
Venster Acties
Oorlog in Indonesië (‘45-‘50) getuigenissen van soldaten in beeld en geluid
Waar en wanneer
Datum en tijd
Locatie
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Media Parkboulevard 1 1217 WE Hilverusm Netherlands
Kaart en routebeschrijving
Zo werkt het
Beschrijving
Zeventig jaar na dato is de dekolonisatieoorlog in Indonesië onderwerp van publiek en wetenschappelijk debat. In de publieke receptie van het Nederlandse militaire optreden in de periode 1945-1950 speelden media een belangrijke rol. Dat gebeurde niet tijdens het conflict, maar twee decennia later. Met name de uitzendingen van Achter het nieuws in 1969, waarin gesproken werd over excessen, leidden tot een debat. Hoewel er niet heel veel films over de kwestie zijn gemaakt, kwamen in verschillende televisieprogramma’s en documentaires veteranen aan het woord over de gebeurtenissen. Wat wilden de oud militairen voor de camera vertellen? Wat is de waarde van deze getuigenissen in een onderzoek naar de oorlog in Indonesië? Hoe zijn in deze films andere bronnen gebruikt zoals foto’s en egodocumenten?
Deze thema’s komen aan de orde in een seminar bij Beeld en Geluid. Aan de hand van fragmenten wordt met filmmakers gesproken over hun werkwijze en de informatie die zij door interviews met veteranen voor hun film of televisieprogramma verzamelden.
Op het programma staan presentaties van Gert Oostindie KITLV en René Kok (NIOD). Een pas ontdekte film op youtube door beeldresearcher Gerard Nijssen. Interviews zijn er met regisseur Jan Bosdriesz over de serie, Ons Indië voor de Indonesiërs.(1984), Gerda Jansen Hendriks, regisseur Andere tijden, auteur van het proefschrift ‘Een voorbeeldige kolonie’ over de afleveringen van Andere tijden over Nederlands-Indië, zoals Nederlandse soldaten in Indie (2004), met Kim Faber en haar moeder over de radiodocumentaire Niet mijn oorlog (2015) De interviews worden geïllustreerd door fragmenten uit de betreffende programma’s.