De 'Friese' Lage Landen | Symposium voor onderwijsprofessionals

De 'Friese' Lage Landen | Symposium voor onderwijsprofessionals

Op 21 mei 2024 organiseert Tresoar een symposium over de 'Friese' Lage Landen. Hoe geef je Frisia zijn welverdiende plek in je lessen?

Door Tresoar

Datum en tijd

din, 21 mei 2024 15:30 - 18:00 CEST

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1 8911 DH Leeuwarden Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Over dit evenement

  • 2 uren 30 minuten

Men sprak ooit Fries in wat nu Den Haag, Utrecht of Amsterdam is! De Friese gebieden liepen in het eerste millennium immers van de Schelde tot de Wezer: de Nederlandse en Duitse kuststrook daartussen heette ooit ‘Frisia’. Dat maakt dat de Friese middeleeuwen niet een provinciaal verhaal zijn, maar een nationaal en zelfs internationaal verhaal!

Onze vaderlandse geschiedenis is niet compleet zonder het unieke verhaal van de Friese middeleeuwen. Onlosmakelijk verbonden aan dit verhaal is de ‘Richthofenkolleksje’, de wereldwijd grootste verzameling Oudfriese rechtsbronnen, die bewaard wordt door Tresoar. In 2022 verleende Unesco een nationale erfgoedstatus aan deze collectie. De verzameling is digitaal beschikbaar.

De Friese middeleeuwen – onze gedeelde geschiedenis – willen we vanaf nu jaarlijks onder de aandacht brengen bij publiek en professionals op ‘Pinksterdinsdag’. Want op de dinsdag na Pinksteren, zo weten de we uit middeleeuwse bronnen, trokken rechters uit alle Friese regio’s jaarlijks naar een plek – de ‘Upstalsboom’ – bij het Oost-Friese Aurich, waar ze recht spraken en nieuwe afspraken maakten. De perfecte dag dus om nieuwe ‘Oudfriese’ netwerken te smeden!

Symposium
Als deelnemer aan het symposium overdag – deze eerste keer volledig in het kader van educatie – krijg je als onderwijsprofessional ‘tips & tools’ om de Friese middeleeuwen een plek te geven in je lessen. De publiekslezing ’s avonds wordt verzorgd door een expert op het gebied van de Friese middeleeuwen, waarbij ook het bredere, historisch geïnteresseerde publiek welkom is.

Programma
Middagprogramma voor onderwijsprofessionals
15.30-15.50 Ontvangst met koffie/thee
15.50-16.00 Welkom door Arjen Dijkstra (directeur Tresoar)
16.00-16.45 Inleiding door Vincent Robijn (directeur Collectie Overijssel)

16.45-18.00 Workshop (kies een workshop, je kunt slechts 1 workshop volgen):
- Jelte Pinkster geeft de workshop voor professionals en toekomstige docenten in het basisonderwijs/primair onderwijs. Jelte Pinkster is docent Fries en Geschiedenis op Comenius Mariënburg en Beyers Naudé
- Jacob Roep geeft de workshop voor professionals en toekomstige docenten in het voortgezet onderwijs. Jacob Roep is educatiemedewerker bij Tresoar en docent geschiedenis en maatschappijleer.
- Jitske de Hoop geeft de workshop voor professionals en toekomstige docenten in het hoger beroeps onderwijs. Jitske de Hoop is docent Frysk en bestuurslid bij Dingtiid.

18.00-19.30 Buffet (optioneel voor deelnemers aan het middagprogramma. Geef aan bij het bestellen van je ticket of je gebruik wilt maken van het buffet)

Avondprogramma voor iedereen
19.30-20.00 Inloop publiekslezing
20.00-21.30 Publiekslezing Nelleke IJssennagger-Van der Pluijm (dir. Fryske Akademy)
21.30-22.00 Afsluiting met borrel

Aanmelden
Wil je zowel deelnemen aan het programma van het symposium overdag als in de avond? Meld je voor beide programma-onderdelen apart aan! Aanmelden voor publiekslezing

Meer informatie over Pinksterdinsdag:
Tresoar - Pinksterdinsdag 2024

Georganiseerd door

Tresoar is dé bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân! Wij zijn een literatuurmuseum, archief en bibliotheek in Leeuwarden.

Gratis