Gratis

Meet Up: woonerven in het buitengebied

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Koppelkerk - Vrijplaats voor kunst & cultuur

Koppelstraat 35

7126 AG Bredevoort

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Wat nou als we leegstaande boerderijen zouden omtoveren tot woonerven?

Over dit evenement

We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, die we alleen samen het hoofd kunnen bieden. Tegelijkertijd groeit de kloof tussen burger en overheid en verhardt het maatschappelijk debat. Dat moet toch anders? Het nieuwe maatschappelijke programma Meet Up Achterhoek wil burgers, bedrijven en overheid samenbrengen om vanuit een open dialoog aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s van nu. Donderdag 10 maart 2022 vindt de eerste Meet Up plaats over het bevorderen van woonerven in het buitengebied.

Meet Up op tournee

Meet Up Achterhoek is een reizende gespreksavond tussen burger, bedrijven en overheid door de hele Achterhoek. Bij elk gesprek wordt een ander maatschappelijk vraagstuk uitgediept met elkaar. De ene keer gaat het over de woningnood in de Achterhoek, de andere keer strijken we neer bij een boer om het over de toekomst van de landbouw te hebben. Gespreksleider Esther Ruesen gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen en het publiek.

De eerste Meet Up: woonerven in het buitengebied

Donderdag 10 maart 2022 trapt Meet Up Achterhoek af in de Koppelkerk in Bredevoort. In deze eerste Meet Up staat het thema ‘Woonerven en erfdelen in het buitengebied’ centraal. In het buitengebied komen diverse boerderijen leeg te staan. Tegelijkertijd kampen we met grote woningnood en huizenprijzen die onbetaalbaar worden. Wat nou als we leegstaande boerderijen zouden omtoveren tot woonerven?

De voordelen van woonerven

Het idee van een woonerf kent vele voordelen. Starters en mensen met een minder volle beurs zouden de woningmarkt makkelijker kunnen betreden. Ons mooie buitengebied zou minder in een villawijk veranderen. Eenzaamheid zou worden bestreden en naoberschap gestimuleerd door jong en oud samen een erf te laten delen. De bedrijvigheid in het buitengebied kan worden bevorderd door een combinatie van wonen en werken mogelijk te maken, om makkelijker een (niet agrarische) onderneming vanuit huis te kunnen starten. Prachtige ideeën, maar zoals vaak staan tussen droom en daad wetten en regelgeving in de weg.

Programma en spreker

Hoe bouwen we samen aan een vitaal en toegankelijk buitengebied? We verkennen het met drie (ervarings)deskundigen: Wim Korsten en Stèphanie Knops. Wim Korsten heeft samen met ondernemers uit het buitengebied van Winterswijk vergevorderde plannen gemaakt om het erfdelen op het Winterswijkse platteland te bevorderen. Concept- en projectontwikkelaar Stèphanie Knops zou graag met haar gezin en hun bedrijf Waterzaak duurzaam willen wonen en ondernemen op het Achterhoekse platteland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


		Afbeelding van Meet Up: woonerven in het buitengebied

Samenwerking

Meet Up Achterhoek is een samenwerkingsverband tussen Achterhoek Ambassadeurs, culturele vrijplaats de Koppelkerk, gespreksleider Esther Ruesen en iedere betrokken burger die aan wil haken. Meet Up Achterhoek wil het constructieve gesprek bevorderen tussen overheid, ondernemers en burgers, om zo de verkokering en polarisatie in de samenleving te bestrijden en gezamenlijk aan de slag te gaan met urgente maatschappelijke vraagstukken.

Praktische informatie

Meet Up Achterhoek is zowel live op locatie, als online via livestream bij te wonen. Mocht de eerste avond door de corona-maatregelen uitgesteld moeten worden, dan wordt dit gecommuniceerd via de website.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Koppelkerk - Vrijplaats voor kunst & cultuur

Koppelstraat 35

7126 AG Bredevoort

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Meetup Achterhoek

Organisator van Meet Up: woonerven in het buitengebied

In gesprek met burgers en overheid over de vraagstukken van nu

We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, die we alleen gezamenlijk het hoofd kunnen bieden. Tegelijkertijd groeit de kloof tussen burger en overheid en verhardt het maatschappelijk debat. Dat moet toch anders? Het nieuwe maatschappelijke programma Meet Up Achterhoek wil burgers, bedrijven en overheid samenbrengen om vanuit een open dialoog aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s van nu.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen