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent en praktiserend psychoanalytisch psychotherapeut. Hij is de auteur van het boek De Psychologie van Totalitarisme en wordt erkend als 's werelds toonaangevende expert op het gebied van massavorming en COVID-19. Zijn werk is veel besproken in de media en zijn interviews zijn door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. Desmet is de auteur van meer dan honderd peer-reviewed academische artikelen.
Pieter Jan Dijkman is sinds april 2017 directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Van 2006 tot 2010 was hij politiek redacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Van april 2010 tot april 2017 was hij werkzaam bij het WI als hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen, het politiek- kwartaaltijdschrift van het WI. Ook werkt hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam aan een proefschrift over het debat over de legitimiteit van christelijke politiek tussen 1920 en 1960. Onder zijn leiding kwam het kritische rapport Leren van Corona tot stand.
Hannah Visser is in 2007 afgestudeerd als arts. Zij volgde haar specialisatie interne geneeskunde in Amsterdam en is sinds 2015 werkzaam als internist. In 2020 was zij één van de medeoprichters van de Stichting Artsen Collectief, dat opkomt voor keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht in het coronabeleid.
Evenement details:
- Datum en tijd: 10 juni 2023, 14:30-17:30.
- Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen (Mauritskade 63, 1092 AD Amsterdam)
- Entree: €7,50 (incl. koffie & thee tijdens de inloop en drankjes tijdens de borrel achteraf)
- Kledingadvies: smart casual
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen het CSS Tocqueville Programma? Volg ons dan op Instagram, Twitter en Facebook.